Тренировки на деца от Ал-Кайда (видео)  

07 февруари, 2008

Американските и иракските сили за сигурност разпространиха видео, в което са записани деца, обучавани за терористи, съобщи BBC. Децата, които са били на възраст под 11 години, са били обучавани и въоръжавани от Ал-Кайда. Записите са открити при акция на коалиционните сили при разкриване на скривалища на групировката в северен Багдад, заяви говорител на американските военни. В материалите се показват деца, които размахват оръжия и гранати по време обучения, уточнява BBC. В записите са заснети над 20 деца. На един от видеозаписите е представена имитация на отвличане, на която дете принуждава заложник да застане на колене, опирайки пистолет в главата му. На друг, децата са с черни маски на лицата си и обявяват скорошно кърваво клане над заложници.
Според американските военни такива материали за използвани с цел пропаганда на идеите на Ал-Кайда и привличането на нови последователи. Американските части смятат още, че заснетите деца са участвали напълно доброволно в записите и няма признаци, че те са били отвличани или насилствено принуждавани да участват в тях.
Много често родителите на тези деца са част от мрежата на Ал-Кайда и децата им израстват в такава среда, което за съжалениe ги обрича да последват съдбата на близките си, добави говорителят на американските военни. Според иракския министър на отбраната обаче, тези записи са знак за отчаяното положение на Ал-Кайда, а децата са обучавани най-вече с цел отвличане, за да може групировката да засили средствата си чрез подкупи.

Видео

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.