The dark side: Бургаски магистрати "наградиха" убийство с 1.5 години условно  

15 октомври, 2005

Година и шест месеца лишаване от свобода условно с пет години изпитателен срок! Това милостиво наказание отнесе 27-годишният Мартин Костадинов-Мърфи, който преди година уби 26-годишния Ангел Чакъров-Чушката с един изстрел в сърцето. Скандалната присъда бе произнесена от петчленен състав на Бургаския окръжен съд в сряда (12 октомври). Но по-озадачаващото е, че бургаските слуги на Темида съвсем спокойно можеха както да оправдаят подсъдимия, така и да го пратят зад решетките за 15-20 години или до живот.

На 16 октомври 2004 г., около 22. 30 часа, таксиметров шофьор съобщава в полицията, че е открил на бургаската улица "Цар Борис" № 48 труп без обувки, кротко подпрян на едно дърво. Няколко минути по-късно оперативните работници разпознават в мъртвеца своя стар "пациент" Ангел Чакъров-Чушката, който многократно е регистриран за кражби и сводничество. За него се знае още, че е човек на несебърския бос Димитър Желязков-Митьо Очите. А на първия етаж в кооперацията, пред която е открит мъртвецът, се намира един от публичните домове на Чакъров.

От първоначалния оглед става ясно, че Ангел Чушката е прострелян само веднъж - в областта на сърцето. По време на аутопсията от тялото му са извадени 64 дребни сачми, което дава основание на патолозите да заключат, че Чакъров е убит с т. нар. "змийски патрон". Според резултатите от съдебномедицинската експертиза, една от сачмите е "разкъсала сърдечната торбичка на жертвата и е причинила фатална тампонада на сърцето. Паралелно с това втора сачма е поразила белодробната вена, а и двете наранявания - независимо едно от друго - са смъртоносни".

По случая е образувано предварително производство и не след дълго започват изненадите. Най-напред е установено, че Ангел Чушката е гръмнат не пред публичния си дом на ул. "Цар Борис" № 48, а на кръстовището между улиците "Райна Княгиня" и "Митрополит Симеон", което се намира на около километър и половина от мястото, където е открит трупът.

Два-три дни по-късно убиецът е идентифициран като Мартин Костадинов-Мърфи, когото на 21 октомври 2004 г. РДВР-Бургас обявява за национално издирване. Още на следващата сутрин обаче той се предава доброволно, като се появява в Дирекция "Национална служба полиция" (ДНСП), придружен от адвоката си. Костадинов е откаран моментално в Бургас, където му е повдигнато обвинение по чл.116, ал.1, т. 9 - за предумишлено убийство, а Окръжният съд го оставя зад решетките с постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража".

След неколкомесечен престой в предварителния арест Мартин Костадинов е пуснат на свобода срещу парична гаранция - по здравословни причини. През пролетта на 2005 г. обвинителният акт срещу него е внесен в Бургаския окръжен съд, а малко по-късно започва и съдебният процес за убийството на Ангел Чакъров-Чушката.

Първите две-три "сбирки" по делото минават мирно, тихо и при изключителна липса на медии, тъй като никой с нищо не провокира тяхното професионално любопитство. РДВР-Бургас мълчи за поредното разкрито убийство, Бургаската окръжна прокуратура не смее да се похвали с поредния обвинителен акт за извършено тежко умишлено престъпление, а Бургаският окръжен съд по традиция смята, че подобни дела не представляват интерес за обществото.

Но както се казва по друг повод - имала си крушката опашка. В понеделник (10 октомври) репортер на "Параграф 22" по чиста случайност научи за предстоящото двудневно заседание по делото за убийството на Ангел Чакъров-Чушката, а произтеклото в залата - на 11 и 12 октомври, надхвърли и най-смелите представи за претупано предварително производство и... още по-претупан съдебен процес.

Според заключението на съдебномедицинската експертиза след фаталния изстрел Ангел Чакъров-Чушката е живял не повече от 10 минути. Време, съвсем недостатъчно дори за здрав човек да стигне от кръстовището на ул. "Райна Княгиня" и "Митрополит Симеон", където се е разиграл екшънът, до ул. "Цар Борис" № 48, където е намерен трупът му. След което да си събуе и да захвърли обувките си на десетина метра, да седне на тротоара и... кротко да издъхне. В хода на следствието обаче по никакъв начин не е изяснено кой е пренесъл мъртвото тяло на Чушката, как го е пренесъл и с каква цел.

Според Мартин Костадинов-Мърфи, Чакъров и хората му от много време го тормозят, защото не иска да си купува дрога от тях. "Имах проблеми с хероина, но от четири години съм чист и изобщо не съм се друсал. Тези хора са от групировката на Митьо Очите и непрекъснато ме заплашваха и притискаха. Мислеха, че още продължавам с дрогата, но купувам от други и затова ме биха няколко пъти", заяви във вторник (11 октомври) подсъдимият.

В обясненията си пред съда Мартин Костадинов разказа още, че месец преди убийството е пътувал заедно с приятеля си Станислав Гарабедян с такси към гр. Средец (Грудово), но били засечени от червен "Опел Вектра". Когато двете коли спрели, от опела слезли няколко мъже от "бригадата" на Чушката, сред които и Добри Найденов. Те наобиколили таксито на Костадинов, счупили едно от страничните стъкла, спукали една от гумите и заплашили Мърфи със смърт.

Няколко дни преди инцидента Ангел Чакъров, Добри Найденов и още няколко от аверите им отново "срещат" Мартин Костадинов - този път в бургаската дискотека "Дабъл" - и го пребиват жестоко. Именно тогава той си купува газов пистолет и по съвета на свой приятел маха муфата, която не позволява стрелба с никакви други патрони, освен с газови.

