САЩ искат да разположат третата част от ПРО в България  

14 септември, 2008

Не са водени такива преговори, заявиха от нашето Министерство на отбраната
САЩ искат да разположат третата част от своята система за противоракетна отбрана (ПРО) в България, съобщи гръцкият вестник “Та неа”, цитиран от агенция Фокус. Според информация на военни източници идеята на Вашингтон, която предизвика острата реакция на Русия, е в България да бъде разположена третата част от противоракетния щит, чиито две първи части е решено да бъдат на територията на Чехия и Полша. Техническите и балистичните тестове, които са направени от американски военни за обезвреждане на ракети, евентуално изстреляни от Иран, показват, че най-добрата територия за прихващането им е именно България, посочва вестникът.

„Нямаме такава информация. Не са се водили преговори на експертно ниво. Такива разговори не могат да минат неофициално, тук става въпрос за сериозна политическа дискусия.“ Това казаха от пресцентъра на Министерството на отбраната. От външно министерство пък съобщиха, че няма да коментират информация, която се позовава на анонимни източници.

По време на посещението на държавния секретар на САЩ Кондолиза Райс на 9 юли у нас тя и външният министър Ивайло Калфин обявиха, че въпрос за ПРО у нас не е бил обсъждан.

Същевременно Атина и Букурещ отхвърлиха твърденията, че страните им са приели предложения от Вашингтон за разполагане на третата част от ПРО на тяхна територия. Това заявиха министрите на отбраната на Гърция и Румъния - Евангелос Меймаракис и Теодор Мелешкану, които се срещнаха тази седмица в Атина. И двамата министри обаче потвърдиха, че се води дебат в рамките на НАТО за противоракетен щит на Алианса, който да обхваща всички страни. Меймаракис не изключи възможността в този щит да влизат и всички страни, които искат да си сътрудничат с НАТО.

Румънският министър на отбраната Теодор Мелешкану заяви, че Букурещ е готов да участва в бъдещата програма на НАТО за противоракетна отбрана. “НАТО трябва да планира ПРО за защита на всички страни - членки на ЕС, в това число на България, Гърция и на Румъния”, отбеляза Мелешкану. “Ние смятаме, че Румъния също може да съдейства по този проект в бъдеще”, каза той по време на визитата си в Гърция. По думите му за 27-те страни членки е по-добре да имат собствена система за защита при възникване на проблеми, създадени от трети страни”. При това военният министър поясни, че Букурещ няма намерение да се присъединява към американската система за ПРО.

Чешкото правителство одобри по-рано тази седмица споразумението SOFA, което предвижда разполагане на елементи от американския противоракетен щит на територията на страната, като сега остава парламентът в Прага да приеме споразумението. Полското правителство от своя страна одобри миналия месец договореното със САЩ споразумение за разполагане на американски ракети прехващачи на полска територия.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.