Русия направи изложба на трофеите от войната с Грузия  

11 септември, 2008

"Кавказ. Пет дни през август". Това лирично заглавие носи откритата наскоро изложба в Централния музей на въоръжените сили в Москва, посветена на руско-грузинския конфликт в Южна Осетия, предаде агенция РБК. Сред експонатите са бойни знамена, знаци на отличие и различни натовски униформи, носени от грузински военни. Образци на тежката бойна техника, иззета от руската армия, могат да бъдат видени във Военно-историческия музей на бронетанковото въоръжение и техника близо до Москва
Организаторите на експозицията настояват, че целта им не е била просто да демонстрират военни трофеи, а да представят под друг ъгъл събитията в Южна Осетия.
По официални данни в хода на военния конфликт Русия е конфискувала общо над 100 единици бронетехника, повечето от които са украинско производства. Те включват 65 танка (една трета от които са унищожени поради повреди), няколко ПВО-комплекса, бойни машини на пехотата (БМП-2), оръдия Д-30, самоходни артилерийски установки, американски бронетранспортьори.
Наскоро руското министерство на отбраната обяви, че иззетите боеприпаси и военна техника няма да бъдат върнати на Грузия. "С конфискуваното въоръжение ще постъпим както сметнем за нужно - част от него ще бъде раздадена на руската армия, а останалата ще бъде унищожена, за да не попадне отново в ръцете на тези, които отприщиха войната," заяви зам.-началникът на руския Генщаб ген. Анатолий Ноговицин. В отговор говорител на Белия дом е призовал руското военно командване на върне всички единици американска бойна техника и оръжия обратно на САЩ.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.