The dark side: Турски оръжеен трафикант рекетира български съд  

14 август, 2005

В края на миналата седмица върху главата на българската Темида се стовари ново бедствие: турският оръжеен трафикант Мурат Пура тръгна да рекетира страната ни, в случай че тя реши да го екстрадира в Швейцария. "Комшията" е обявен за международно издирване с червената бюлетина на Интерпол, което на обикновен език означава "Въоръжен и много опасен, да се залови жив или мъртъв". Швейцарските власти го издирват за бягство от затвора, където е излежавал общо пет присъди - за незаконна търговия, за измама, за подправяне на документи, за присвояване и за шофиране в нетрезво състояние.
На 2 февруари 2003 г., три години преди да си излежи присъдата, Мурат Пура успява да "духне" от тюрмата и да потъне вдън земя. За да "изплува" на 23 юни 2005 г., когато - на влизане в България от Турция - той е арестуван на ГКПП-Капитан Андреево. Докато пристигнат документите, необходими за екстрадицията му в Швейцария, Хасковският окръжен съд оставя турчина зад решетките с постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража". По онова време той не протестира и по никакъв начин не разкрива "на какво е способен". На 5 август (миналия петък), когато хасковските окръжни съдийки - Милена Петева, Маргарита Делчева и Анна Петкова, дават ход на делото за екстрадицията на турчина, 47-годишният Мурат Пура " се развихря.
"Ако ме върнете в Швейцария, заедно с мен на подсъдимата скамейка (за бягството от затвора - бел. ред.) ще трябва да застане и правителството, управлявало страната ви през 1997-2000 г.", заяви в съдебната зала Мурат Пура. И още не дочакал ефекта от думите си, продължи: "Разполагам с документи, че вашето правителство е съпричастно към доставката на българско оръжие в Сиера Леоне, над която по онова беше наложено оръжейно ембарго от ООН. Чрез тогавашния военен министър и фирми от военнопромишления ви комплекс през 1997-1999 г. съм дал на правителството подкуп от 180 млн. долара за безболезненото осъществяване на сделките...".
Справката сочи, че от май 1997 до декември 1999 г. министър на отбраната в първия кабинет на Иван Костов е бил Георги Ананиев, а от декември 1999 г. до парламентарната загуба на ОДС по време на парламентарните избори през 2001 г. - Бойко Ноев.
Пред съда Мурат Пура "свенливо" отказа да назове името на онзи военен министър, на когото е "връчил" многомилионния подкуп. За сметка на това обаче той доста детайлно описа българските оръжейни фирми, на които от март 1999 до март 2000 г. бил... представител в Сиера Леоне: "Металхим холдинг", "Арсенал", "Бета", ВМЗ "Сопот", "Аркус", "Трема" и "Дунарит".
Всички тези дружества (с изключение на "Арсенал" и "Трема") от 1996 до 2002 г. държат общо 39. 2% от капитала на печалноизвестното "КАС Инженеринг Консорциум" ООД. Дружеството е създадено през 1996 г., за да възстанови българските позиции на международните оръжейни пазари. През 1999 г. обаче "синият" Междуведомствен съвет за контрол и издаване на лицензи за търговия с оръжие и стоки с възможна двойна употреба отнема лиценза на ООД-то и обявява за приватизация част от дружествата, участващи в него (виж карето).
По време на делото за екстрадицията в Хасковския окръжен съд на 5 август тази година, Мурат Пура разказа и по силата на каква логика той е установил "професионални контакти" с първия кабинет на Иван Костов. Турчинът разказва, че през 1997-1999 г. е работил за правителството на Сиера Леоне като съветник на външния министър, консултант по националната сигурност и експерт в търговията с оръжие. За заслугите си към размирната африканска държава Мурат Пура става хем почетен гражданин на Сиера Леоне, хем... тамошен представител на българска фирма, която действала като експортно дружество на български производители от военната промишленост.
И в този случай обаче Мурат Пира отказа да назове имената на българските си партньори, но наистина зашемети съдебния състав със "самопризнанията" си за една успешна контрабандна "сделка". Аферата, според него, започва от летището и митницата в Бургас и завършва в швейцарския град Базел. По думите на турчина самолетът е натоварен с българско оръжие, а в митническите декларации "стоката" е описана като селскостопански машини. Документите са фалшифицирани от български митнически служители, а нареждането дошло от българското Министерство на отбраната.
