The dark side: Намалиха затвора на разкаялия се Кьосев  

14 август, 2005

Чистото съдебно минало на бившия столичен полицай Калин Кьосев, добрите данни за личността и професионалната му кариера и поведението му след убийството на 16-годишната Елеонора Димитрова на 30 януари 2001 г. са мотивирали Софийския апелативен съд (САС) Да намали наказанието му от 5 на 4 г. затвор.
Кьосев бе признат за виновен от градския съд на 29 април 2004 г. в това, че е причинил неумишлено смъртта на Елеонора и бе оправдан по обвинението в умишлено убийство. Той получи максималното наказание за непредпазливо убийство - 5 г. затвор. Бе осъден да плати и 50 хил. лв. обезщетение на майката Калинка Борисова за причиненото й страдание.
Освен наказанието САС е намалил и обезщетението - на 30 хил. лв.
Като отчита значителната болка и страдание и влошеното психическо здраве на майката след преживяната загуба, съдът отбелязва, че сумата от 50 хил. лв. не е справедлива спрямо други пострадали в подобни казуси. Проучване сочело, че съдилищата присъждали около 15-20 хил. при загуба на дете.
Като цяло САС споделя повечето основни изводи на градския съд. Той приема за доказано това, че Кьосев е застрелял Елеонора. Това сторил обаче поради небрежно боравене с оръжието. В повечето обстоятелства САС е съгласен с фактическата обстановка, описана от градския съд.
На 29 януари полицаят от столичното Шесто РПУ Калин Кьосев решил да отпразнува с компания повишението си в длъжност. Първо се черпили в кафене в кв. Красно село, после отишли в заведението "Сръбска скара" на бул. "Патриарх Евтимий". Около полунощ компанията напуснала ресторанта, за да продължи купона в дискотека.
По същото време Елеонора и приятелят й Филип Вушев си тръгнали от бар "Гарбо", който се намира на същия булевард, като се прибилижи до колата си.
Кьосев забелязал, че пистолетът му е със спуснат предпазител, затова го извадил от кобура. Изпънал ръката си напред на височината на рамото си и стрелял. Куршумът уцелил Елеонора и девойката се свлякла. Компанията се запътила с кола към дискотеката, без да разбере, че е прострелян човек.
Едно от нещата, с които САС не е съгласен с градския съд, е, че Кьосев със сигурност е взел кокаин преди инцидента. Апелативният съд допуска, че това може да е станало след това. И САС, и СГС приемат, че Кьосев не е действал умишлено.
Мотивите на магистратите са следните.
Кьосев и Елеонора не са се познавали, появата им по това време на булеварда е чиста случайност, следователно няма личен мотив.
Кьосев, свидетели от компанията му и независим от тях очевидец твърдят, че не са видели хора и коли на булеварда. Въпреки уличното осветление действието се развива през нощта, а подсъдимият и пострадалата са били на 64 м един от друг. Произведен е само един изстрел, а не хаотична стрелба.
"По делото съществуват редица смекчаващи вината на подсъдимия обстоятелства, които е недопустимо да бъдат пренебрегвани", отбелязва САС.
Кьосев е с чието съдебно минало, а преди убийството не е имал обществено укоримо поведение, сочат магистратите. Според служебната характеристика като полицай е бил изпълнителен и безупречен, сред колегите си се е ползвал с авторитет и уважение, пише в мотивите на съда.
Съдействал е за разкриване на истината, доброволно е признал какво е сторил веднага щом е разбрал за жертвата, незабавно е предал оръжието си, давал е обяснения, в които е демонстрирал разкаяние и самокритичност. След инцидента дори изпаднал в психическа криза, сочи САС.
Всички тези факти очертават личност, която не е оправдано да бъде отделяна дълго време от естествената си семейна и социална среда, отбелязва САС.


Марин Марковски, адвокат на майката: Не е случаен изстрел, а умишлено убийство
Практиката на българските съдилища по отношение обезщетяване на моралните вреди в унизителна. Неведнъж съм давал пример, че кон от завода в Шумен го продават за 20хил. долара. Един българин не може да струва колкото половин кон. Вижте претенциите на либийците за заболели, но живи деца.
Това, че в България за убитите се дават по 25 хил. лв., показва, че нямаме стойност като човешки същества в очите на нашите съдии. Не че тези пари могат да върнат едно прекрасно дете, но все пак това дете е оценено колкото автомобил на старо...
Убийството на Елеонора е умишлено, по хулигански подбуди и ние ще обжалваме решението. Аргументите ми за това са следните.
Първо, Кьосев е офицер от полицията, който, за да получи дипломата си в Симеоново, е обучаван да стреля. Второ, той много добре знае, че стреля с мощно бойно оръжие в центъра на София и винаги може да рани човек. Той насочва пистолета си не във въздуха - което може да е сватбарски изстрел, а на височината на раменете си по посока на осветено място, където има жилищни сгради, заведения, където непрекъснато има хора, дори и късно през нощта. Свидетели казват, че той е вдигнал пистолета, насочил го е, главата му е била обърната по посока на мерника. Това не е случаен изстрел, а убийство при т.нар. евентуален умисъл... В съзнанието му е стояла мисълта, че може да убие.
Бих искал да кажа и че разпоредбата в закона за непредпазливото убийство е един комунистически текст във връзка с ловните престъпления на управляващите до 1989 г. Типичен текст за непредпазливо ловно убийство.
Има непредпазливи убийства с автомобил, при които наказанията са много no-тежки, отколкото с огнестрелно оръжие. Тук законодателят не е безгрешен. Трябва да се увеличи наказанието за подобни казуси - когато полицай, военен или охранител стреля... Това са отговорни хора, хора на закона, а те стрелят и убиват. Спомнете си и случая на Петолъчката със застреляното момиче.

Автор: НЕВЕЛИН ГАНЧЕВ
24 часа
2005/8/13

Изпрати публикацията по електронната поща


1 коментара: to “ The dark side: Намалиха затвора на разкаялия се Кьосев

  • Анонимен
    05 септември, 2005 16:57  

    tova , 4e sudut e namalil prisudata na biv6iq ve4e policai samo pokazva kolko struvat na6ite sudii - te sa pulen bokluk. govorim si za hora, koito obi4at pari4kite pove4e ot pravdata i koito ne sa gluhi i za nqkoq i druga duma kazana ot silen na denq 4ovek v za6tita na tupoto 4enge, izvinqvam se ex4enge. nikoi ne si i pomislq 4e v su6tnost e ubito edno dete koeto ne e bilo vidqlo o6te ni6to ot jivota i zaedno s nego jiva e pogrebana i edna maika.
    vmesto tova taka nare4enite sudii kvi4at, 4e "4ovekut" bil otdelen ot estestvenata si sreda kato sedi v zatvora. a estestveno li e edno 16 godi6no momi4e da leji v groba gospoda sudii ? ili da vzemete nqkoi ru6vet e po vajno ot tova da pomislite 4e golqmata nespravedlivost ve4e e izvur6ena (deteto e MURTVO) i vie samo q uveli4avate s nelepite si motivi za milosurdie kum ubieca.

Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.