Русия ще разработва нов план за ядрена отбрана  

29 септември, 2008

Към 2020 г. Русия трябва да разполага с "гарантирано решение за проблема на ядреното сдържане" - космическа отбранителна система и армия, снабдена с нови видове ядрено въоръжение. Това заяви в петък руският президент Дмитрий Медведев, като допълни, че вече е поръчал на военното командване до декември да разработи необходимия план за действие. "Трябва да постигнем превъзходство във въздуха, в нанасянето на високоточни удари по наземни и морски цели и в оперативното прехвърляне на войски", отбеляза Медведев по време на среща с командири на военни окръзи близо до град Оренбург. През последните три седмици в околността бяха проведени едни от най-мащабните военни учения в Русия за последните две десетилетия.
Според Медведев в близко бъдеще трябва да започне серийното производство на бойни кораби и най-вече на големи атомни подводници, снабдени с крилати ракети, и на други многоцелеви подводници. Освен това е планирано модернизиране на военното командване, а всички войскови части в страната се очаква да преминат в състояние на постоянна готовност.
Изказванията на руския държавен глава предизвикаха опасения у някои анализатори, че Москва се готви да поднови оръжейната надпревара със Запада. През следващата година Русия планира да отдели близо 95 млрд. долара за отбранителната сфера, което е с цели 27% повече в сравнение с миналогодишния военен бюджет. Според американския държавен секретар Кондолиза Райс, чиято страна тази година похарчи 600 млрд. долара за отбрана, новата руска инициатива няма да наруши световния ядрен баланс.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.