Руски сайт учи как се живее в ерата на тероризма  

24 октомври, 2005

Полковник от КГБ, спецполицаи, психолози и журналисти дават съвети за оцеляване

Група руски журналисти, психолози, юристи и представители на спецслужбите започнаха нов вид борба с тероризма - чрез интернет сайт, който учи как да се справяме с опасността и да не се поддаваме на паника, предаде Мигнюз.
"Да се научим да живеем в епохата на тероризма, означава да не позволим на терористите и на тези, които стоят зад гърба им, да ни сплашат. Да не им дадем възможност да ни превърнат в хора, които виждат врага във всеки непознат". С тези думи започва обръщението на авторите на новия проект "Как да оцелеем в ерата на тероризма". На адрес www.stoppanic.ru група специалисти дават съвети за оцеляване в терористични атаки. В уебстраницата се описва как да разпознаем евентуалните терористи, какво да направим, ако получим SMS с терористични заплахи, как да реагираме в различни ситуации - отвличане, химическо нападение, дори при опасност от ядрен взрив. Какво да обясним на децата, когато се сблъскат с такава ситуация, как да постъпим, ако наш близък е взет за заложник.
"Да живее човек във времето на тероризма, това означава той да умее да оценява реално опасността, да не изпада в паника и параноя. Теророзмът е зло и ние, обикновените членове на обществото, не можем нищо да направим за да го унищожим. Но по същата аналогия, не можем да направим нищо за да не стават аварии, пътни катастрофи, земетресения, цунами. Единственото, което е по силите ни, е да се научим как да намалим опасността, като усвоим някои прости мерки за безопасност - например да знаем, че веднага трябва да се обадим в милицията, ако видим безпризорна чанта, така както си слагаме колан, когато пътуваме в автомобил.
Както сме научени да не пресичаме на червено, така трябва да знаем и да не се крием зад светлинно рекламно табло в случай на заплаха от взрив". Тези и други съвети се предлагат в страницата "Как да оцелеем в ерата на тероризма".
Ръководител на групата е журналистът Сергей Кузнецов. Сайтът се открива за годишнината от заложническата криза в театъра на "Дубровка" в центъра на Москва на 23 октомври 2002 г.
"Сега"
24 октомври 2005

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.