Полицията се въоръжи с парализиращ пистолет  

08 октомври, 2005

Оръжието поразява с 50 000 волта на разстояние до 10 метра

Курсанти от полицейската академия на МВР демонстрират как действа електрошоковото оръжие. Тези, които преминат успешно курса на обучение, ще получат сертификат за инструктори и ще могат да обучават свои колеги. Снимки Петя ВАСИЛЕВА

Електрошоков пистолет, който парализира с 50 000 волта, беше представен в полицейската академия в София.
Т. нар. електропреносен пистолет Taser X26, който вече е на въоръжение в българската полиция, е предназначен за борба с тероризма, бандитизма и уличните безредици.
Оръжието се използва успешно в много европейски държави. Цената му варира от 1600 до 1900 долара.
На върха на цевта има две сонди с игла и метална кукичка на върха. Те се изстрелват, забиват се в дрехите и парализират с 50 000 волта електрическо напрежение. Поразеният остава неподвижен около 5 сек, което е достатъчно време, за да може полицаят да му сложи белезниците. Пистолетът действа от 6,5 до 9,5 м и е безопасен за здравето.
Оръжието се използва успешно и в затворите за укротяване на агресивни затворници, както и за залавянето на психично болни. От фирмата производител уточняват, че пистолетът може да бъде използван както на открити, така и на закрити места.
Първите електрошокови оръжия са били въведени на пазара през 1974 г. Новата технология на оръжието, която действа от 1999 г., е известна под името мускулно-пробивна. Чрез подадените електрически импулси се въздейства на нервната система и те имат парализиращ ефект.
При стрелба оръжието не трябва да се накланя. Няма откат. При всяко използване на оръжието автоматично се записват датата и часът.
Производител на оръжието е фирмата Taser International.
Десетки полицаи от ДНСП, жандармерията, НСБОП, СДВР и РДВР-София започнаха своето обучение за използването на оръжието. Лектор беше г-н Ханс Мареро, вдещ инструктор във фирмата производител. Патрулните отряди в САЩ и Канада масово използват електрическото оръжие.
Българските полицаи са въоръжени с електрошоковия пистолет от няколко месеца. Не се знае обаче точната бройка на пистолетите, които са били закупени с пари от бюджета на МВР, обясниха от академията.
Новинар
2005-10-08
Велислава Панова

Изпрати публикацията по електронната поща


2 коментара: to “ Полицията се въоръжи с парализиращ пистолет

  • Анонимен
    08 октомври, 2005 17:12  

    Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

  • Анонимен
    11 март, 2008 21:58  

    За първи път се сещам да благодаря на всички, които пишат подобни компетентни информации за интересни неща.
    Често те са по-ясни от данните в оригиналните сайтове.

Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.