Калпави ловци се тешат с “Хамър”  

11 септември, 2008

"Хамър" или "Лада Нива"? Пред тази дилема са изправени посетителите на изложението "Лов, риболов и свободно време" в столичния Интер Експо Център. Запалените авджии са се заковали пред лъскавия черен "Хамър" и плакнат очи с огромния звяр. Мощният джип, мечта за всеки ловджия, се предлага за 100 бона. "Хамърът е супер, но Баба Лада си е класика. Ако трябва да избирам, ще си купя Нивата", признава обаче Петър Иванов. Младокът обяснява, че цената от 19 бона му се струва приемлива за руската машина 4x4.
След черния "Хамър", най-голямата атракция на изложението е първенството по стрелба с лък. Ентусиазираните столичани се редят на опашка, за да опънат тетивата без пари. Ловки инструктори пък разясняват на авджиите как най-лесно се цели в десетката. "Едно е да се качиш в чакалото и да гръмнеш по глигана, а съвсем друго е да го целиш с лък. Когато ловуваш с пушка, убиваш, а когато се целиш с арбалет - спортуваш", обясняват майсторите. Зарибените по авджийството със стрели обаче недоволстват, че у нас ловът с лък е забранен. Феновете му пътуват чак до САЩ и Канада, обясняват инструкторите. Зад океана майсторите на стрелите са на почит - могат да гонят дивеча седмица преди започване на сезона. У нас почитателите на лъка се бъркат между 90 и 225 лв., за да опъват тетивата.
Най-върлите ловджии обаче залагат на традиционното. Мъжете се тълпят пред щандовете, където е подредена "тежката артилерия" - гладкоцевните и нарезни оръжия. Първите стават за лов и на зайци, и на глигани. Най-яки са пушките на FAIR. Цената им обаче също е дебела. Варира между 2000 и 4000, в зависимост от изработката на приклада. Още по-скъпи са нарезните оръжия. Марковите WEATHERBY и CHAPUSAMS се продават на цени между 1500 до 10 000 лв. Най-много, с десет бона, ти олеква джобът, ако си избереш пушка с орехов ръчно изработен приклад. Най-евтиният уникат излиза 5780 лв. "Струват си 10-те бона. Няма нищо по-хубаво от това да стреляш с пушка, направена от естествени материали", страстно обяснява опитен ловджия. По-непретенциозните посетители обаче си купуват пушки с пластмасов приклад, които излизат наполовина по-евтини - около 3 бона.
Ловджиите, които не могат да се похвалят с орлов поглед, се заглеждат по оптичните мерници. Най-качествените, на KAHLES, струват между 1500 до 3500 лв. Скъпите мерници са с по 25 години гаранция. KAHLES са с най-добро просветление на лещата", хвали ги продавачът. За марковите пушки трябват и качествени муниции. На изложението се продават патрони на над 50 фирми. "Най-добри са мунициите на BRENNEKE", обясняват експертите.
Изложението е рай и за риболовците. За любителите на въдиците се предлага всичко - от куката и захранката до телескопа и кепа. Най-скъпи тази година са пръчките от карбон или биофибър. Пълното оборудване за приятен риболов пък излиза около 250 лв. За пръв път тази година "Видракс" вади на пазара и оригинални японски 10-лагерни макари между 80 и 140 лв.
Най-големи обаче са промоциите на щандовете за дрехи. Облеклото за ловджии се предлага на суперниски цени. Комуфлажните фланелки се продават от 12 до 32 лв. Цял водоустойчив костюм от яке, блуза и панталон струва 477 лв. Фирма RAPTOR пък шие ловни тоалети по поръчка. "Клиентите стават все по-капризни към шарките на костюмите", издават "шивачите". Най-много се харчат дегизиращите комплекти. Столичани се избиват за костюмите тип "храст" - покрити с изкуствени листа, които струват по 309 лв.
Радослава ДИМИТРОВА, standartnews

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.