431 разрешения за внос на оръжия издадени през 2007-ма  

11 септември, 2008

885 разрешения е издала през 2007 г. Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение към министъра на икономиката и енергетиката.
Това е посочено в годишния доклад на комисията, разгледан на днешното правителствено заседание, предаде репортер на БГНЕС. Обект на износ са основно боеприпаси и малки оръжия. От тях 454 са били за износ и трансфер на оръжия от територията на България, като най-голям брой са за САЩ и Афганистан. През 2007 г. за внос на оръжия са издадени 431 разрешения. Най-голяма част от осъществения импорт и трансфер е от САЩ, Германия и Русия и той е главно на летателни апарати и оборудване за тях. Издадените разрешения за износ на ИТДУ са 13, а за трансфер – осем.
Междуведомствената комисия е отказала осъществяването на един износ на ИТДУ за Иран. Държавите, към които България прилага ограничения или забрани за доставките на въоръжение, са Азербайджан, Армения, Бирма/Мианмар, Босна и Херцеговина, Зимбабве (с изключение на ООН и ЕС), Узбекистан (изключение – ISAF), Ирак (изключение – многонационалните сили), Иран, Китай, ДР Конго (изключение – MONUC), КНДР, Кот д`Ивоар (изключение – UNOCI), Либерия (изключение – UNMIL), Ливан (изключение – правителството и UNIFIL), Руанда и за свързани лица от Бурунди, Танзания, Уганда и ДР Конго (изключения – правителството, UNAMIR, UNOMUR), Сиера Леоне (изключение – ECOMOG), Сомалия, Судан.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.