Славяни превзеха Чуждестранния легион  

04 февруари, 2008

Трима мъже с атлетично телосложение спокойно си пият кафето на брега на р. Сена в Париж и уточняват последни подробности за своите "легенди", преди да се впуснат в поредното си "приключение". Те са руски ветерани от няколко войни на територията на бившия СССР, като последните им битки са били в Чечня. Като повечето професионални военни те вече се пристрастени към адреналина на войната и не могат да живеят без екстремни преживявания. Има и още един момент. След като бойните действия в Северен Кавказ утихнаха, много от кадровите войници не могат да си намерят свястна работа в Русия освен като част от силите за сигурност, охрана или да се влеят в престъпния свят. Предимно като наемни убийци. Много от ветераните отказват да сторят това, тъй като за тях думите "чест", "вярност", "братя по оръжие" не са празни клишета. Прекалено скъпо са платили за своите принципи и прекалено много от техните другари оставиха костите в различните "горещи точки" в бившия Съветски съюз. За това ветераните са принудени да воюват за други държави като САЩ, Израел, Франция в различни краища на света.
Голям брой от тях се насочват към
френския Чуждестранен легион
В историята има малко военни части, които са обгърнати толкова от военния романтизъм като митичните легионери. Днес обаче този образ е променен, тъй като те трябва да отговарят на изискванията на XXI век. Старите образи вече не съответстват на реалността. В тях те бяха доведени до съвършенство от Холивуд във филми като "Красивият жест" и "Легионери" , където "войниците на късмета" са представени като отряд от престъпници и нещастни мъже, които са хвърлени да унищожат до крак своя враг или да загинат някъде сред пясъците на пустинята.
Според официалния сайт на легиона по-голямата част от него са славяни, макар че се приемат хора от целия свят. След войната в Афганистан и последвалото кърваво разпадане на СССР има неограничен брой ветерани от бившите съветски републики. Руснаците са на първо място, след тях са украинците, които са около 15% от числеността на легиона. Има много доброволци от Прибалтика, Белорус и Молдова. Унгарците са на трето място като най-голяма етническа група. Интересното е, че самите французи нямат право да служат в легиона освен офицерите, разбира се. Но там с радост приемат наемници от френскоговорещите Канада, Белгия, Швейцария и Монако. Един легионер дори споменава в интервю, че само от Монако в него служат 2000 души, макар че в цялото кралство живеят общо 30 000.
Има данни и за български доброволци
Вече има голям брой от Латинска Америка и Азия.
Един интересен факт. След падането на Берлинската стена през 1989 г. голям брой военни от бившата ГДР се вливат в легиона. Част от тях просто са безработни, тъй като е преценено, че са негодни за критериите на Бундесвера в нова Германия. Другите са служили в граничните войски и са отговорни за смъртта на стотици немци, които се опитали да преминат на Запад по време на студената война. Преди това огромен брой немци са служили в легиона след пораженията на Германия в Първата и Втората световна война.
Благодарение на интернет националният състав в момента е доста пъстър за цялата 177-годишна история на частта. В него служат мъже от 136 страни. Над 80% от доброволците отиват в легиона тъй като имат нужда от пари и са безработни. Другите 20 на сто са привлечени от славата, историята и желанието за авантюри. В момента най-мощното оръжие за набиране на доброволци за Чуждестранния легион е глобалната мрежа. В ерата на глобализацията в елитната част служат вече не само рамбовци или престъпници, а в по-голямата си част имигранти, които са напуснали родината си заради мизерията. Днес легионерите трябва да могат да си служат с компютъра и високите технологии също толкова лесно, както и с автомат "Фамас", френско производство.
"Новият френски легион отразява реалностите на живота", казва 53-годишният бригаден генерал Луи Пишо де Шанфльори, който командва тези сили, които в наше време наброяват 7699 войници. "Светът се промени.
Легионът трябва да се адаптира към новата епоха,
новите методи за вербуване и новите технологии", допълва военният. Шанфльори е завършил френската елитна военна академия "Сен-Сир" и командва Чуждестранния легион от юли 2006 г. Той е професионален кадрови военен, каквито всъщност са 90% от офицерския състав. Той е учудващо усмихнат за своята сурова професия и винаги е готов да се пошегува. В стъкления му шкаф лежи пистолет, който му е подарен от американския ген. Норман Шварцкопф, който ръководи войната срещу Ирак през 1991 г., под чието командване воюват легионерите по време на операция "Пустинна буря".