На фаталния 16 октомври 2004 г. вечерта, Мартин Костадинов се среща с двама свои приятели в бар "Хавай" и след няколко бири тръгва да се прибира. Около 21.40 часа обаче на кръстовището между ул. "Райна Княгиня" и "Митрополит Симеон" той се озовава очи в очи с осем души от "наказателната бригада", сред които Ангел Чакъров и Добри Найденов. Всички те едновременно вадят изпод якетата си някакви предмети, които в тъмното Костадинов "разпознава" като палки, железни пръчки и боксове. В мига, когато един от биячите атакува отзад, Мърфи - досущ като в холивудски екшън, вади пистолета си, стреля изпод лявата си подмишница назад, после гърми още веднъж във въздуха и успява да разкъса обръча.

"Не знаех, че съм застрелял Чушката, защото избягах. Два дни се крих в Бургас, защото се страхувах от отмъщение, а след това заминах за София при чичо си. Там научих от пресата, че Ангел Чакъров е мъртъв и се предадох. Не се признавам за виновен, защото не съм извършил убийството предумишлено", заяви пред съда във вторник (11 октомври) Мартин Костадинов.

Именно тогава стана известно, че въпросният чичо е Красимир Райдовски - шеф на пресцентъра в правителството на Жан Виденов (1994 - 1997 година). Сам по себе си този факт не би трябвало нищо да означава, защото Мартин Костадинов е пълнолетен човек и никой, включително и роднините му, не са длъжни да носят отговорност за поведението му. Странното обаче е, че именно този детайл обръща делото така, че то съвсем спокойно може да влезе в учебниците по наказателен процес като пример за... антипрофесионализъм.

Основанията за подобно твърдение са много, но няколко от тях правят особено впечатление. Доколкото е известно, т. нар. бос на несебърско-поморийската мафия - Димитър Желязков-Митьо Очите, слага ръка на по-голяма част от наркопазара в Югоизточна България през 2000-2001 г., т. е. по времето, когато Мартин Костадинов решително се отказва от дрогата. Странното в случая е, че в продължение на цели четири години Митьо Очите и хората му безучастно съзерцават как Мърфи се бори с порока, но през септември 2004 г. нещо им става и те решават да го върнат в "правия път". Още по-странното е, че след първите два инцидента Мартин Костадинов не търси съвет от чичо си и закрила от полицията, а си купува газов пистолет. Но най-учудващото е, че по време на процеса съдът изобщо не обръща внимание на балистичната експертиза, която установява три важни обстоятелства.

Според вещите лица Костадинов е купил пистолета не няколко дни преди фаталния инцидент на 16 октомври 2004 г., а месец по-рано. Освен това той не е махнал сам муфата, а оръжието е преработено в бойно от професионалист. И накрая, експертите са категорични, че Ангел Чакъров не е прострелян с фабричен "змийски патрон", а със "усилен стоппатрон". Казано на по-обикновен език, това означава, че някой умишлено е извадил от стандартния "стоппатрон" пластмасовите или гумените топченца, след което го е напълнил с дребни оловни сачми.

Мистериите по делото за убийството на Асен Чушката обаче изобщо не свършват дотук. По никакъв начин в хода на предварителното разследване не установено дали нападателите на Мартин Костадинов са били въоръжени с палки, метални пръчки и боксове и дали те наистина са му устроили засада. Според показания на седмината участници в схватката на 16 октомври 2004 г. те и Мартин Костадинов са се срещнали съвсем случайно, той се е изплашил и веднага е извадил пистолета...

По никакъв начин следствието и прокуратурата не обясняват и загадъчната "телепортация" на трупа - от кръстовището на ул. "Райна Княгиня" и "Митрополит Симеон" до ул. "Цар Борис" № 48, където е открит 50 минути след инцидента.

В крайна сметка "правдата" възтържествува. Във вторник следобед прокурорът по делото преквалифицира обвинението срещу Мартин Костадинов-Мърфи от предумишлено убийство - чл.116, ал.1, т.9 от Наказателния кодекс (което се наказва с лишаване от свобода за срок от 15 до 20 години или доживотен затвор) в "убийство, извършено при превишаване пределите на неизбежната отбрана" (чл.119 от НК), за което е предвидено наказание лишаване от свобода до пет години.

След близо 24-часово умуване съдебният състав по делото призна преквалифицирането на престъплението за разумно, оцени разкаянието на подсъдимия като искрено и в сряда следобед (12 октомври) осъди Мартин Костадинов-Мърфи за убийството на Асен Чакъров-Чушката на година и половина лишаване от свобода условно с петгодишен изпитателен срок.

За да не си помисли някой, че всичко е случайно, в сряда бургаските слуги на Темида от окръжния съд сътвориха още един "чутовен подвиг". Те осъдиха Мартин Костадинов на шест месеца затвор условно "за притежаване на незаконен газов пистолет", който той си е купил съвсем законно от лицензиран магазин, но в нарушение на закона го е преработил в боен. Този тип оръжие поне от десет години се продава съвсем свободно и понятие като "незаконен газов пистолет" не съществува.

Елена Господинова
ПАРАГРАФ 22

Изпрати публикацията по електронната поща


2 коментара: to “ The dark side: Бургаски магистрати "наградиха" убийство с 1.5 години условно

  • Анонимен
    17 юли, 2006 22:24  

    tova e to! malko sa takiva kato martin kostadinov,da se izpravjat sami sreshtu tea neshtastnici, ne kato glupacite s lunohodite, samo lapat parichki ot istinskite prestupnici i gi ostavjat da si pravjat kakvoto im skimne!!! bravo marti !!!

  • Анонимен
    04 март, 2008 05:39  

    браво!!! който продава дрога това заслужава.....

Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.