Лондон ще бори с детектори уличната престъпност  

18 февруари, 2008

Стотици електронни устройства на публични места ще откриват хладно оръжие
Стотици детектори за метали, подобни на тези по летищата, ще бъдат монтирани по улиците на британските и уелските градове като превантивна мярка срещу тревожно нарастващите убийства, извършени с нож или друго хладно оръжие.
В. „Сънди таймс“ съобщи, че днес правителството на Великобритания ще вземе решение каква сума да бъде отпусната на полицията в страната за закупуването на мобилните електронни устройства. Те ще бъдат поставяни край кръчми, клубове, училища и други публични места, посещавани от въоръжени с ножове младежи.
Въпросните детектори се побират в багажника на полицейска кола и могат да бъдат монтирани от един служител за 5 минути, изтъква изданието. Директорката на правозащитната организация „Либърти“ Шами Чакрабарти предупреди, че електронните постове за проверка могат да имат взривоопасен ефект, ако полицията не действа внимателно. В противен случай мярката ще доведе до нарастване на напрежението по претъпканите с минувачи улици на британските градове.
Скок на убийствата с 18%
До предложението за проверки на минувачите с детектори се стигна след рязкото увеличение на убийствата, извършени с хладно оръжие. През 2007 г. те са скочили с 18 на сто спрямо 2006 г. – от 219 на 258, отбелязва „Сънди таймс“. Според сега действащите закони полицията има право да спира и претърсва всеки пешеходец или автомобил в даден район в определен интервал от време. Клубовете, баровете и ресторантите не се нуждаят от нови закони, защото имат право да принудят всеки посетител да премине през детектор за метал като условие да влезе вътре. От миналата година и класните ръководители получиха от парламента разрешение да претърсват за оръжие всеки ученик в класа.
В започналата миналата седмица операция „Картел“ на лондонската полиция са проверявани над 500 младежи на училищна възраст, членове на престъпни банди. Те са извършили 27 убийства на свои съученици по време на обедната почивка. От началото на 2008 г. броят им е 4 и според шефа на лондонската полиция сър Йън Блеър това е недопустим ръст на престъпността.
Нараства броят на убийствата и в други британски градове, като Ливърпул и Манчестър. Дейвид Чинчън от лондонската полиция заяви за „Сънди таймс“, че броят на престъпленията, извършени с огнестрелно оръжие, намалява за сметка на убийствата с нож. „Повечето от тях не са предизвикани от сериозен повод, а от дребни разпри, които ескалират и завършват със смърт“, добави той.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.