Не стреляйте по яхтсмена  

21 август, 2005

Юли влезе в черните хроники на Варна. В нощта срещу 19 юли двама души на бърза лодка бяха обезглавени от металното въже на рибарски талян. Седмица по-късно при стрелба в морето бе "леко ранена" луксозната яхта "Pea". Според морските закони това е терористичен акт, казаха тогава експертите. Двата случая дадоха повод да се извади от нафталина медийният диалог между яхтсмени и собственици на малки плавателни съдове, и държавници, отговарящи за сектора. Но заради безвремието във властта от близо два месеца диалогът е само монолог. Какъвто винаги е бил през последните години.
"Няма никаква реакция на нашите искания нито от Морска администрация", нито от Пристанищна администрация или пък от Министерството на транспорта", не крие разочарованието си Гергана Георгиева от фирма "'ХСИ инвест" - АД, официален представител на "Dufour Yachts" и собственик на простреляната яхта "Pea". Според нея и поредната порция въпроси от сагата "яхтсмени срещу държавата" ще си увисне във въздуха.
"Не стреляйте по яхтите, те са лесна мишена. Яхтсмените са хора," които обичат и поемат рискове и предизвикателства. Стрелбата в морето обаче е нова стихия, за която не сме подготвени. "Това призоваха чрез Интернет собственици на яхти, шефове на яхтклубове и на организации, свързани с морето. Под документа стоят подписите на хора, неслучайни, известни край морето - шефове на 12 организации и трима ветроходци.
Режимът на мореплаване е абсурден
Поредна черна точка в досието на държавните морски служби са входно-изходните контроли. "Чужденците се сблъскват с тежък бюрократичен порядък. Те недоумяват защо на една яхта е необходимо да правят проверка няколко различни служители и доскоро бяха безкрайно учудени, че ако искат да обиколят крайбрежието, трябва да бъдат проверявани във всяко едно пристанище и да плащат съответните такси", твърдят професионалистите, които се чудят как да обяснят ситуацията на колегите си. Трудно е за обясняваме и защо хора от контролните екипи намеквали за подаръци -цигари, алкохол или каквото има.
Търсят се адекватни отговори дали носенето на оръжие и неговата употреба е разрешено на борда на яхти, как се осъществява контролът и колко проверки са направени по този повод. Засега - глас в пустиня.
"Не се знае кой ще управлява, колко ще е в час новият министър, ще има ли професионалисти в ресорните агенции или пак на постовете ще кацнат хора, виждали море само на снимка", вдигат рамене яхтсмените. Без отговор засега е и питането кой носи отговорност и кой проверява малкото яхтени пристанища у нас. Чия ще е отговорността, ако шкипер на чужда лодка се заблуди и я повреди заради неточните официални данни, одобрени и разписани от морските служби. Трябват още реформи за облекчаване на режима на достъп до портовете ни, за кой ли път алармират хората на яхтинга и умуват как да привлекат вниманието на новите управляващи. Имат и предложения - спешно разкриване на нови ГКПП по Черноморието и Дунав; бърза организация на работата между отделните контролни органи; изграждане на туристически пристанища и терминали; съкращаване на формалностите и бюрократичните процедури за страните, с които България има визов режим.
Червена светлина за таляните
Трябва да се забрани поставянето на рибарски мрежи близо до плажни ивици и там, където има условия за водни спортове и атракциони, категорични са професионалистите. Ден след зловещия инцидент на плажа край Варна, в който загинаха Росен Киров и Минчо Минчев, те поискаха таляните да бъдат махнати или преместени навътре в морето. Отговор така и не дойде. Затова пък моторизирана бригада съсипа всички рибарски мрежи от Златни пясъци до Варна. И досега не е ясно кой стои зад нощната "саморазправа".
Рибарите пък питат защо Гранична полиция гони техните лодки в морето, въпреки че не нарушават режима за излизане от страната. И кога траленето ще бъде разрешено, както според тях е в страните от ЕС.
Държавата трябва да се намеси. Въпросът е дали новите управляващи този път ще чуят и ще превърнат монолога в диалог. Хората на морето пак се надяват.

Автор: Ирена ЦЕКОВА
ТРУД
2005/8/20

Изпрати публикацията по електронната поща


1 коментара: to “ Не стреляйте по яхтсмена

Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.