Макар да не подкрепи твърденията си с нито един документ, Пура заяви, че по случая е било проведено 16-дневно разследване от швейцарското военно разузнаване, в което са участвали служители на английските и на американските спецслужби. И всеки, който искал да научи повече подробности, официално можел да се обърне към тях.
За да докаже, че говори "истината и само истината", миналия петък (5 август) Мурат Пура ощастливи магистратките от Хасковския окръжен съд с купчина документи, част от които са с гриф "поверително". От тях става ясно, че през 1998-1999 г. турчинът е участвал в оръжейни сделки за милиони долари и е доставил в Сиера Леоне 250 РПГ (ръчни противотанкови гранатомети) и 20 хил. гранати за тях, 100 минохвъргачки и 250 мини, 2000 автомата "Калашников" и един милион патрони, зенитно-ракетна установка тип "Катюша" (?!) и 120 ракети за нея, противотанков артилерийски комплекс "Конкурс" с 400 снаряда и хеликоптери "втора употреба" за 2.8 млн. долара.
Мурат Пура изобщо не уточни дали всички тези "пушкала" са изнесени нелегално от България, или пък са купени на международния черен оръжеен пазар. За сметка на това обаче той представи пред Хасковския окръжен съд пълномощно, издадено му от Министерството на външните работи на Сиера Леоне през април 1998 година. Според този документ Пура има право да получава икономическа помощ за нуждите на африканската държава от частни фирми, а за дейността си е длъжен да се отчита единствено пред Умару Уури - посланик на Сиера Леоне за Швейцария, Германия, Италия и Австрия.
Справка на "Параграф 22" сочи, че по онова време има само един международен скандал с българско оръжие, в който е възможно Мурат Пура да е бил замесен. През февруари 1999 г. от бургаското летище излита "Боинг 727", натоварен с 35 тона български автомати "Калашников". Според официалните документи краен получател на "стоката" е Ангола, но оръжието никога не пристига там. Самолетът каца в съседната Сиера Леоне, а автоматите попадат у бойците от частната наемническа армия "Сендлайн" на бившия US-генерал Тим Спайсър, някога командвал мироопазващите сили в Босна. Той воюва (срещу 10 млн. долара) на страната на бившия президент на Сиера Леоне Ахмед Тежан Кабба, свален чрез военен преврат на 25 май 1997 г. от Джони Пол Корома, и върнал си властта - чрез контрапреврат - на 24 февруари 1998 година.
За най-голямо разочарование на Мурат Пура на трите хасковски съдийки - Милена Петева, Маргарита Делчева и Анна Петкова, изобщо не им трепна окото от впечатляващата биография на турския "бизнесмен" и те единодушно решиха да го... екстрадират в Швейцария. Определението им моментално бе атакувано от защитата на Пура пред Пловдивския апелативен съд, който в началото на следващата седмица трябва окончателно да реши дали турчинът си "заминава" за Швейцария, или пък може да остане в България, за да се "види" със своя приятел Руси Хубанов Русев - шеф на "КАС Инженеринг" ООД.
Съвпадението изобщо не е случайно. На 23 юни 2005 г., когато Мурат Пура е арестуван на ГКПП-Капитан Андреево, той заявява, че идва в България на гости на своя отколешен бизнес партньор Руси Хубанов Русев. Малко по-късно, по време на делото в Хасковския окръжен съд за мярката за неотклонение, турчинът заявява, че ако бъде пуснат срещу парична гаранция или пък му бъде наложен "домашен арест", той ще се установи на адрес София, ул. "Голаш" № 23, където е седалището на Гражданско сдружение "КАС Инженеринг". Дружеството е създадено през 1994 г. с участието на държавните оръжейни фирми "Арсенал", "Бета", "Аркус", "Трема" и "Пима" и с предмет на дейност "проучване на пазари и изследване на общественото мнение". През май 2002 г. дейността му е прекратена, но както става ясно днес, три години по-късно то продължава да приема гости.


Автор: Екип на §22
2005/8/13

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.