Блекуотър: къде е границата между опазване на сигурността и извършване на престъпление?  

26 февруари, 2008

Американската охранителна фирма Блекуотър предоставя наемници за Ирак. Миналата година наемниците на Блекуотър убиха 17 мирни граждани. Освен това името на фирмата е забъркано и в скандали с нелегален трансфер на оръжие.

17 иракски граждани бяха убити и 24 ранени, когато през септември миналата година американци откриха огън по предполагаеми терористи на един от централните площади в иракската столица Багдад. Това, оказа се, е една от най-тежките грешки на американците в Ирак, но не и единствената. За разлика от преди обаче тази грешка предизвика дискусия в американския Конгрес. В центъра й застана основният въпрос, който отдавна занимава американските медии и международната общественост:
Каква роля играят частните охранителни фирми, които изпращат наемници в Ирак и Афганистан?
Това са добре обучени и свръх модерно въоръжени бивши елитни войници, които се включват във военните контингенти в чужбина срещу доста добро заплащане. Задачите, които те изпълняват са обикновено дело на специалните части за борба срещу тероризма. Американският публицист Джерами Скахил издаде наскоро книга със заглавие " Блекуотър - възходът на най-могъщата частна армия в света".
„Успоредно на 150-те хиляди американски войници в Ирак, правителството на Буш създаде и една армия в сянка, която наброява 100 хиляди души наемници. Поне десет хиляди от тях са в Ирак и не са длъжни да се отчитат пред никого за действията си. Едно от най-мощните формирования от този вид е Блекуотър”, казва публицистът Скахил.
Под ръководството на ултраконсервативния Ерик Принс, възторжен почитател на сегашния президент Буш, Блекуотър се превърна в един от най-важните актьори на доскоро малко известниия бизнес с наемниците за военни операции в чужбина. В момента фирмата печели годишно 600 милиона долара.
Първо стреляй, после питай
Официално задачата на изпращаните от Блекуотър войници е да бъдат бодигардове на застрашени лица - американски дипломати например. Блекуотър поема и охраната на конвои с храна , както и на нефтопроводи. Дневната надница на един бодигард от тази фирма е 600 долара, което доста повече от тази на офицерите с висок чин в американската армия. Добре заплатени тези бодигардове имат само една цел: да изпълнят като роботи дадената им заповед, без да се съобразяват ни най-малко с цивилното население, в което виждат дори потенциален враг.
Запитан от американския Конгрес за ролята, която играят охранителите от фирмата му Ерик Принс с гордост заяви, че нито един от тях не е загинал. Естествено американският бизнесмен омаловажава един очеваден факт в биографията на "Блекуотър": охранителите от тази фирма, явно са водени от девиза: „Първо стреляй и после питай”.

__________..__________
Тук ще сложа филмчето Blackwater Shadow Army със споменатия Джерами Скахил.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.