И НАТО ни праща ревизия  

23 октомври, 2005

Алиансът недоволен от бавенето на модернизацията

И НАТО ни показа жълт картон заради сериозното забавяне на темпото на модернизация и превъоръжаване на българската армия. Това е причината Алиансът да се готви да ревизира споразумението си с България през ноември, съобщи Медиапул. Още в началото на следващия месец група от проверяващи експерти пристигат в страната ни.
Предстоящата мисия на НАТО ще направи преглед на проектите за модернизация на българската армия и способността на страната да изпълни договорените срокове по ангажименти, поети от България на най-високо държавно равнище на срещата на НАТО в Истанбул миналата година.
Ревизията се налага заради сериозното безпокойство в Алианса от забавянето на превъоръжаването, което ще провали и плановете в следващите 10 години да имаме пълна съвместимост на въоръженията и системите за управление с НАТО.
По време на срещите на военния ни министър Веселин Близнаков с Яп де Хоп Схефер и помощника му по отбранителната политика и планирането е било заявено, че България не трябва да слиза под 2,6% от БВП за бюджета си за отбрана и трябва да продължи да участва в мисиите на НАТО, което означава да оборудва контингентите си с нужното въоръжение и екипировка.
Преди седмица военният министър Веселин Близнаков обяви, че от единадесетте проекта за модернизация на армията, седем са изцяло замразени поради липса на средства. А останалите три, за покупка на нови хеликоптери, транспортни самолети и подмяна на автомобилната техника ще се осъществят частично.
Военният министър допусна, че замразяването на проектите и отлагането им става заради желанието на правителството да изпълни социалните си ангажименти и изключи да има някакъв страничен интерес. В четвъртък правителството не включи спешните проекти за модернизация на армията в списъка на дейностите, които ще се гарантират с държавни заеми.
Министерството на отбраната разчиташе да бъдат одобрени заеми от две западни банки, с които да се финансира закупуването на нови хеликоптери, автомобили и транспортни самолети. Общата стойност на тези доставки е близо 830 млн. евро.
Монитор
22.10.05


Намират пари за оръжия за седмица

СВИЩОВ. До седмица трите проекта, заради които НАТО ни заплаши с изключване, ще бъдат задвижени. Това обеща председателят на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Николай Свинаров. Според него Министерството на отбраната разполага с достатъчно пари, за да плати сделките за нови мерцедеси, транспортни хеликоптери и самолети за войската. Ако бюджетът за отбрана се запази 2,6% от брутния вътрешен продукт, няма проблем да се навакса и изоставането с другите 11 проекта за модернизация, заяви бившият военен министър.
Стандарт
23.10.05

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.