Руски учени създали "невидим" самолет  

23 октомври, 2005

Уникална технология за "невидими" самолети е била разработена в Русия, съобщи в. "Нови известия". Тя се се основава на специална плазма, обвиваща летателния апарат, която го прави слаборазпознаваем за радарите. Дори и най-старият и евтин изтребител, оборудван с плазмените генератори, по своите характеристики оставял далеч зад себе си шумно рекламираните американски шпионски самолети B-2 и F-117.

Ако около самолета се създаде екран от плазма, той става невидим за радарите, обяснява пред изданието Анатолий Коротеев, директор на изследователския център "Мстислав Келтиш". Той сравнява действието на технологията с отскачането на тенис топка от стена. Радиолокационният сигнал се отразява от самолета и се връща на приемната антета, прихващайки летателния обект. Но ако стената е ъгловата и наклонена в различни страни, топката отскача както си иска, но не се връща назад. В този случай сигналът е загубен. Този принцип се използва при американските самолети от типа "Стелт". Ако повъхността на стената е мека, топката просто убива енергията си и пада до нея. Така и плазменото покритие един вид "поглъща" енергията на радиовълните и самолетът става неуловим за радарите.

На този принцип руските учени решили да построят компактен генератор на плазма, който да може лесно да се монтира върху самолет. "Нови известия" твърди, че неголямата и лека установка създава мощни потоци електрони, въздухът се йонизира и се образува необходимата плазма.

Необходимо е обаче плазменият генератор да се съвмести с всички системи на съвременната летателна машина, уточнява сътрудникът в центъра "Келшин" Андрей Головин. Според него плазменият облак възпрепятства качествената връзка между самолета и земята, а освен това пречи и на много други електронни уреди.

Руската технология не отстъпва по ефективността си на американската, която е в основата на F-117. Но предимството й е, че може да бъде монтирана практически върху всеки самолет, дори и на стари модели, без да пострадат летателните му способности. Плазменият способ може да действа и в състояния на въздушни битки и фигури от висшия пилотаж, при които американският модел е изключително слаб, пише "Нови известия".

Междувременно Пентагонът оповести преди дни, че смята да продължи работата по създаване на авиационна техника, неуловима за радарите. Специалистите на ведомството подготвят проект за изтребител от ново поколение, в който ще се използва именно технологията на "Стелт".

"ДНЕВНИК"
19/10/05

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.