Секретно изобретение срещу терористи (Българската "Комета" - приспивателно за бомби)  

27 октомври, 2005

След пистолета-ключодържател "Оса" на Виктор Стаев и джобния детектор, откриващ взрив и през дебели стени "Снифекс" на Юри Марков, няколко скромни български инженери сглобиха ново чудо на армейската техника от световна величина. То няма да бъде търгувано свободно и не може да бъде. При неправилна употреба то може да сваля самолети, каза един от авторите му.
Устройството е наречено "Комета" и след включването му заглушава целия радиочестотен спектър наоколо - от домашните подвижни телефони с "майка", през радиоапаратите, GSM-ите до сателитните предаватели. За първи път в света подобно устройство поддържа свой защите канал за свъзка между хората, които го ползват. Изработено е в няколко разновидности с различен радиус на действие - може да покрива както летищни комплекси, така и автоколони. Може да се слага като полицейски буркан върху лека кола или като багажник за джип.
Целта е да се "затапят" всички приемници на терористи, които с дистанционно или с GSM-и активират бомби. Това се прави или когато се очаква терористичен акт, при кризисна ситуация или при операция на специалните служби. Това обясни един от първите, които видяха действащото изделие - ген. Бойко Борисов. Но дори и на него изобретателите от "Електрон прогрес" не позволиха да види какво има в кутията на устройството.
"Комета" е измислена и сглобена в лабораториите на частното дружество. То е наследник на старото ДСО "Електрон", в което и чистачките имаха пагони. Сега бившият шеф на Генщаба ген. Цветан Тотомиров е шеф на дирекцията по сигурност на дружеството. Фирмата е единственият одобрен български доставчик на НАТО на специална техника. Работи със световни авторитети като "Харрис", "Нортроп", "Локхийд Мартин". Изгражда "армейското БТК" - вътрешната защитена свързочна система на МО.
"Комета" е патентована, държим на гениите, които работят при нас, каза пред "Монитор" шефът на фирмата Красимир Пингелов.
Само два проблема имало при изпитанията на уреда. Единия път сложили боядисания в специални германски маскировъчни бои уред с три антени върху обикновено "Пежо" и тръгнали по полетата около София. Всички полицаи по пътя ги гледали като извънземни, но никой не посмял да спре странната машина. Втория път във фирмата обсъждали дали да не насочат уреда към отсрещната сграда, където е централата на "МТел", които изключват служебните GSM-и и при най-малкото просрочие на сметките. Разумът обаче надделял.

Мартин Кръстев
"Монитор"
27 октомври 2005



Българската "Комета" - приспивателно за бомби

Идеята за апарата дал зам. -шефът на НАТО Маршал Билингсли по време на оръжейното изложение "Хемус 2004" в Пловдив. След като похвалил изделията на фирмата, Билингсли попитал могат ли експертите й да разработят уред за обезвреждане на бомби, задействани дистанционно. В "Електрон прогрес" приели идеята като задача и за няколко месеца екипът на о.з. полк. Ангел Карамишев, бивш зам.-шеф на закрития военнонаучен институт на МО, конструирал системата. През октомври м.г. "Кометата" предизвикала фурор на изложение на НАТО в Брюксел. През октомври т.г. е приключило тестването й у нас. Предстоят изпитания в Брюксел и САЩ.

Петниста метална костенурка с три антени на гърба и две лъскави черни кутии до нея стоят кротко на масата. Оператор натиска два клавиша, кутиите оживяват. След 10 секунди всички GSM-и в залата блокират, а телефоните в сградата онемяват. Действието се развива в столичната централа на "Електрон прогрес" - първата българска фирма, която през септември т.г. стана предпочитан доставчик на НАТО.

Чудото, която направи номера с мобилните и стационарните връзки, е кръстено "Комета". От него се интересуват едновременно в София, Брюксел и Вашингтон. Защо? "Кометата" обезврежда всякакви терористични бомби, задействани дистанционно.

