Русия разполага нови оръжия край Полша  

04 септември, 2008

Русия може да разположи нови видове високо точни оръжия край Полша. Това е посочил, цитиран от „Новости", шефът на комитета по отбрана към руската Дума ген.-полковник Виктор Заварзин. Той свързва тези планове със съгласието на полската страна да приеме на своя територия елементи на американската ПВО. Имаме сили и средства, както и ново въоръжение. Ще ги поставим близо до районите с ПРО в Полша. Разработката по този въпрос е в действие, заявява Заварзин. По думите му трябват допълнителни средства за купуване на тези оръжия и доставката им в конкретните райони. По този повод ще бъде коригирана държавната програма за превъоръжаване на руската армия. За момента по тази програма, която трябва да завърши до 2015 година са заделени пет трилиона рубли, но предстои сумата отново да бъде уточнена.
Заварзин заяви също така, че се обсъжда и разполагането на тактическо ядрено оръжие в Калининградска област. По думите му то не е включено в договорките със САЩ за стратегическа стабилност, освен това е факт, че американско тактическо ядрено оръжие е разположено в Европа. Генералът обаче е на мнение, че в момента не е необходимо да се създава допълнително напрежение с разполагането на такъв тип оръжие в Калининградска област. Необходими са сериозни действия за модернизиране и усъвършенстване на наличните сили и средства. Това се отнася за надводните, подводни и брегови части, коментира още генерал Заварзин. Той се мотивира с това, че НАТО следи за ситуацията в най-западните руски региони.
Изучава се инфраструктурата на пристанищата, връзките с летищата и т.н. Забелязано е увеличаване на разузнаването в Калининградска област, дислоцирането на различни сили и средства, позволяващи осъществяването на маневри за нанасяне на внезапни удари. Ние не можем да сме встрани от тези процеси, подчертава ген.-полковник Виктор Заварзин.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.