Терористът Гошо крал схеми от нета  

15 февруари, 2008

В един ден Надежда губи най-добрата си приятелка и зрението си
В хорските мазета има буркани със зимнина, а в това на семейство Цекови от софийския жк "Хаджи Димитър" е имало провизии от нитроглицерин, метанол, ацетин и други химикали

Надежда Любенова преживява най-черните седмици в живота си. В един ден е загубила най-добрата си приятелка, а вероятно и зрението си. Не й е лесно. Знае каква е причината за взрива в жк "Хаджи Димитър" на 1 февруари, отнел живота на учителката по биология Лидия Цекова. Но не смее да коментира. По всичко личи, че късметлията в групата Георги Цеков, съпруг на загиналата, ще се размине с минимални увреждания. А това само по себе си е извънредно страшно..

Лекарите са категорични, че Георги Цеков вижда. Изследванията му са добри. Благодарение на професионализма на очните доктори в болница "Царица Йоанна", виновникът за експлозията е готов да поднови опасните си експерименти. Преди това обаче може да му се наложи да понесе отговорност. Цеков използва възможността, докато е в "Пирогов" да обмисли версия, при която заниманията му с различни химически вещества да бъдат представени като безвредно хоби. А и не смее да погледне в очите двете си дъщери. Едната е научила шокиращата новина за взривената си майка чак в Канада.

Бракът на Георги и Лидия от доста време е бил чиста формалност. Двамата съжителствали заедно, но това било едно от малкото неща, които ги свързвали. Тя дори обмисляла много сериозно вариант за развод. Въпреки това на 1 февруари, когато мъжът й позвънил на мобилния й телефон с нотки на ужас в гласа и я помолил за помощ, не могла да му откаже. Разбрала, че се е случило нещо страшно и се върнала на бърза ръка вкъщи, въпреки че имала уговорка да се вижда с колежки. Точно такава я описват нейни бивши и настоящи ученици - услужлива, състрадателна, тиха и кротка. "Почивай в мир, госпожо!", "Не мога да повярвам, че това се е случило точно на нея. Никой не заслужава такава смърт, а тя по-малко от всеки друг, защото беше добър човек" -такива ще са на следващия ден коментарите на подрастващите за взрива в софийския квартал "Хаджи Димитър".

В петъчния ден блок 171 е притихнал. Около 15 ч. се разнася взрив. После всичко утихва. Шумът може да е бил причинен от всичко -хвърлена пиратка от малчугани, гръмнала газова бутилка. А и от апартамента на Цекови често са се разнасяли подобни звуци.

В съдбоносния ден обаче се е сбъднал един от кошмарите на Лидия Цекова. Учителката по биология от 1-о СОУ "Пенчо Славейков" неведнъж си е представяла какво би могло да се случи, вследствие на експериментите на мъжа й. Но това, което вижда, когато се прибира вкъщи, надминава очакванията й. Георги стои в средата на стаята, а от ръката му капе кръв. Има няколко откъснати пръста. Вместо да потърси първа помощ, той стои и се кахъри какво ще каже на докторите в "Пирогов", ако го питат какво се е случило. Няма време да обмисли подходящото обяснение. Паникьосан е, че ще бъде разкрит. Първото, което му хрумва е, че трябва по най-бързия начин да се освободи от химическите вещества, които е разпръснал навсякъде из апартамента. Но с тази ръка не може да шофира. А да ги свалят в мазето е неподходящо, защото избите в този квартал често стават обект на кражби. Някой недодялан крадец ще обърка химикалите и ще вдигне блока във въздуха. Пък и в мазето вече има запаси от нитроглицерин, метанол, ацетин и други химикали. Но по-напред трябва да се отърват от бурканите, шишетата и колбите, които са горе.

Лидия няма много близки приятелки, на които би могла да се довери в такъв момент. Позвънява на Надежда, въпреки че и за нея този ден не е лек. Няколко часа по-рано се е върнала от панихида на гробищата. Преди около година открили, че бившият й съпруг е неизлечимо болен от рак. Оставало му малко. Надежда го съжалила и го прибрала, за да се грижи за него.

Приятел в нужда се познава - Надежда Любенова веднага се отзовала. Въпреки болката, Георги Цеков продължил да раздава команди: "Тези химикали ми трябват, ще ги оставим у вас, тъй като у нас в момента не е безопасно. От тези ще се освободим". Така и направили. Част от химикалите били качени в апартамента на Надежда, след което тримата се запътили към канализационната шахта на ул. "Бояджик". Лидия започнала да изсипва бурканите.

Двамата оцелели при взрива доживот ще си спомнят момента, в който главата на биоложката се е отделяла от врата й. Кръвта е плиснала до намиращата се в близост ограда. Режисьорите на филми на ужаси биха останали доволни да постигнат такъв ефект, но това се случва на живо. А най-кошмарното е, че сцената се разиграва почти пред очите на няколко деца, които ще бъдат показвани по вечерните новини в няколко телевизии. Без никакво съобразяване с това какво са видяли, напористи репортери ще им тикат микрофони в устата и ще ги разпитват. Другаде тези деца биха били изпратени още на следващия ден при психолог, защото видяното няма как да не даде отпечатък. Но тук тези експерти не са особено популярни и всичко ще се ограничи до сензацията, която вече е намерена чрез разказите на свидетелите.

Причината, довела до експлозията се доизяснява. Има различни версии, включително и такива, които са свързани с местонахождението на намираща се в близост бензиностанция. Факт е, че взривът изобщо не е бил безобиден, за да изхвърли нагоре капака на шахтата.

В дома на Цекови са намерени купища схеми за самоделни взривни устройства, свободно изтеглени от интернет. Години наред самозваният терорист е попивал информация и се е обучавал в тайните на пиротехниката. Доколко е вникнал в тях, е очевидно. Само пълен кретен, който не познава въобще спецификата на тези неща, може да предприеме такова рисково начинание. Но взривът е достатъчно атрактивен, така че МВР прегръща с радост идеята да направи разкрития в тази посока и започва ровичкане с кого е контактувал Георги и използвал ли е познанията си за направата на взривни устройства. Всъщност единствената жертва на терориста Гошо е собствената му съпруга Лидия. Дано в търсенето на сложни за доказване теории за спасяването на човечеството не бъде пропуснат шансът да се докаже очевидното. Това не е нещастен инцидент, а опасен и безразсъден експеримент и виновникът трябва да си понесе отговорността за него.

Пример за подражание

В някои от руските сайтове, от които Георги Цеков е черпил информация за нестандартното си хоби, има подробни описания за самоделни бомби и други взривни устройства, за различни химически съединения. На повечето места обаче има подобни уточнения още на началната страница: Авторът на този сайт не носи отговорност за информацията, поднесена тук и последствията, които могат да бъдат предизвикани от нея, тъй като сведенията, представени тук, не са предназначени за подражание и/или практическо използване. Почти цялата налична информация е проверена и/или получена от достоверни източници, но авторът не потвърждава, че всички рецепти са правилни и приложими. Опитвайки се да направите каквото и да било от описаното тук, вие действате на свой страх и риск, без никакви гаранции".
"Политика" 15 февруари 2008 , 29 стр.
Кристи Петрова

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.