Емел Етем забъркана и в далавери с оръжие  

20 септември, 2008

Вицепремиерът и миниастър на извънредните ситуации (винаги по тяхно време - в чужбина) Емел Етем е имала общ бизнес с лице, за което чешките власти твърдят, че е един от май-големите тряфиканти на оръжие в международен мащаб. Станалата известна и със сексуалните си поздвизи Етем и визираният от чехите българин Янко Крумов Хаджигеоргиев имат по 25 процента от капитала на търговското дружество "КАРЕ - 93", сочи справка във фирмените регистри. Фирмата е регистрирана през 1993 г. с предмет на дейност) "Търговско посредничество с разнообразни! стоки". Отделно Хаджигеоргиев е представител на "Агропласт", която е разработвана от чешките спецелужби за афери с оръжие.
Любопитен факт е, че лице със същото име сега е директор на Дирекция "Инспекторат" в ръководеното от Етем Министерство на извънредните ситуации.
Според секретен доклад на чешкото контраразузнаване, огласен и в медиите в Прага, "Агропласт" била сред най-големите трафиканти на оръжие в международен мащаб от 1993 до 2000 г. Разследването срещу фирмата започва по искане на чешкото правителство. Според чешката телевизия австрийските тайни служби са съобщили! още, че "Агропласт" е подписала няколко договора, с които доставя четири двигателя за МиГ-29 на цена 2.5 млн. долара. Купувач бил южнокорейски бизнесмен, който живее във Виена. Друг договор, подписан от 'Агропласт'', бил за същия тип двигатели с уговорката да достави още 30 на цена от 6.95 млн. долара, Като получател е посочена иранска компания със седалище в Техеран.
Следват още сделки. През 1998 г. същият южнокорейски бизнесмен купува от "Агропласт" руска противосамолетна ракетна установка на цена 70 млн. долара. Фирмата, в която Хаджигеоргиев е представител, е разследвана пак за далавери с оръжие и в Азербейджан. Разплитането на аферата става през 1999 г., след като руски самолет каца в Баку за презареждане. Властите се усъмняват, след като откриват нередности в документите. Според тях самолетът носел метален скрап, а всъщност те открили резервни части за Миг 21.
Оказа се, че осве бивш бизнеспартньор на Етем разследваният от чехите Янко Хаджи георгиев удобно е настанен от нея за шеф на отдел "Инспекторат" към бедственото ведомство. Той оглавява дирекцията от 1 юли 2006 г. Paботата му е да приема и разследва сигнали на граждани за корупциионни действия на служители на
министерството на Етем. Както винаги при проблем, Емел Етем не беше открита за коментар. Говорителят на Министерството на
извънредните ситуации Владислав Прелезов обаче заяви, че "Каре-93" била закрита.
"Преди половин час разговарях с г-н Хаджигеоргиев. Помолих го да подготви официално становище и до 30 минути да ми се обади", коментира той. По думите на Прелезов Хаджигеоргиев му е казал, че
"Каре-93" е закрита през 2005-а със съдебно решение.

"Каре-93" е регистрирана през 1993 г., но е имала само година активна дейност", каза още говорителят на МИС. За тази година е осъществила само няколко сделки с дървен материал. "През 2005 г. с г-жа Етем си стиснали ръцете и дотам приключват отношенията им", категоричен (за поста си) бе Прелезов.

Той призна, че не е потърсил за коментар началничката си, а се е обадил само наХаджигеоргиев.
В информационната система ДАКСИ обаче не е отбелязано някоя от фирмите, в които Хаджигеоргиев има участие, включително и| "Каре-93", да е прекратявала дейността си.
На въпрос на вестник "Експрес" не е ли конфликт на интереси фактът, че бивш бизнес партньор на вицепремиера да е на шефски пост в подолечното й министерство,Прелезов коментира само с: "Той е на този пост от 2006 г. По това време вече не са имали бизнес отношения. Говорителят на Емел Етем отказа да коментира дали вицпремиерът и Хаджигеоргиев имат приятелски отношения.
Янко Хаджигеоргиев нашумя у нас през 2000 година, когато се замеси в скандал с трафик на оръжие за Грузия. Тогава негови руски партньори бяха изгонени от страната. Равил Хайрулин и Дмитрий Ширков бяха заподозрени, че са едни от основните организатори на канал за калашници и военно оръжие основно за страни от Третия свят и Русия. Покрай руснака Руслан Хайрулин бизнеспартньорът на Емел Етем се намесва в кръговете на скандално известния собственик на фалиралата Балканска универсална банка Васко Нинов. Хаджигеоргиев и
Хайрулин си партнират в "Си Ейч Ес Ел - България" ЕООД заедно с Петър Хараланов, който пък е в управителния съвет на финансовата институция.
Скандалите около "Агропласт" станаха дотам прочути, че бившият американски държавен секретар Мадлин Олбрайт лично повдигна въпроса за продажбата на оръжие по време на посещението си в Kaзахстан заради трафика на оръжие. По същото време казахстанските власти работят заедно с "Агропласт" официално.
Малко no-късно признават, че са доставял и МиГ-овете на Корея.
Янко Хаджигеоргиев е бил и председател на управителния съвет "ЗММ - Якоруда". Заводът е приватизиран от фирмата на руснаците
C.H.S.L Holdings Ltd. Докато е на власт там, местни активисти от СДС подават сигнал, че като представител на "Агропласт" е сключил договор за доставка на зенитно-ракетен комплект "Тунгунска" с държавната оръжейна фирма "Армимекс". Затова получил авансово половин милион долара. Хаджигеоргиев успява да източи от "ЗММ-Якоруда" и 400 хиляди гepмайски марки.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.