Сайт "роди" ученическа бомба, а после и клип "Героите на Мала Кутловица"  

15 февруари, 2008

Всеки ден фойерверки в Монтана - хем кеф, хем страх


"Много ми е гот да пускам пиратки", признава момче от Монтана, запленено от гърмежите по Нова година. Иска всеки ден да трещят фоейрверки.

То е съученик на 16-годишния Николай Лечев, който взриви оня ден голяма тръба до детска площадка в града.

И за двете момчета удоволствието е неописуемо - хем страх, хем кеф.

Николай е приготвил самоделно взривно устройство, като използвал барут от пиратки. Поставил го в тръба от строително скеле с дължина около 40 см. Тя била запушена от едната страна със строителен гипс, а в другата - с маджун. Устройството е задействано по огневия способ с огнепроводен шнур.

Случаят бил филмиран с любителска камера

от едно от децата.

Камерата носел приятел на Николай, който после дал касетата на полицаите.

Страстта към огненото удоволствие на момчетата идва не часовете по химия, а от електронен сайт.

Това че учим какво е тротил и пишем формулата, не означава, че веднага някой ще тръгне да взривява, парира Ивон. Тя била само наблюдател на атракцията, но в същото време се ужасявала, когато се разминава с малчугани, защото в града имало вече цели групички, които ей така хвърлят пиратките в краката на момичетата.

Да си разноообразиш с бомби

не е най-добрият начин за развличане, признават момчетата, но някои не се увличали по спорта и решаването на задачи, затова се запасили с гърмящи изделия.

Възрастните се правели на неразбиращи по отношение на импровизираната заря, казват тийнейджърите, участвали в кампанията по заснемането на клипа Ангел К., Филип И., Жорж В. и др.

"Внезапният взрив ни разтърси, но вече съжаляваме", уверяват десетокласниците, решили да се прочуят с видеоклипа.

Щял да се казва "Героите на Мала Кутловица шоу". Три от момчетата заедно с Николай Лечев, който бил на "ти" с барута, са от квартал Мала Кутловица. Бомбата била изработена по указанията на сайта.

"Направих бомбата и поканих и мои приятели да я взривим до детската площадка в парк "Монтанензиум". Близо е до гимназията. На 12 февруари към 16,10 ч, след като удари звънецът, в голямото междучасие се затичахме дотам и се скрихме под мостчето, драснахме клечката от кибрита, но избухна на втория път. Събрахме се осем деца, имаше и три момичета. Другите снимаха с камера, но се изплашихме и избягахме след силния тътен. Аз си носех в училището тръбата в сака." Към тези признания Николай добавя, че в други междучасия гледали сайт с избухването на бомба в интернет в залата по информационни технологии и си набелязали план за действие.

Гражданин се обадил в полицията и мястото на експлозията веднага е отцепено. Униформените откриват метална тръба, в която бил монтиран експлозивът, и част от обгорял огнепроводен шнур.

"От инцидента няма фатални последици, но

полицаи и дознатели нахлуха в класните стаи

и децата се изплашиха. Не само Николай, и другите герои са в шок, разказва педагогическият съветник Клавдия Кънчева.

Според нея родителите плачели, а децата пък не съзнавали , че са извършвали престъпление.

"Вероятно ще издадем заповед специално за забрана на- пиратките, но не виждам как може да се проверят 520 ученици", смята Кънчева. Заедно с класната на 10-и "в" клас след инцидента останали до полунощ в гимназията.

При допълнителното претърсване и изземване в дома на Николай са открити шест кутии от триъгълни - всичките 120 били разрязани. Барутът е използван за направата на самоделно взривно устройство.

По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 339 от НК.

"Ние с няколко момчета гледахме в интернет клип за бомбите и тогава реших сам да си направя една бомба. Купих си триъгълни пиратки, за да взема барута, защото съм малък и от друго място не мога да се снабдя, купих и гипс, за да го ползвам за основа. От няколко месеца съм решил да направя това. Майка ми и баща ми знаят, че ми доставя удоволствие да гърмя, и са ми забранили да се занимавам с бомбички. Правехме филм, едно от момчетата се записа на микрофон преди взрива", признава пироманът.

Именно от нашите деца може да се научи нещо повече за пиратската пиротехника. По-смелите вече пренебрегвали стандартните пиратки с един гръм в черни гланцирани опаковки и се насочили към помощните - Silver Cracker, Tiger Power c фитил.

Гимназистът, дръзнал да взриви тръба под мостчето в парка в близост до детската площадка, избрал триъгълни пиратка със силен гръм "Биг Тайгър" и "Триада". Струват по 3 лева кутията.

"Не съм мислил, че може да се получи някакъв сакатлък, защото нямаше никой наоколо, ако имаше деца, едва ли щях да гръмна.

Сега ме е страх, че баща ми ще ме убие",

казва Николай. Цялата компания била радостна и въодушевена след произведения гръм и трясък и се прибрала зад чиновете.

Отличничката Лора от другата немска гимназия недоумява защо се произвеждат такива опасни пиратки. "Щом нещо може да увреди човешкото здраве, логично би било да се спре от продажба, в края на краищата имало и комисия за защита на потребителите, а пък и вече сме страна от ЕС.

Българите изостават от другите държави по цивилизования начин на живот. Така например в Дания и Исландия купували на децата специални очила, за да си опазят очите по време на фойерверки. В много големи градове

по света си имало специално отредени места за заря

Сега, след като се случи това в ПМГ , ще почнат и при нас да проверяват за бомбички", коментира Лора. -"Мисля, че децата се мерят с бабаитите в кварталите, това е борба за внимание, перчат се с такива подвизи. Николай е много добър ученик, майчино и бащино дете, не е пълен отличник, но има добри оценки - петици, четворки, шестици. Освен всичко това има и добро поведение, не е наказван досега. Той е в хуманитарна паралелка, не може да се каже, че изучава повече химия и от това да се е увлякъл по гърменето. Явно възприема това като детска игра. Все пак е преценил, че няма хора, които да пострадат, заедно с приятелчетата си са избрали тихо и безлюдно място. Излезли са от обсега на гимназията, защото ние се охраняваме с камери", коментира директорката Ксения Йотова.

Според инспектора от Детска педагогическа стая Ваня Славчева това е първият случай на взрив със самоделна бомба, инциденти имало само по празниците. Психолози ще наблюдават момчето.
"24 часа", Камелия Александрова

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.