Франко Гусали Берета  

22 септември, 2008

Човекът на оръжието
Заедно с брат си Пиетро, Франко Гусали Берета е 15-то поколение от фамилията, произвеждаща известната марка оръжия. Докато Пиетро се грижи за финансовата част, то Франко управлява индустриалната сфера в групировката. За да поемат оръжейната индустрия обаче и двамата братя са били задължени навремето от баща си Уго да служат като военни. Така Пиетро и Франко минават през редиците на карабинерите в Италия.
Първия си куршум Франко изстрелва още на осемгодишна възраст. Първото му оръжие е пистолет калибър 98, а след това идва на ред ловна пушка калибър 22. Първото военно „учение“ за момчето Франко пък е по време на лов с баща му по поречието на По, до Кремона. По същия начин сега бива „кръстен“ в оръжейна вяра и 11-годишният син на Франко - Карло.
Днес военните оръжия носят едва 10 на сто от оборота на Beretta. Италианската група изнася основна част от оръжията си в Европа и Америка. Едва през последните години опитва и пазарa в Близкия Изток.
Въпреки че оръжията са страстта на Франко Гусали Берета, той е запален и по морето. Притежава яхта в Сардиния. Часовниците обаче също са сред страстите на фабриканта на оръжия. Особено силна любов изпитва към марката Audemars Piguet.
Ретроколите също присъстват в живота на Франко Берета, който участва редовно в известното рали Mille Miglia. В момента той се състезава с красива Mercedes 300SL Gullwing, чиито врати се отварят като криле на чайка.
Днес фамилията Берета притежава магазин и в Ню Йорк, където продава не само оръжие, а и life style - от кадифе и кристал до дървени предмети и спортно облекло.
Франко Берета е запален и по отбранителните изкуства, които е изучавал в Япония. Като всеки мъж, ценящ естетиката, той е почитател на Шарън Стоун и Клаудия Шифър.
Днес индустрията Beretta завърта годишен оборот от 436 милиона евро и разполага с 2600 служители. Марката обаче носят не само оръжия, а и облекло и аксесоари за лов и спортна стрелба. Италианската полиция и въоръжените сили, както и френската Gendarmerie и испанската Guardia civil са сред най-важните клиенти на групата.
Този пистолетен калибър 98 не ми е познат. Комай нещо се е изгубило при превода.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.