Ловците се мислят за масонска ложа  

12 февруари, 2008

Най-скъпата пушка в света струва 1,2 млн. евро В Дортмунд валят поръчки за отстрел на български елени и глигани

Да си ловджия е въпрос на чест. За други любимото хоби на мъжете си е 100 процента бизнес. Дортмунд поема в пълна доза от тръпката и адреналина за пет дни. От 5 и 10 февруари немският град се превръща в панаир на суетата за авджии от цял свят. Изложението "Лов и куче" привлича като магнит тълпи от хора в кафяво-зелено. Навсякъде се мяркат шапки с пера, наперени дакели и замислени ретривъри.
За петте дни на панаира 250-300 хиляди запалени ловци от цял свят плащат по 12 евро, за да разгледат последния писък в ловното облекло и оборудване, да си харесат място, където да отстрелят следващия си трофей, или просто да се снимат с мечтаната пушка или най-големите еленски рога. Всички са облечени в кафяво и зелено, носят вратовръзки с ловни мотиви или метални инкрустации на животни и авджийски шапки. Естествено този костюм не е необходим, за да те пуснат в изложбените зали, но за маниаците е въпрос на чест да демонстрират принадлежността си. Като масонска ложа сме, обясняват с усмивка авджиите.
Навсякъде се носят апетитни миризми на месни ястия и деликатеси
Естествено не липсва и кучешката храна. Четирикраките ловци сами помагат на стопанина си при избора на гранулите. Важни дакели се разминават с невъзмутими бигъли и ретривъри. В съседство сетер демонстрира колко удобни легла за домашни любимци се предлагат на щанда. На изложението можете да си изберете и другар за лов от елитни развъдници.
Че ловът не е евтино хоби, става ясно за всеки посетител в Дортмунд. Макар че по време на панаира по-голяма част от оборудването и аксесоарите се продават с отстъпки от 10 до 30%. Сред новите модели оръжия интерес предизвиква полуавтоматичният модел на "Криегхоф" - "Семприо". За доставката се чака близо 7 месеца, защото вече има над 7000 поръчки за комбинацията между помпа и карабина.
Цената на ловното оръжие е около 4000 евро
Интерес предизвикват и щутцерите на същата фирма, които се предлагат за 10-15 хил. евро. Ако оръжието е ръчно инкрустирано, цената може да скочи двойно. В средния клас най-търсени са оръжията на "Блазер", които вървят между 3000 и 10 000 евро. Новата оптика на "Сваровски" Z6 също има много почитатели. Въпреки че не се продава в Дортмунд, в света се предлага и пушка за 1,2 млн. евро. Обяснението за високата цена е, че в направата на оръжието са вложени над 16 500 часа ръчен труд. Ловните якета Barbour вървят по 230 евро на панаира. Ако не сте толкова взискателни обаче, можете да си намерите подходяща връхна дреха за лов и срещу 20-30 евро. Шапките вървят по 40 евро. Ако са с перо от сойка, цената им скача на 60. Перушината се затъква, за да изпроси помощта на птичето царство. Именно крилатите горски обитатели издават присъствието на авджията, като кръжат над него. Вратовръзките от еленски рог се предлагат между 6 и 15 евро. Български тази година не се продават, но всеки ловец може да си купи у нас подобен аксесоар на цена от 6-7 лв. През миналата година са продадени около 4000 броя. В Дортмунд има от пиле мляко за маниаците.
Може да се уредите със сокол или орел за помощник
Ако сте решили да похарчите стабилна сума, трудно ще издържите на новите джипове с отстъпка от 1000-2000 евро.
България също има национален щанд в Дортмунд. Тук са и няколко фирми за ловни облекла и представителства на туроператорски компании, които организират ловни пътувания. Привличаме внимание с изложените трофейни еленски рога, зъби и глиги от диво прасе и муфлонски рога. Само за първите два дни на панаира са се записали 25-30 желаещи да отстрелят трофей у нас. Най-много са избралите да ловуват сръндаци. Цената им върви около 300 евро. Не липсват и кандидати за отстрел на диви свине и елени. Най-големият ни конкурент е Унгария, обясняват представителите на дивечовъдните стопанства. Именно маджарите, въпреки съмненията за измама, в момента държат световния рекорд за зъби на дива свиня. След като дълги години първенец е глиган, отстрелян от Тодор Живков. Страната ни обаче е номер 1 за еленските рога. Затова и ловците от Германия и Австрия предпочитат да ловуват в България. Цената на благородния улов върви между 200 и 6000 евро. Те стрелят не за да си начешат крастата и да убият кое да е животно, а заради трофей с определена големина. И са готови да чакат с дни, за да отстрелят точния елен. Защото вече знаят къде на стената си ще поставят рогата му, обяснява Юри Миков, директор на дивечовъдната станция "Витиня". Масовите ловци обаче стрелят заради тръпката. Затова и такива отиват да ловуват в Полша, където да ударят елен, но да им излезе двойно по-евтино, защото не е трофеен експонат, обяснява зам.-шефът на Държавната агенция по горите Йордан Радославов.
Във Финландия се отстрелват 100 000 лоса всяка година без да са трофейни, разказва Миков. През миналата година у нас са ловували 3465 души, или с 9% повече от авджиите през 2006 г. Събраните от бранша приходи са 5,6 млн. лева. 80% от авджиите през 2007 г. са били българи. През тази година се надяваме на по-голям интерес заради новите, по-ниски цени, казва Радославов. Листата на дивеча за отстрел е намалена средно с 5 до 20%. Правят се и сезонни отстъпки. Чужденците предпочитат да ловуват елени най-много в стопанството "Черни Лом". Кандидатите за диви прасета най-често резервират пътуване до "Витиня", "Арамлиец" и "Студена", обясняват специализираните туроператори. Всяка от дивечовъдните станции обаче може да се похвали със свои редовни клиенти, които идват на лов десетки поредни години, при това по няколко пъти на сезон.

Щуцер звучи по-добре от щутцер, ама това са подробности.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.