Военните роботи са опасни за човечеството  

27 февруари, 2008

Все по-автономните, оборудвани с оръжие роботи за военни цели могат лесно да попаднат в ръцете на терористи. Дори е възможно да бъде създадена раса с ръце на робот, прогнозира топ експерт по изкуствен интелект пред френската телеграфна агенция.
Военните роботи представляват заплаха за цялото човечество, твърди университетският преподавател от Шефилд - Ноел Шарки, цитиран от theage.com.au. Интелигентните машини, разположени по бойните полета в целия свят - от мобилни роботи за хвърляне на гранати до безпилотни самолети, които изстрелват ракети - вече могат да идентифицират и стрелят по цели без човешка помощ.
В момента в Ирак има над 4000 военни американски робота, както и безпилотен самолет, който има хиляди часове полети. През миналото лято там бяха разположени първите три робота, въоръжени с тежкокалибрени картечници. Те са произведени от американската компания Foster-Miller и се оказаха толкова успешни, че военните направиха заявка за още 80 машини.
Засега обаче винаги се налага наличието на човешка ръка, която да натисне бутона или да дръпне спусъка. Ако не сме внимателни, това може да се промени, заявява Шарки.
Няколко държави, водени от САЩ, вече са направили огромни инвестиции в роботи-войници за използване на бойното поле. Южна Корея и Израел дори са разположили роботи-пазачи по своите граници, а Китай, Индия, Русия и Великобритания са увеличили използването на военни роботи.
Вашингтон планира да изразходва $4 милиарда до 2010 година за безчовешки технологични системи, като общите разходи се очаква да нараснат до $24 милиарда до 2032 година, според стратегията на Министерството на отбраната на страната.
Сериозна заплаха, според Шарки, представлява използването на подобни машини от терористи. Заловените роботи може сравнително лесно да бъдат препрограмирани и да заменят атентаторите-самоубийци.
Най-обезпокояващото обаче е прогресията от полуавтономните военни роботи, използвани днес, към напълно независими машини за убиване. Засега все още съществуват няколко пречки за създаване на машини, подобни на Терминатор. Някои от тях са технически, а други - етически. За съжаление, ако техническите бъдат разрешени, то едва ли някой би обърнал внимание на етическите.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.