Пентагонът подготвя сделка с Букурещ за 48 изтребителя Ф-16  

16 септември, 2008

Американското министерство на отбраната е информирало Конгреса във Вашингтон, че има намерение да продаде на Румъния 48 изтребителя Ф-16, производство на компанията "Локхийд-Мартин", съобщи Франс прес.
Стойността на сделката се оценява на близо 4,5 милиарда долара. В комюнике на Агенцията за сътрудничество в сферата на отбраната и сигурността, която е в състава на Пентагона, се казва, че сделката ще позволи на военновъздушните сили на Румъния да подменят намиращите се сега на въоръжение руски изтребители МИГ-21. "По този начин румънските ВВС ще могат да изпълняват своите задължения за отбрана на въздушното пространство на страната и да подкрепят операциите на коалицията", се посочва в комюникето.
Сред предлаганите от САЩ изтребители Ф-16 24 са нови и 24 са употребявани. Сделката включва, освен самолети, самолетни двигатели, радари, комуникационни и навигационни системи и друга техника.
Агенцията за сътрудничество в сферата на отбраната и сигурността е длъжна по закон да уведоми конгреса на САЩ за предстоящата сделка, но разпространяването на комюникето не означава, че сделката е приключила, посочва Франс прес.
Тепърва Румъния ще направи своя избор между офертите за изтребители "Грипен" на шведската компания "Сааб", Ф-18 на американската "Локхийд-Мартин", "Юрофайтър" на консорциума ЕАДС (който включва британската компания "БЕА систъмс" и италианската "Алениа/Финмеканика), и "Рафал" на френската групировка "Дасо", посочва Франс прес.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.