Аматьори пазят подземните босове  

08 август, 2005

КУБИНСКИ политик влиза в колата си и този момент става мишена на атентатори.
Още при първия изстрел бодигардът му се просва върху него. Нападателите продължават да стрелят. Политикът е невредим, а телохранителят ранен в краката. В крайна сметка и двамата оцеляват.
В България засега такъв екшън е невъзможен, признават охраните-ли. В деветдесет и девет на сто от случаите наемните убийци се оказват по-точни от гардовете. След стрелбата по Японеца охраната му плака, всички гардове на Бай Миле бяха застреляни, пазачите на Илия Павлов проспаха убийството му, тези на Димата Руснака решиха, че фаталните изстрели са гърмящи пиратки. Поредното потвърждение на правилото е разстрелът на Антон Милтенов-Клюна. На 30 юли в кварталната сладоледена къща "Джимис" той пада застрелян. Неговите сподвижници Николай Добрев-Цайко и Иван Тодоров-Призрака също са убити. Те се оказват в няколко роли едновременно - телохранители на Клюна, наркопласьори и квартални страшилища, чиито бойни изпълнения свършват с рязане на уши.
Само преди година Милтенов крачи уверен и невидим под чадъра на дузина бодигардове. Всява респект из София с дежурните G-класи. Благодарение на антуража си той се изживява като недосегаем наркобарон. След ареста по поредното обвинение неговите акции падат. Клюна пада до статут "директор на водопад". Охраната му си намира по-богат клиент. Клюна остава с няколко махленски плашила от категория "улична превъзходна".
"Три са грешките на Милтенов и хората му - обяснява експерт по сигурността. - Той се е считал за недосегаем. Появява се на публично място, защото е приспан, че е в безопасност. Има до себе си двама аматьори. Те вместо да го пазят, чакат сладолед. Колата на Клюна също е без шофьор. Липсват хора, които да го измъкнат светкавично. Истинската охрана трябва да запази както себе си, така и шефа си. Всичко това не може да се види в последните поръчкови убийства."
Специалисти по охраната наричат гардовете на престъпните босове "високо платени погребални агенти". Охраните на някои мутри ескортират уж недосегаеми босове, а после носят ковчезите им.
Сега у нас по изчисления на експерти действат 130 хил. охранители - цяла армия, по-голяма от полицията. Най-смелите от тях пазят престъпните босове, които са обекти с повишен риск. Достатъчно е да имаш разрешително за оръжие. Влизаш в офис, връчват ти пачка с банкноти и пистолет. Вече си бодигард. Около босовете сега се роят двуметрови атланти, които царствено им правят жива ограда с гърбовете си по дискотеките. В същото време обитават панелки в "Овча купел", "Люлин" и "Обеля". Карат коли на лизинг. Залогът при тях е нищожен - горят като пушечно месо за рехави пачки. Живеят под наем и назаем.
"Мина времето, когато добрите охранители бяха бивши барети, служители на МВР и МО. Сега вече хора от силовите министерства не се изхвърлят с лопати и в охраните на повечето босове не попадат качествени кадри" - отбелязва Марин Йорданов от "Болкан Секюрити".
Институциите все още предпочитат да си затварят очите, че действащи ченгета играят двойна игра като високоплатена охрана на мутри. Наред с тях върви и всякаква гмеж от бивши силоваци и спортисти. Честа гледка са цели детски градини от бабаити по джапанки, които люпят семки, пляскат карти или забиват гаджета, докато босът им си пие кафето. В София може да се види как мишената лети напред с едни гърди пред бодигардовете си, сякаш той ги пази, а не те него. Разказва се и за манекенка, която преговаря нови думи на английски с гардовете, докато шефът бистри клюките с партньор. Част от телохранителите имат и по-нестандартни роли от тази да пазят живота на боса. Те са негови фризьори, масажисти, компаньони и доставчици на всякакви стоки, когато се наложи. Първото правило на бодигарда е дискретност. Между охрани-телите в София тече истинска информационна борса, на която би завидял дори Евгени Минчев. Повечето момчета работят на черно, без застраховки и осигуровки. Продават се твърде скъпо, но и рискът да станат на салата е съвсем реален. "Тези момчета разчитат да оцелеят, защото у нас има траен спад в масовите убийства - пуска щипка черен хумор служител от МВР. - По едно и също време миналата и тази година разстреляха Бай Миле и Клюна, барабар с охраните им. Единият обичайно го пазеха 16 гавази, а Антон се беше свил до двама. Миналото лято с Бай Миле паднаха шестима, а сега - само трима. Имаме двоен спад на жертвите."
