Посрещнаха фрегатата "Горди"  

07 септември, 2008

Днес фрегата „Горди" бе тържествено посрещната във Военноморска база Бургас. Личният състав на военноморската база бе поздравен от командващият на Военноморските сили вицеадмирал Минко Кавалджиев. В каюткомпанията на фрегатата „Горди" бе представен брифинг от командира на дивизион патрулни кораби.
На 22 август 2008 г. във военноморската база в белгийския град Зеебрюге тържествено бе издигнат българския флаг над фрегатата „Вестдиеп", на която със заповед на министъра на отбраната Николай Цонев е присвоено почетното име „Горди".
След подписването и ратифицирането на договора за придобиване на фрегата "Горди" от Кралство Белгия, екипаж в състав от 90 военнослужещи пристигна във военноморска база Зеебрюге на 3 август 2008 година.
В края на месец юли част от бъдещия български екипаж на кораба започна своето обучение в Белгия. И организацията на службата, и обучението на екипажа са изцяло по стандартите и процедурите на НАТО, като домакините направиха всичко възможно, за да облекчат новите стопани на фрегатата в методическо отношение. Бяха приети материалните средства, оръжията, боеприпасите и корабните запаси. Проведени бяха изпитания на работата на всички механизми както в базата, така и на море. Възникналата необходимост от малки ремонти на техниката, както и ограниченото време за приемане на кораба, наложиха интензивен темп на работа за сдаващия и приемащия екипажи, но съвместните усилия и колегиалното отношение между българи и белгийци доведоха до успешен резултат.
Във военноморската база в белгийския град Зеебрюге на 22.08.2008 год. тържествено бе издигнат българският флаг над фрегатата "Вестдиеп", на която със заповед на министъра на отбраната Николай Цонев в тържествена обстановка бе присвоено името "Горди". На церемонията присъстваха министърът на отбраната на Кралство Белгия Питър Декрем, дипломати от българското посолство в Брюксел, генерали и офицери от Щаба на отбраната на Белгия и от българското представителство в Щаб-квартирата на НАТО. Протоколът за предаване и приемане на фрегатата от ВМС на Кралство Белгия на ВМС на Република България бе подписан от генерал-майор Ларбаноа - началник на дирекция "Доставки" в Щаба на отбраната на Кралство Белгия и контраадмирал Симеон Цеков - заместник-командващ на ВМС.
Сутринта на 27 август 2008 година фрегата Горди отплава от военноморска база Зеебрюге, изпратена от представители на белгийския флот. Преходът от Белгия до военноморска база Бургас бе под командването на командира на дивизион патрулни кораби капитан І ранг Красимир Захов.
За дванадесет дни, с едно посещение във военноморска база Суда на остров Крит, корабът проплава повече от 3500 морски мили и пристигна във военноморска база Бургас, с което попълни състава на Военноморските сили на Република България с още един съвременно въоръжен, мощен и красив боен кораб.
Фрегата F911 Westdiep е изведена от бойния състав през месец октомври 2007 година.

ОБЩИ ДАННИ НА КОРАБА:
ПРОЕКТ: Е-71 "Wielingen"
ВОДОИЗМЕСТВАНЕ: 2200 тона.
РАЗМЕРИ: Дължина: 106 м Ширина: 12 м Газене: 5,5 м.
ЗАПАСИ: Сладка вода: 70 м3 Гориво: 280 м3
КОРПУС: Стоманен борд с алуминиева надстройка. Два активни стабилизатора. Четиринадесет водонепроницаеми отсека.
СКОРОСТ: Дизелови двигатели: 20 възла Газова турбина: 26 възла.
РАДИУС НА ДЕЙСТВИЕ: 6000 морски мили при скорост до 16 възла.

ЕКИПАЖ НА КОРАБА:
ЩАТЕН СЪСТАВ: 16 офицера, 55 старшини и 59 матроси.
ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА НАСТАНЯВАНЕ: 160 военнослужещи.
СЕКТОРИ: Оперативен, Технически, Логистичен.

КОРАБНА ЕНЕРГЕТИЧНА УСТАНОВКА:
ГЛАВНИ ДВИГАТЕЛИ: Два 12 цилиндрови V-образни дизелови двигателя тип АВС, всеки с мощност 4000 kW.
ГАЗОВА ТУРБИНА: Една турбина тип Rolls Royce Olympus TM-3B с мощност 27000 kW.
ЕЛЕКТРОЗАХРАНВАНЕ: Четири генератора тип Isotta Fraschini, всеки с напрежение 440 V, честота 60 Hz и мощност 500 kW.
ПРЯСНА ВОДА: Две водоопреснителни установки с производителност 30 м3 на денонощие.
ВЪОРЪЖЕНИЕ НА КОРАБА:
Кораба има възможности за борба с надводни, подводни и въздушни цели. Въоръжен е с: едно 100 мм автоматично оръдие, една автоматизирана система "Повърхност-въздух" тип NATO Sea Sparrow, една реактивна бомбова установка и противоподводни торпеда.
Корабът е оборудван със сензори за откриване на въздушни и надводни цели.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.