Безработен крие боен арсенал в къщата си  

01 октомври, 2005

Оръжието е било скрито в специални тайници

7 кг тротил, пушка и военни димки открити в плевенско село

Полицията в Плевен залови боен арсенал, скрит в дома на безработен от село Петърница. Това е най-голямото количество взривни материали, боеприпаси и оръжие, което се залавя тази година, съобщиха шефът на РДВР - Плевен полк. Бисер Иванов и прокурорът в Районна прокуратура Иво Радев.
Оръжието е иззето в сряда сутринта от дома на 46-годишния Х.Т. То е било скрито в специално пригодени тайници, разположени както в жилището, така и в принадлежащите му селскостопански постройки.
При акция са иззети 18 броя тротилови пресовки с общо тегло 7 килограма и 200 грама, 59 метра огнепроводен шнур, пет армейски димки, малокалибрена пушка 22-ри калибър с пълнител и 8 патрона 22-ри калибър, 4 ловни патрона 12-ти калибър и газов пистолет, пригоден за стрелба с бойни патрони. Арестуваният използва правото си да мълчи, до момента не е осъждан. Безработен е, не е бил в системата на армията или полицията. В криминалното си минало има кражби и причиняване на тежка телесна повреда. Х.Т. е задържан за 72 часа по разпореждане на прокуратурата. Прокурорът Радев обяви, че ще изиска постоянна мярка "задържане под стража" от съда. Оръжията, боеприпасите и тротиловите пресовки са иззети за експертизи. По случая е образувано дознание по чл.339 ал. 1 от НК. Законът предвижда наказание лишаване от свобода до 6 години, а ако експертизите потвърдят голямото количество на боеприпасите и ударната мощ на иззетите материали за терористична дейност, престъплението може да се преквалифицира по чл.339, ал.2 от НК, който предвижда наказание лишаване от свобода до 8 години.
От януари досега полицията в Плевен е иззела други 13 тротилови пресовки, 6 гранати, няколко взривни устройства, включително и в автомобил на бензиностанция. От новото количество взривни вещества може да се направят 18 самоделни бомби, казаха полицаи.
Монитор
01 Октомври 2005

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.