"Бели хакери" градят киберотбраната на НАТО  

25 февруари, 2008

Естония учи интернет войници в бивша база на СССР
Естонски компютърни спецове оглавяват звено за киберотбрана на НАТО, пише британският в. "Сънди Телеграф".
Тону Самуел е един от наетите по програмата за война в интернет "бели хакери". 35-годишният специалист почти безпроблемно прониква във всяка "защитена" ведомствена компютърна система. Преди седмица показал на ръководството на голямо европейско летище, че може да се включи във вътрешния им интернет и да пусне по телевизорите в чакалните невинно анимационно филмче. Един истински кибертерорист би могъл да пусне съвсем друга информация - например
бомбена заплаха, която да спре работата на летището
поне за ден. А пробив в системите за насочване на излитащи и кацащи самолети може да доведе до катастрофи със стотици и хиляди жертви.
Реалистичността на тези сценарии бе демонстрирана през април миналата година именно в Естония, когато правителството премести паметник на съветския воин освободител от центъра на столицата на гробище. Това предизвика улични демонстрации на руското малцинство и масирана кибератака срещу държавни естонски сайтове. Според повечето признаци тя била организирана от руски хакери, наводнили естонските сайтове с милиарди съобщения. Премиерът Андрус Ансип се сдобил с Хитлерови мустачки на снимката си в правителствения сайт, за известно време бил блокиран телефонът за спешна помощ на страната.
Експерти от Естония и на Запад са убедени, че зад руските хакери стои и Кремъл. При бъдещи конфронтации между Русия или Китай, от една страна, и НАТО и САЩ, от друга, може да се очаква задействане на мощни държавни ресурси за кибервойна.
Естония е особено уязвима в това отношение. В страната може да се гласува по интернет и да се превеждат пари само с SMS.
Затова там се изгражда
център за обучение на "кибервойници" от НАТО
- експерти, които да се борят с атаки по интернет. За целта в казарма от времето на руската царска армия са събрани спецове от всички страни на алианса, а обучението на "новобранците" ще започне наесен.
Комплексът К5 координира сраженията срещу пълчищата от "ботове", вируси, превръщащи милиони компютри в "зомбита", командвани от хакерите. За злонамерени спецове е фасулска работа да "посеят" някой "бот" в популярни интернет сайтове. Оттам се заразява всеки компютър, от който се разглежда страницата, В ръцете на престъпници "боговете" са
оръжие за масова кражбахак
на номера на банкови сметки и пароли. В арсенала на враждебно правителство обаче те са еквивалент на отнемане на контрола върху спусъците (и предпазителите) на оръжейните системи на противника. Според експерти на НАТО всички големи военни сили в света трупат и потенциал за удари посредством интернет, като досегашните сблъсъци са с умишлено ограничени мащаби и имат характера на "разузнаване с бой". Така хакерите с пагони търсят слабите места на потенциалния противник и се готвят за бъдеща "велика битка". Ако един ден се стигне до размяна на истински киберудари, воюващите страни може да се окажат със фината инфраструктура (банки, транспорт, комуникации), преди да е произведен и един изстрел.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.