България и Румъния да бъдат отложени заради престъпността и корупцията  

01 октомври, 2005

Председателят на европейската профсъюзна организация на полицаите ЕВРОКОП изрази надежда членството на България и Румъния в ЕС да бъде отложено. Хайнц Кийфер е категоричен, че двете страни първо трябва да решат проблемите с криминалната престъпност и корупцията и едва тогава да бъдат приети. Брюксел обаче трябва да помогне на София и Букурещ при справянето с трудностите, смята още председателят на европейския синдикат на полицаите, предаде БНТ.

Често се случва мафиотски организации да решават с оръжие открити въпроси по между си по улиците, без полицията да може да се намеси, посочва Хайнц Кийфер аргументите си срещу приема на България и Румъния на 1 януари 2007 г.. Той призовава Европейския съюз да не си затваря очите пред проблемите и да се въвлича в опасна за самия Съюз ситуация.

Според председателя на ЕВРОКОП дори в десетте нови членки на общността проблемите с корупцията и организираната престъпност не са решени. Като пример той сочи балтийските държави, където корумпирано е дори и висшето полицейско ръководство.

Хайнц Кийфер предупреждава най-вече от разширяване на шенгенското пространство с десетте нови членки, защото на хартия те изпълняват необходимите критерии, но на практиката това не изглежда така. Всички тези теми европейският синдикат на полицаите ще коментира на свое заседание в началото на ноември в Лондон, предаде БНТ.

mediapool.bg
30 Септември 2005

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.