Бумът на имотите ще увеличи бомбаджиите  

18 февруари, 2008

В самоделните взривове имаме традиция от футболните агитки, а сега и интернет помага
Нелепи взривове и киселина в лицето - това са двата маркера за престъпленията у нас, които се набиват на очи в последните седмици.
Заливането с киселина е
нетрадиционен похват за вендета у нас
Трудно може да му се лепне етикет "мода", макар че последните случаи говорят за пик.
В бобмаджийството обаче си имаме история. Свързана е със силовите групировки и датира от тяхното създаване - в началото на 90-те години на миналия век.
Ако се вгледаме в полицейската статистика, пиковете са няколко.
Безспорно е, че взривовете падат като бройка. Но ако в началото на прехода типичният взрив е за предупреждение - слага се в колата, на вратата или в пощенската кутия, като стремежът е да не се стигне до инцидент с тежък изход, през 2000-2001 г. взривовете вече целят нечия смърт. Такива бяха случаите с аптекарката Христомира, с Маймуняка, със Стоил Славов в асансьора, с Иван Тодоров-Доктора. Имаше и "технологичен напредък" - взривът се задейства чрез джиесем. В резултат "добре облечените бизнесмени"
започнаха да си купуват устройства за заглушаване
на честотите, които може да се използват за това.
Случаят с невръстните бомбаджии от Монтана, които искали да снимат сътворения от тях взрив и да го превърнат в клип, който да се върти в интернет, е нещо друго.
Той е част от
манията да се хвърлят бомбички по стадионите
Технологията е стара, датира отпреди 1990 г. Правят се от химически вещества, които поотделно не са опасни и лесно се намират, но когато се смесят в сглобка с камъчета и тиксо, гърмят. Тази мания е свързана с футболните агитки предимно в София, в по-малка степен в Пловдив. Имаше десетки случаи през последните 10 г. на осакатени и дори убити момчета и момичета, някои - случайни минувачи.
Любопитен е случаят с учителката и нейния съпруг, които изхвърлиха в шахта взривоопасни вещества и съпругата загина на място. Особено е интересна, ако е вярна, изнесената информация, че в дома на семейството са намерени схеми за подготвяне на
самоделни взривове, снети от интернет
Че в интернет има твърде много детайлни ръководства за изготвяне на взривове, включително и за мръсни ядрени бомби, стана ясно още след големите терористични актове през 2001 г. Интернет е медия, която дава много възможности за девиантни производства, включително и наркотици. За щастие засега нашите тийнейджъри не са много систематични и тежки инциденти, каквито знам, че се случват по света, у нас са сравнително малко.
Колкото до киселината, в последното десетилетие у нас има 4-5 случая назалети в лицето жени.
А защо се залива в лицето една жена - за да бъде наранено и накърнено самочувствието й,
да бъде обезличена
Това престъпление е сравнително лесно за извършване, но последствията са в повечето случаи неизличими. По света автори на такива покушения са серийни престъпници. У нас вероятно те са краен израз на психическо отклонение у човек, който изпитва удоволствие от престъплението си. Отчитам, че медиите имат пръст в популяризирането на този похват, макар и със самия факт, че съобщават за престъплението. Разбира се, и по света често хора с отклонения копират престъпно поведение, за което са научили от медиите. Но там и често ги залавят, докато у нас това не се случва.
Въпреки тези трагични инциденти сега
преживяваме период на успокояване
Това е в пряка връзка с подобряването на доходите, възможностите за бизнес и спадането на икономическия натиск. Очаквам обаче нов пик на взривявянията. Свързвам го с предстоящия развой на строителния бизнес и пазара на недвижими имоти. Възможно е да се появят много хора, разорили се един или друг заради неизпълнени ангажименти.
Обратно - едва ли случаите на заливане с киселина ще зачестят. Българите не са жестоки хора като нагласа и тази форма на отмъщение едва ли ще се разширява. Безспорно човешките конфликти стигат до такива тежки форми, че може да се прибегне и до най-кръвожадни отмъщения. Българинът е склонен да взривява коли за отмъщение, но едва ли да осакатява и ослепява е в националния му характер.
24 часа
Тихомир Безлов, експерт в Центъра за изследване на демокрацията.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.