Според Томо Борисов, президент на охранителна агенция "Секюрити група Алфа": "Не е важна бройката, а качеството на охраната. При бизнесмени с висока степен на риск се ползват радиостанции. Част от охраната е авангард. Оглежда предварително сградата, колата, асансьора. Качва се дори на покрива. Клиентът се появява последен. Влиза едва след сигнал, че всичко е чисто."
Босовете се движат обикновено с кавалкада коли. Отпред лети пилотна кола. След нея е основната. Там е клиентът. Следват още от един до три автомобила. Постоянно са под лупа всички от обкръжението на боса. Анализират се колите и "случайните" минувачи наоколо. Районът се оглежда с бинокли, прибори за нощно виждане и прожектори, като ловно поле. Постоянно се отиграват различни маршрути, сменят се колите. Известните автомобили на боса минават с други хора, а той се движи незабелязан с невзрачни коли, понякога тип баничарки. "Добрата охрана проверява всички изходи в случай на екстремна ситуация. Оттам застрашеният човек трябва да бъде измъкнат за секунди" - казва Томо Борисов.
Светкавично и успешно е изтеглен през авариен изход в дискотека "Ескейп" покойният контрабандист Константин Димитров-Самоковеца след сблъсъка между сикаджии и висаджии през декември 2003 г. "Охранителната дейност не изисква само планина от мускули -казва Марин Йорданов. - Не е необходимо добрият гард да помпа само тяло и да се изживява като екшън герой, а да осмисля ходовете си. Той трябва да е подготвен добре и да отблъсква удари, да противодейства на нападения."
За съжаление у нас охранителите са още на ниво шампиони по юмручно право.
Те не могат да се абстрахират, че в XXI век поръчковите убийци не влизат във физически контакт с тях и жертвата. Наемниците винаги атакуват там, където набелязаният е най-спокоен - вкъщи или в офиса.
Мигове преди смъртта си Бай Миле обядва в собствения си ресторант "Славия" - толкова недосегаем се чувства на своя територия, че идва тук всеки ден, по едно и също време. Охраната му става на кайма заради ефекта на изненадата. Никой не очаква, че убийците са маскирани като полицаи.
По същия начин телохранителите се парализират от ужас и в кафене "Арт деко" в София. На 4 юни м.г. преоблечени в раса застреляха Митко Малкия, тогава дясна ръка на Златко Баретата, и двама негови охранители.
Хърватите, посочени от МВР като извършители на най-зловещите убийства миналата година, демонстрират изумителен професионализъм, казват експерти. Те изследват поведението и навиците на жертвите с месеци и съвсем отблизо. Неизвестни досега убийци следят като сянка и Димата Руснака.
Отчитат, че по едно и също време отсяда в едни и същи кафенета като дисциплиниран немски турист. Не е проблем за снайперист да го уцели на оживената "Витошка". Многолюдната охрана изнася трупа. Срещу снайперист няма никаква възможност за защита. В Москва, където често стават убийства, стрелец се качва на покрива - единственото уязвимо място на сграда, която е изцяло бронирана и обезопасена. Той предварително е намерил слабото място. Стреля от покрива и убива жертвата.
"Само Господ може да даде 100-процентова гаранция, но професионалните гардове могат да посъветват клиента си къде да застане, за да не е мишена на снайперист - казва Марин Йорданов. - Ако спазва изискванията, застрашеният може и да оцелее. Но не трябва да разгласява програмата си, маршрутите си, да не раздава наляво-надясно визитки, адреси и телефони." Най-уязвими са пазените лица при слизане и качване по стълби, в асансьор, в кола. Петролният бос Стоил Славов е взривен в асансьор. В този момент офис-сградата е отворена за външни хора. Убийците влизат и поставят бомбата, представяйки се за клиенти.
Не е възможно да се определи оптимален брой телохранители. Бившият военен прокурор Николай Колев, когато става адвокат, си наема пазач. Сутрин гардът идва и го взима от къщи. Стои пред кантората му през деня. Вечер го прибира. Така до убийството на Колев, когато гардът отново го оставя у дома. Колев грабва мрежите и тръгва на пазар. Застрелват го на улицата. Принципът е или имаш, ли нямаш охрана, няма средно положение
Бодигардовете трябва да са наясно и с психиката на човека, когото обслужват. Непростимо е да се скъсява дистанцията между боса и охраната. "Илия Павлов имаше внушителни гардове, но той беше много дружелюбен и отворен човек -припомня Марин Йорданов. - Постепенно охраната му стана негова компания. Дотолкова се сближиха, че преди смъртта му не бяха като шеф и подчинени."
