Усурийско-симитлийски аналогии  

01 септември, 2008

За нов подвиг на Путин научи светът. След добре планирания отстрел на чеченци и грузинци, Путин импровизирано отстрелял усуриец-усурийски тигър. Тигрица, по-точно. Била приспана като чеченска терористка в московки театър, но се събудила точно навреме, за да бъде неутрализирана лично от премиера на Русия. Гръмнал я хуманно ( така де, животно е това, не е някакво си дете в Беслан, където специалистите на Путин атакуваха безогледно училище със заложници и предизвикаха смъртта на…доста повече заложници, отколкото похитители). Тигрицата получила само доза приспивателно. Така стрелецът спасил застрашени телевизионни оператори, които придружавали премиера в наглеждането на резервата за застрашения животински вид.
Има една прословута снимка на др. Сталин на партиен конгрес в навечерието на най-кървавата от всичките му чистки сред елита на комунистите. Подарили му пушка с мерник и той, под бурните аплодисменти на бъдещите си жертви, се цели с примижало око във възторжената тълпа съпартийци от висотата на своята ложа в Болшой театър.
Между другото, оцелели от кланетата близки съратници на диктатора го сравняват често в своите мемоари именно с усурийски тигър. Такъв бил погледът му-жъленикав, втренчен, безмилостен.Усурийската връзка с миналото в днешна Русия не е застрашена. Напротив. Отглеждат я и се грижат за нея.
Дали не е време усурийският тигър да замени руската мечка като символ на Русия? Той също е голям, но не яде боровинки. Чиста проба хищник. И едва ли е застрашен, щом е под личната опека на когото трябва-по скоро е застрашителен, напада дори и когато го мислят за приспан. То и Русия, уж е застрашена от демографска криза, от международни санкции, от войнствените си съседи ( общо на брой колкото няколко московски предградия), но всъщност светът се бои от нея. От което усурийска Русия изпитва традиционно удоволствие-прословутата агресивна пиянска фраза „ ти мене уважаваш ли ме” звучи доста стряскащо, когато я произнася почерпен с великоруски опияняващ елексир великан, въоръжен с най-големия ядрен арсенал на планетата.
Колкото до симитлийска България, нашият стрелец номер едно се прави на приспана лисица. Никакъв го няма да се възхити на подвизите на своя кумир. А как ли му се иска?! Ама , пусто, не бива пред съюзниците да се издаваме. Зер бързахме да се съюзяваме, когато още не знаехме, че Москва еднолично ще ни финансира бездънните корупционни каци, като АЕЦ Белене-още не бяха завалели многомилиардните доларови дъждове с миризма на петрол и газ над Кремъл. По онова време, когато Първанов в рамките на година-две се превърна от водач на митинги срещу НАТО в агитатор в полза на алианса, Русия още просеше на международния финансов пазар. Ама кой да знае, че така ще се обърнат нещата…
По симитлийско-усурийска аналогия, вместо овехтелия лъв, можем си сложим в герба на България ( не, не в ГЕРБа, там си имат безспорен лъв) една лисица, престорила се на умряла. А на народното събрание: „Мижи да те лъжем”!

Изпрати публикацията по електронната поща


1 коментара: to “ Усурийско-симитлийски аналогии

  • Анонимен
    02 септември, 2008 14:11  

    Браво на Инджев!Право в десетката! Ама и него го отстреля Гоцето- лъжецът-олимпийският зрител -пернишката полова шпага!

Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.