The dark side: 30 години затвор за убийство на полицай  

15 октомври, 2005

Повече от 6 г. подсъдимият бавеше процеса със смени на адвокати

65 000 лв. кръвнина ще трябва да плати Констатин Бочев на близките

30 години ще лежи в затвора Константин Бочев, който беше обвинен за убийството на полицая Васил Ценов през 1998 г. Софийският градски съд го призна за виновен вчера. Подсъдимият ще трябва да плати и 65 000 лева кръвнина на близките на младши-лейтенант Васил Ценов. Освен за убийството Бочев е признат за виновен и за опита за убийство на друг полицай - Пламен Николов, и за притежание на незаконно оръжие и боеприпаси.
Васил Ценов от столичното Пето РПУ беше убит на 9 май 1998 г. при акция на ул. "Цар Симеон". Повече от 6 г. Константин Бочев намираше начини да забави делото с постоянна смяна на адвокати, които пък се оказваха с крехко здравословно състояние. По този начин съдът не можеше да приключи делото, въпреки че от две години бяха събрани всички доказателства. Процесът дори трябваше да започне отначало, защото първият съдия по него Антон Станков стана правосъден министър.
Екшънът, при който загина 34-годишният тогава мл. Сержант, започва със сигнал на телефон 166 за кражба в мазе на столичната ул. "Цар Симеон". На мястото са изпратени две коли на Пето РПУ с шестима полицаи. Сред тях е и Васил Ценов. Ченгетата влизат един по един по стръмното стълбище, където се сблъскват с двама крадци. Единият е Бочев, а другият е неговият ортак Бойко Виденов. Двамата апаши, които са искали да разбият магазин за компютри, се скриват в дъното на мазето и започват да стрелят по полицаите. При престрелката Васил Ценов е ранен и умира. Тежко ранен е и Бойко Виденов, който умира на път за болницата. Няколко часа Бочев е обсаден и не спира да стреля по полицаите, мята и граната по тях. Накрая се предава. По време на процеса Бочев прехвърляше вината за убийството на застреляния си приятел.
АСЕН ИВАНОВ
Монитор
15 окт 2005

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.