В САЩ тестват мощно електромагнитно оръдие (видео)  

06 февруари, 2008

Електромагнитно оръдие ще може да поразява цели на разстояние до 370 км със скорост превишаваща 5 пъти тази на звука

Агенцията за военно-морски изследвания към ВМФ на САЩ (ONR) съобщи за успешно проведени изпитания на най-мощното в света електромагнитно оръдие. Снарядът в това оръдие се изстрелва не от газове, образуващи се в резултат на изгарянето на барут, а с помощта на мощно електромагнитно поле.

В бъдеще американското морско електромагнитно оръдие ще може да поразява цели на разстояние до 200 морски мили (около 370 километра). При това снарядът се движи със свръхзвукова скорост – 7 пъти по-бързо от скоростта на звука в начален стадий на полета и около 5 пъти по-бързо при поразяване на целта. За сравнение далекобойността на корабното оръдие MK 45 с калибър 127 милиметра е само 13 морски мили (24 километра).

Освен високата скорост на снаряда и огромното разстояние, което преодолява, използването на електромагнитно оръдие прави боеприпасите по-компактни и безопасни. В разработването на новото оръжие участват няколко десетки държавни организации, инженерни компании и университети. Повече подробности за проекта, включително и видеозапис на изпитанията, могат да бъдат открити на сайта на ONR. Естествено, почти цялата техническа информация е засекретена и не е достъпна. Очаква се американския флот да бъде оборудван с електромагнитни оръдия към 2020-2025 година.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.