Изделието е без аналог и без конкуренция в страните от НАТО, като отговаря на всички стандарти на алианса, твърди шефът на "Електрон прогрес" Красимир Пингелов. Разработката е на екип, ръководен от о.з. полк. Ангел Карамишев, бивш зам.-шеф на закрития научноизследователски институт на МО. Няма нищо случайно.

Системата "Комета" е от два модула. Металната костенурка всъщност е антенен контейнер с размери 6 на 4 м и височина 1,6 м. Двете лъскави черни кутии са предаватели, които покриват различен честотен диапазон. Захранват се от мрежа с мощност 220 W - стационарна, или и с акумулатори в автомобил. "Кометата" се задейства с 2 секретни ключа. За секунди автоматизирана система проверява състоянието на модулите. Предавателите се управляват с 4 клавиатури. Чрез тях се включват комуникационните канали и за секунди заглушават вражите връзки. Става дума за мобилни телефони, пейджъри и радиоиграчки, чрез които в 70% от атентатите по света се взривяват дистанционно терористични взривове, казва Пингелов. Ефектът е прост - "Кометата" приспива бомбата, като орязва всички радиосигнали, чрез които от разстояние може да бъде задействана. На практика предлагаме технология за опазване на човешкия живот, обобщава Пингелов.

Системата може да охранява ВИП ескорти, военни и цивилни автоколони. При ескорти и конвои антенният контейнер се монтира на покрива на средния автомобил, а предавателите с минипулт за управление - в купето до шофьорското табло. "Кометата" действа в радиус от 1 км. При колона от камиони заглушителните системи се слагат на първата и последната машина. Комбинация от няколко "Комети" в авангарда, центъра и ариергарда осигурява охраната на по-дълъг военен конвой. Дори когато заглушава вражите канали, системата оставя "прозорец" за действие на "своите" комуникации. Тази възможност силно заинтригувала американците, които искали да тестват "Кометата" в САЩ и да екипират с нея бойците си в Ирак. МВР и МО също харесали изделието за спецчастите си - антитерористи, командоси и рейнджъри. "Кометата" е добро средство за защита и на посолства, държавни сгради, стадиони, летища, метростанции, пътни кръстовища. Системата работи на фиксирани и профамируеми канали, което дава възможност за бързи реакции в рязко сменящи се ситуации. "Комета" имала дори вариант под формата на дамска чанта, както и допълнителни антени тип "буркан" за дистанционно управление.
Васил Люцканов
"Труд"
28 октомври 2005, 30 стр.

Изпрати публикацията по електронната поща


4 коментара: to “ Секретно изобретение срещу терористи (Българската "Комета" - приспивателно за бомби)

  • Анонимен
    31 октомври, 2005 22:12  

    kade moje da se zakupi

  • Анонимен
    01 ноември, 2005 22:03  

    Neka si smomnim za Star6elite. Na posvwtenite tova govori mnogo. Izumen sam ot naglostta na kolegata Karami6ev! Vse pak dopuskam, 4e pone silno se iz4ervqvq kogato slu5a ili 4ete tezi neistini v dvete statii.
    Kakvo li mislqt po vapros istinskite izobretateli na jammerite - o.p. Emilian Saslecov i kolektiv?

  • Анонимен
    03 ноември, 2005 13:22  

    Идеята е много стара и сигурно лесно може да и се намери противодействие... Ами какво ще стане ако бомбата чака пилотен сигнал и като не го получи и ... бум! точно под джипа с техниката. И въобще не ми се вижда много сериозно. Това е за глупави терористи. Не бива да се подценяват.

  • Анонимен
    11 ноември, 2005 11:32  

    Ако мобилното устройство взривява бомбата при загуба на поле до базова станция и е активирано минути преди да мине колоната - ще стане така, че тя ще активира собственото си унищожение.

Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.