Няма пушка без изстрел  

13 февруари, 2008

Шериф по сигурността на борда на всеки самолет ще бъде въведен като официална длъжност най-рано от началото на 2009 г. и по всички европейски дестинации и вътрешни полети.
Длъжността ще бъде задължителна за всички страни-членки на ЕС според решение на ЕК. Засега обаче за решението е постигнато само принципно съгласие. Разнобоят в ЕК идe от дилемата дали охраната на борда на самолетите да бъде въоръжена или не.
Както казва Станиславски, ако на сцената има пушка, тя трябва да гръмне. Само въпрос на време е да видим какво ще бъде съотношението между броя на охранителните оръжия в самолетите и броя на изгърмените патрони. Уверението на американският президент Буш е, че въздушни шерифи, препасали пищови, са свръх експерти и стрелят само на месо.
Good! Но дори статистически супермените не могат да се разминат с професионалната грешка. Един нервен куршум малко у лево и ето ти тебе декомпресия и не дай, Боже, падаща машина.
Всички драматични авиофилми съдържат четири задължителни компонента: летящ самолет, лоши герои, добри герои и оръжие на борда.
В "Ер Форс 1" прочутата летящат крепост на президента е превзета с оръжията на собствената му охрана; в "Специално разрешение" едни лоши с оръжие на борда на самолет са взети на абордаж с друг самолет от добрите момчета с оръжие.
Експертите обаче знаят, че най-големият пробив иде не от измъчените и претарашени пасажери, а от обслужващия персонал, за който няма препятствие да вмъкне на борда всичко - от отровни пепелянки (и такъв филм има) до биологично оръжие и най-елементарни ножове и пищови.
Затова ще си плащаме и за новата "сигурност", а ще летим в още по-голямо напрежение.
Лияна Панделиева
monitor

Изпрати публикацията по електронната поща


2 коментара: to “ Няма пушка без изстрел

  • Анонимен
    14 февруари, 2008 07:43  

    Тази пък недоклатена психоложка, кога започна и от оръжия и от специални тактики да разбира ??? Айде ме убедете, че това не е поръчкова статия ?!

  • Nasko Hristov
    15 февруари, 2008 18:29  

    Като се знае, че ДПС е собственик на 'Монитор', какво очакваш да пишат подобни 'журналисти'...

Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.