Пентагонът сериозно се въоръжава с телепатични шлемове  

22 септември, 2008

Очевидно бойните полета на 21-ви век ще бъдат населени с образи, които доскоро бяха плод на научната фантастика - роботите и енергийните оръжия вече правят първите си крачки в реални военни условия, писа сп. "Тайм".
Сега път към фронтовата линия си проправя и нова технология, която може би ще направи войната по-тиха и смъртоносна. Армията на Съединените щати наскоро е инвестирала $4 милиона в шлем, който ще даде възможност бойците да комуникират помежду чрез мисловни вълни, без да използват гласа си. Проектът става възможен заради постоянно усъвършенстваните възможности на компютрите и нарастването на знанията за работата на човешкия мозък. Като комбинират тези два клона в науката, изследователите ще се стремят да превърнат електрическите импулси, които се генерират при мисъл, в разбираеми аудиосигнали.
Според д-р Елмар Шмайзер, ръководител на програмата, бъдещият "мисловен шлем" ще представлява "радио без микрофон".
Устройството ще улавя сигналите, които се оформят, когато човек говори наум, и ще ги предава под формата на думи в слушалките на другите войници. Тъй като военните принципно са обучени да разговарят с кратък и ясен речник, не би трябвало да е трудно те да се научат и да предават точно формулирани мисли през машината, смята д-р Шмайзер.
Въпреки че начинанието е много амбициозно, любителите на видеоигри по света вече очакват по-несъвършен комерсиален вариант на тази технология - шлем, който ще струва $229 и се произвежда от компанията Emotive Systems. C апарата, който ще се появи на пазара през 2009 г., геймърите ще могат да управляват видеоигрите си без помощта на периферни устройства, като джойстик или клавиатура.
Разбира се, армията се движи с по-малки крачки от гейм индустрията. Може би ще е необходимо повече от десетилетие, преди мисловният шлем да стане достъпен за войниците на бойното поле. Усилията на изследователите ще бъдат съсредоточени върху точното декодиране на сигналите в централната нервна система, така че в бъдеще войникът да може да изпрати правилното послание на точно определени хора в реална бойна обстановка.
Успехът на проекта ще даде голямо предимство на щатските пехотинци. Той би революционализирал комуникацията, като я направи тиха и защитена от влиянието на външни фактори, като страничен шум.
За да се справят с трудната задача, специалисти разработват софтуер, който ще разпознава мозъчните импулси, свързани с речта. За да улавя тези импулси, шлемът ще бъде снабден със сет от 128 сензора. Детекторите ще генерират електроенцефалограма и ще илюстрират мозъчната активност като поредица от вълни върху компютърен екран. Предизвикателството е да се изолира точният импулс, свързан с конкретната мисъл, която войникът ще иска да предаде.
Освен за целите на отбраната технологията би имала приложение и в цивилния живот. "Колко често сте се дразнили на някого, който крещи в слушалката на мобилния си телефон, дава пример д-р Шмайзер.
Представете си сега вместо обикновен Bluetooth да носите устройство, което директно ще препраща мислите ви към вашия събеседник - устата е затворена, а около вас цари блажена тишина."

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.