В наше време "войниците на късмета" действат рамо до рамо с френската полиция и армията, като патрулират на гари, летища с цел да пресекат терористични нападения. Те участват във военни мисии в Афганистан, Чад и Кот д'Ивоар заедно с регулярните части на френската армия. През 1992 г. бяха разположени заедно с войските на САЩ в Сомалия. Части на легиона действат в миротворчески мисии в Косово, Руанда и Камбоджа, а през 2004 г. участваха при спасителните акции в Югоизточна Азия след разрушителното цунами. Две години по-късно те помогнаха във възстановяването на разрушени мостове в Ливан след кратката война с Израел.
Френският Чуждестранен легион е създаден през 1831 г., за да се поеме големият поток бежанци във Франция от другите европейски страни след поредица от революции на Стария континент година по-рано. Неговите командири се гордеят с факта, че първи от френските подразделения пристигат в дадена "гореща точка". "Частите, където са предимно ергени и чужденци, по-лесно се мобилизират, без политиците да се замислят за политическите последствия.
Просто няма вдовици и сираци",
обяснява Шанфльори. Това е едно от правилата на легиона - не се приемат женени мъже, а представителки на нежния пол просто не се допускат. За цялата си история през него са минали 350 000 души, от които 35 000 бойци загиват в сражения или при изпълнения на служебния дълг.
Макар задачите и структурата на частта да са се променили, традиционната философия на легиона се е запазила до днес. Неговият девиз е "Легионът е нашето отечество". Той рекламира себе си като "школа за втори шанс" за мъжете, които бягат от различни проблеми като нещастна любов и социални катаклизми. Прессекретарят на частта лейтенант Грегори Гавруа нарисува психологическия портрет на типичния новобранец. "Затворен човек със сложна психика, който е загубил своите корени и иска да започне живота си отначало. Това не са най-популярните качества, които търсят цивилните работодатели", обяснява Гавруа.
В легиона се постъпва на доброволни условия за пет години. Новобранците се отказват от истинските си имена и избират нови, по свой вкус. Те вече нямат паспорт, а военна книжка с печат "Чуждестранен легион". Един от последните постъпили на име Самюел се нарекъл Гандолф, в чест на героя от "Властелина на пръстените". Постъпването не дава на чужденците автоматично право за получаване на френско гражданство, освен ако не бъдат ранени или получат тежка травма при изпълняването на военния си дълг. Това става след приключването на срока на действие на договора.
Приемат се мъже от 17 до 35 години с добра физическа подготовка, които преминават през редица
физически и психически тестове
Вече почти не се взимат хора, които имат криминално минало, каквато бе практиката в миналото. Центрове за приемане на доброволци има из цяла Франция, повечето желаещи обаче отиват да се запишат в Марсилия или на о. Корсика. Заплатата е 1000 евро месечно за новобранците, 1300 евро за тези, които са служили вече няколко години. Военните, които взимат участие в бойни действия, получават двойно повече. Ветераните, които отслужат 15 години, което е три срока, имат право на пенсия.
"Отношенията между всички са много напрегнати", казва Самюел. През първите седмици той общувал с другарите си от Непал, Ирак, Румъния и Украйна на езика на жестовете. За четири месеца новобранците трябва да научат 400-600 френски думи - достатъчно, за да общуват на бойното поле, в казармата и в столовата. В резултат на това, както казват офицерите - именно френският език сплотява легионерите под френския трикольор.
Като повечето въоръжени сили днес легионът предлага възможност за изучаване на всякакви тесни специалности - от снайперист и водолаз до парашутист, готвач или каменоделец. Чуждестранният легион си има оркестър и отбор по маратон, които гастролират навсякъде по света. Но всички легионери трябва отлично да владеят оръжието и постоянно да са готови за бой.


Още: Чуждестранният легион се модернизира

Изпрати публикацията по електронната поща


1 коментара: to “ Славяни превзеха Чуждестранния легион

  • kasmetliqta
    11 ноември, 2008 16:00  

    здравеите ако имате интерес кам легиона,но не се решавате да трагнете сами ме потарсете на емаил drago83@abv.bg мага да трагна жеднага.

Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.