Искате мощна бомба? Само влезте в интернет  

26 февруари, 2008

Там може да се намери технологията, материалите и откъде се купуват

13-годишно момиче в Люлин остана без око след избухване на бурканче със самоделен взрив. Тийнейджър взриви мощна бомба до детска площадка в Монтана, за да запише на видео постижението си и да го пусне в интернет. Капак на избухнала шахта отнесе главата на учителката по биология Лидия Цекова, която изливала взривоопасни вещества на метри от училище.
Освен че се случиха в кратък период от време, трите инцидента имат общ корен - те са вдъхновени от интернет. Там към момента може да се намери "от пиле мляко" в областта на взривното дело. Всичко -материали, откъде да си ги купим, технология за производство, формули, съотношение на смесите... Дори не е необходимо да се знае чужд език - всичко
е преведено на български и достъпно за всяка възраст
Невръстните бомбаджии от Монтана били вдъхновени от видеоклипчета на аматьорски взривове, качени в интернет. Те искали да бият досегашните рекорди, като направят нещо наистина мощно.
Описанията в интернет не са достатъчни за един аматьор да направи качествена бомба. Такава е по силите или на специалист химик, или на човек, който се занимава с тези неща от години и е силно мотивиран - например терорист или престъпник. За аматьорите, най-често в тийнейджърска възраст, информацията в мрежата обаче е идеална за забъркването на смъртоносен коктейл, който може да затрие както самозваните химици, така и всичко на десетки метри около тях.
По случая в Монтана е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 339 от НК. Под ударите на същия член попадат всички, които произвеждат или притежават взривно вещество без съответното разрешение. Хората, които разпространяват и
поощряват тази незаконна дейност,
обаче най-често остават чисти, защото "само" пишат и публикуват информация по темата.
"В случай че решите да изпълните някоя от рецептите или да изработите изделия, описани в сайта, единствено вие носите отговорността за евентуалните последствия, произтичащи от това ваше решение." Това е "оригиналното" измиване на ръцете на създателя на българския сайт "Лунен клуб" www.moonclub.hit.bg. Естествено, той е анонимен.
Тайнственият любител на пиротехниката се е дозастраховал по метода на порносайтовете с надпис "Сайтът е забранен за лица под 18 години!!!". И се очаква те да го послушат. От форумите обаче става ясно, че основните потребители са именно непълнолетни, които търсят начин да се снабдят с гърмящи материали. И не става въпрос за невинни пиратки.
Информацията в сайта започва с раздел "Пиротехника , в които влизат средства за възпламеняване, пиротехнически състави, огнени кълба, бомбички и др. В раздела "пиротехнически състави" много подробно е описано
как можеш да си направиш черен барут -
формули, технологии, съотношение и т.н. Производството е онагледено с любителски филмчета, които са качени в YouTube очевидно от България, защото се вижда български кибрит, носят нашенски имена, а освен това създателят на сайта се е извинил за лошото им качество.
Най-итересните материали обаче са в раздела "взривни вещества", разделен на три подгрупи: метателни, инициращи и бризантни, където са и най-популярните взривни вещества като
динамит, тротил, нитроглицерин и др.
Авторът на сайта твърди, че "материалите в него са публикувани само с учебна и познавателна насоченост и нямат за цел да подтикват практическото им изпълнение". Странно защо тогава не само са подробно описани всички реактиви, които са необходими за изработването на взривни вещества, но и местата, откъдето практически всеки може да се снабди с тях - магазини за хранителни и железарски стоки, аптеки и др. Само малка част се продават в специализирани магазини за реактиви, където продажбата е уж контролирана.
Например нитроглицерин се прави чрез обработването на глицерин със смес от азотна и сярна киселина. Глицеринът се продава свободно в аптеките. Сярната и азотната киселина също се търгуват без ограничения. Между другото полицията откри в дома на другата взривена жена в софийския кв. Хаджи Димитър десет литра сярна киселина и пет литра азотна киселина. Разследването установи, че третият пострадал Георги Цеков, дълго време провеждал химически опити,
черпейки познания именно от интернет
В "Лунен клуб" няма изброени конкретни магазини и фирми, от които могат да се купят нужните продукти за бомби. Те обаче са посочени с телефони и адреси в няколкото специализирани пиротехнически форуми, към които има поставени линкове в "Лунен клуб". Например във форума на адрес explodersjnfo има раздел " борса", където са посочени "полезни телефони и адреси във Варна", Сайтовете на фирмите "Химснаб", "Химспектър", "Валерус", възможности за поръчка на реактиви по куриер и т.н. Сред най-спряганите имена там е на "жълтия магазин", недалеч от БАН.
Значително по-богат е друг форум (илюстрацията горе вдясно), където се обсъждат десетки конкретни теми като "Къде в Бургас има KN03?", "Материали във Варна" , "Как се прави корпус с насочена сила", "Къде да си държа химикалите, за да не ги намерят нашите" и др. Истинските хитове обаче са в друг раздел на форума, озаглавен "Пирофилми". Първото видео там е "Как да си направим
бомба от наистина подръчни материали"
и представя създаването на експлозивна смес от перилен препарат и парчета алуминиево фолио. Пак там покрай гледането на филмчета някой си bobi8 пише на друг с прякор trotil: "Предлагам ти NH4N03 по 40 ст./килото, а ако взривяваш скала или бетон, насилвам 20 кила за моя сметка. Въобще нека да обединим взривните си енергии. " A trotil му е отговорил: "Има един проблем, ти си в другия край на България. Има и още един. Ти ми предлагаш насипна селитра, аз използвам пакетирана, защото не е влажна. Ако ще правя нещо голямо, направо ще вземем колата на един авер и ще купим един чувал 50 кг."
В най-популярния български сайт за качване на видео Vbox7 има филмирани както начини за приготвянето на бомба от подръчни материали, така и резултът от взривяването й. Например, който види как
избухват 30 000 главички на кибритени клечки в метална кофа,
едва ли ще повярва, че в интернет само се водят невинни познавателни разговори за експлозиви.
На друг адрес във Vbox -има цяла галерия от записани взривове, която започва от "шест кибрита", преминава през "малък взрив от тротил" и стига до "голям взрив" в софийски подлез, който би унищожил всичко в радиус 10-15 метра.
Търсенията за инструкции за направата на бомби в интернет трябва да бъдат блокирани на цялата територия на ЕС, поиска през септември миналата година еврокомисарят по правосъдието и сигурността Франко Фратини.
Подбудата към терористичен акт или предоставянето на инструкции за направата на бомба или оръжие чрез интернет ще се считат за престъпление сами по себе си според новите правила на Европейската комисия, стана ясно през ноември. Те обаче явно не действат още в България или контролът е твърде слаб, защото Сайтът www.moonclub.hit.bg, който е бил закрит през 2005 г., се е възродил отново. И последиците от това са налице, а вероятно най-тежките тепърва предстоят.
Станимир Въгленов, "24 часа"

