Великобритания ще обновява ядрения си арсенал  

18 октомври, 2005

Вълна от недоволство се надига в лейбъристката партия срещу решението на британския премиер Тони Блеър да поръча подновяване на ядрения арсенал на страната, писа в. “Индипендънт”. Целта е да бъде подменена поостарялата вече армада от ракети “Трайдънт”, а стойността на операцията е милиарди лири. Във втроник се очаква среща на бунтовно настроени депутати лейбъристи, на която те трябва да координират действията си срещу плановете на премиера. Според вестника те са предизвикали най-голямата съпротива срещу акциите на правителството вътре в лейбъристката партия от началото на войната в Ирак преди повече от две години.

Съпротивата срещу поръчката на модернизирани версии на ракетите “Трайдънт” далеч надхвърля средите на депутатите. Към нея се присъединяват и високопоставени фигури от военните, които се питат дали това е най-добрият начин да се похарчи ограниченият военен бюджет. Пред “Индипендънт” висши военни твърдят, че в момента на всички нива вървят сериозни дебати за ролята на въоръжените сили в дългосрочен план и дали изобщо ядрените оръжия са нужни. Финансовият министър Гордън Браун в частни разговори пък е оспорил стойността на подновяването на ядрения арсенал.

За програмата стана отчасти ясно миналата седмица, когато министърът на отбраната Джон Рийд разпространи данни, според които на завода за производство на атомни бомби в Олдърмастън са били отпуснати 2 млрд. лири за следващите 3 години. Досега средно годишно Великобритания харчеше за ядрените си оръжия по 300 млн. лири годишно. Бюджетът за 2006 г. обаче вече е 507 млн., а за следващите 2 години – 1.5 млрд. лири. Официално задачата на учените в Олдърмастън е ракетите “Трайдънт” да бъдат поддържани в добро състояние. Реално обаче според военни източници те са натоварени да създадат ноу-хау за цяло ново поколение ядрени оръжия, които да бъдат реализирани веднага след като бъде взето политическо решение за това.

“Индипендънт” писа още през май, че Блеър е решил да върви към подмяна на старите “Трайдънт” с нови, като общата стойност на това е около 10 млрд. лири, но бави официалното обявяване на това за след изборите. През юни премиерът заяви, че би искал да изслуша депутатите, преди да направи крайното решение. Впоследствие обаче и той, и Рийд последователно избягваха да казват, че депутатите ще имат думата при вземането на решение по въпроса.

Още преди да бъде взето решението за обновяване на “Трайдънт”, “Грийпнийс” даде начало на кампания срещу операцията. В специално изявление природозащитната организация обяви, че акцията ще наруши Договора за неразпространение на ядрено оръжие и свързаната с него забрана за ядрени опити. Според представител на Форин офис съдбата на “Трайдънт” зависи от това дали Иран ще разработи ядрени оръжия. Ким Хауърс твърди, че при подобно развитие на ситуацията въпросът за възраждането на ядрените арсенали като средство за въздържане отново ще излезе на дневен ред.

"ДНЕВНИК"
18.10.05

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.