На хоризонта - самолет, въоръжен с лазер  

14 септември, 2008

Иновативното оръжие ще сваля балистични ракети в полет
Проектът за създаване на самолет, въоръжен с лазер, върху който американските военни работят отдавна, направи важна крачка напред в края на лятото и е на път скоро да се превърне в реално действащо оръжие, съобщиха информационните агенции. Наскоро инженерите започнаха да наливат химическо гориво в лазера, за да тестват контрола и насочването му. Операцията ще приключи с първите тестови изстрели, още докато машината е на земята, обясняват експерти от проекта.
Въздушният лазер, както се нарича проектът, има за цел да сваля противникови балистични ракети в ранните фази от техния полет. Екипът направи много, за да осъществи функционирането на лазера на борда на самолет, казва Майк Рин, вицепрезидент на "Боинг", който е основна действаща компания в проекта. "Направихме сериозен прогрес при разработването на енергийни оръжия с пряко насочване."
Системата работи по следния начин - първо лазерът осветява ракетата с проследяващ лъч, като в същото време компютри изчисляват разстоянието до нея и пресмятат курса и посоката й на движение. След получаване на необходимите данни и прихващането на целта, което отнема около секунда, от носа на самолета "Боинг" 7474 се изстрелва за около 3 до 5 секунди високоенергиен лазерен лъч. Той загрява намиращия се под налягане резервоар на ракетата, което го напуква, и след избухването му ракетата бива унищожена. Лазерът е толкова мощен, че е в състояние да произведе няколко мегавата енергия, обясняват експерти.
Проектиран от военния гигант "Нортръп грумън" (Northrop Grumman), той е в състояние да унищожава всички видове балистичин ракети, включително тактически и междуконтинентални. За захранване на лазера се ползват химикали като кислородна вода и калиев хидроксид, комбинирани с хлор и обикновена вода.
След серия тестове на земята лазерът ще бъди изпробван и във въздуха, обясняват от разработващия го консорциум, в който участва и "Локхийд Мартин". Първият тестови въоръжен опит е планиран за началото на 2009 г. Унищожаването на балистични ракети в началната фаза от техния полет има няколко предимства, обяснява Би Би Си. Излъчваният тогава ярък пламък улеснява засичането и прицелвавето в ракетата. Тогава е и по-трудно да се вземат контрамерки, за да бъде избегнато ликвидирането й, отколкото по време на същинсикя полет. Останките пък ще паднат на вражеска територия и няма да причинят колатерални щети. Проблем обаче би било позиционирането на самолета с лазер на правилното място, както и сравнително ограниченият обхват на лазера в атмосферата, където той е подложен на въздействието на условия като турбулентност, влажност, облачност и др.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.