Изпрати публикацията по електронната поща


4 коментара: to “ Искате мощна бомба? Само влезте в интернет

  • Анонимен
    27 февруари, 2008 02:15  

    Тоя журналист е поредният лайнар, дето се мъчи да направи сензация на гърба на невинните пиротехници. Познавам лично голяма част от тези хора, мога да твърдя, че във въпросния сайт няма описана технология за производство на взривни вещества. Що се отнася до самите пиротехници - просто хоби, както е за някои ловът, събирането на марки и т.н. Ако това бяха обаче наистина опасни хора - например нашите мили мафиоти или пък истински терористи - въпросният журналист отдавна да е напълнил гащите така, че цяла София да го подуши. Така е - ако някой се занимава с наистина опасни хора - ще има да си събира мозъка по асфалта.

  • Анонимен
    27 февруари, 2008 03:23  

    Подкрепям горното мнение напълно.
    Тоя Въгленов е гъзоблизец.

  • Анонимен
    27 февруари, 2008 19:56  

    Човека явно не е компетентен по въпросите за които пише тъй като определената от него като "повече от изчерпателна" информация за взривни вещества в сайта мооnclub в същност е доста оскъдна и е достатъчна единствено за попълване на личната култура...
    А относно останалите рецепти - те са приложими единствено за направата на фойерверки и то не по силни от тези с които може спокойно да се снабдиш на "илиянци" или в някои по голям оръжеен магазин.
    А колкото до потребителите на сайта - те са обикновенни хора с по интересно хоби но журналистите това не ги интересъвува! Само сензацията е важна!!!

  • Nasko Hristov
    27 февруари, 2008 22:42  

    то тая тема не е много за тука (досега взрив като оръжие не бяхме коментирали), ама нейсе...

    знам за сайта ти още от миналата година... случайно го изрових, търсейки материали за злополуки...
    по моето скромно-арогантно мнение - не си махай сайта...

    1. още повече той не е уникален за интернет - има много други подобни (даже с описание как се прави атомна бомба), само че не са на български и наште неграмотни журналисти (дето търсят само от какво да направят сензация), пък и не само те - също и неграмотната тълпа критикари, притежаваща компютри, не ги знаят...
    пък и не е интересно да се заядат с десетките американски или руски студенти, дето са им автори...
    пък ти и саит за бръснарски ножчета да направиш, пак някой може да пострада като си играе неграмотно с тях...

    2. кат те е страх от мечки, що ходиш в гората... кво си седнал до ни хленчиш тука "наклеветиха ме"... щял да ги съди - тинтири-минтири...
    вместо да викнеш: "скивайте ме пичове, къв шамар им отпрах... насрах ги от страх само с информация..."
    ми те за нас, дето носим пищови, кво викат "щом е с пищов и не е ченге, значи е бандит"...
    ами нали затуй ни накараха да ги носим скрити - да не шашкаме пенсиите... ;)

    3. като правиш сайта си "слагай си ламаринка" - "тъй пише един руски професор", "това го взех от еди си кой съветски учебник" и който има нещо против написаното, да ходи да се сърди на целокупната руска литература...

    пък и известно количество автоцензура не вреди...


    сега не мисля точно така, но тези думи казах на автора на сайта когато (09.08.2004 г.) се жалваше в клуб Оръжие в Дира, че се го наклеветили...

    Тогава, сигурно и сега, той се определяше като пироман, а не като невинен пиротехник, ако усещате разликата...

    "Сайтът е затворен за реконструкция" - това може да се прочете в момента в сайта moonclub.hit.bg. Не че някой се е притеснил нещо от публикацията, напротив - щом ще се реконструира, значи очаквайте го скоро отново и по-голям.

    Подозирам даже, че статията е поръчкова, с цел реклама и после подялба на плячката. 8)

Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.