Когато Илия Павлов излиза от офиса си, част от телохранителите вече са се настанили в колата. Президентът на MG-холдинг застава нелепо пред офиса, сякаш е на осветена естрада. Около него е тъмно и той на практика се превръща в мишена. Край централата на "Мултигруп" има неокосена трева, високи храсти. Стърчат две бараки, вие се асфалтова алея. Всичко това улеснява нападателя и говори за недалновидност на охраната. Така нелепо свършва Павлов, при все че оцелява след бомбения атентат през 1996 г. Спасява го това, че шофьорът вижда дупка и я заобикаля. Дори не подозира, че вътре има взрив.
Щастливите случайности са едно на хиляда, но все пак ги има. Примери за спасени по чудо са Иван Тодоров-Доктора, бившият шеф на "Зора инс" Димитър Джамов, Киро Японеца, братя Пехливанови. "Професионализъм показа охраната на бившия командос Алексей Петров, която го опази при атентата пред басейна "Спартак" през 2001 г. - оценява експерт. - Тогава един гард го захлупва с тялото си, други го изтеглят, а трети гонят стрелците."



Бойко Борисов: Това е сбирщина
- Господин генерал, защо бодигардовете на подземните босове все не успяват да опазят подопечните си?
- Това не са охрани, а сбирщина. Само ходят като охрани, дуят се и ни създават проблеми с обществения ред. Тези хора изобщо не са обучени, в това число да работят в екип, да реагират адекватно на всяка ситуация. Охранителната дейност не е демонстрация и показност.
- Имат ли всички разрешителни за охранителна дейност, работят ли към фирми?
- Ами изваждат си разрешително, въоръжават се законно и отиват при хора като Клюна да ги охраняват. Законът го позволява. Само миналата година сме иззели хиляди оръжия от такива специалисти и сме им отнели лицензите. Някои от тях се числят към охранителни фирми. Но тези фирми не са отговорни за това, че са станали гардове на подземни босове. Въпросът е в това - не са подготвени за охранители и затова самите те стават често пушечно месо.



Психологът Руслан Терзийски: Гардовете на бандитите са бутафорни
- Г-н Терзийски, защо гардовете на мутрите са безпомощни пред убийците?
- Бандитският свят е изпълнен с парадокси като всичко останало у нас. Охраната не е това, което трябва да бъде. Тя е атрибут към имиджа на бандита. Яките момчета вървят в комплект със скъпите коли, оръжията и атрактивните момичета.
- Защо при убийството на Антон Милтенов-Клюна част от охраната му се разбягва?
- Защото е камуфлажна. Функцията на охраната е да създават психически комфорт на този, който я ползва. Тези момчета не се изживяват като бодигардове и не могат да реагират адекватно в такива ситуации.
- Като психоаналитик работите с мутри. Какво откривате в тях?
- Мегаломанията им е маска. Те усещат, че не са недосегаеми и рано или късно животът им ще секне насилствено. Повечето се носят по ръба на оцеляването и позволеното. Хазартни са. Изпитват потребности от качването на адреналина. Постигат го с изплъзваме от закона, конкуренцията и опасностите. Отреагират на стреса с екстремни усещания, каквито дават кокаинът, ловът, силовите спортове. Елитната дрога притъпява страха и подсилва чувството им за превъзходство.
- Кога идват за помощ при вас?
- Едва когато всичко в живота им излезе извън контрол. Консултирам хора на средни нива в престъпния свят. Често са в тежки депресивни състояния. Чувстват се изчерпани вследствие на злоупотреба с психостимуланти в комбинация с алкохол.
- Какви са страховете на охраняваните босове?
- В тях има много страхове. Компенсират комплексите си за малоценност със свръхизява на големи мъже. Босовете на върха губят ориентация за реалност. Цялото им обкръжение ги ласкае. Охраните всъщност са клакьори. Казват на босовете това, което искат да чуят.
Неосъзнатите им страхове са, че в живота си не могат да се справят по друг начин освен със сила. Боят се, че ще бъдат отхвърлени, ако загубят атрибутите си - пари, коли, охрана. Мутрите са непораснали деца, които си играят на стражари и апаши.
Само в битките се чувстват значими. Стремят се към чисто човешките отношения, но като че ли нямат годност към тях. Чувстват се объркани, самотни и недооценени въпреки антуражите и шумните компании.
- Какъв е социално-психологическият мотив в убийството на залязващ герой като Антон Милтенов?
- Фигурите в престъпния свят не си знаят мястото. Всеки иска да надскочи реалните си граници и се стреми към по-високите нива. Бори се да влезе в сфера, за която няма умения. Антон Милтенов е загубил позициите си с влизането си в ареста. Този престой вероятно го е отрезвил, но за кратко. С излизането си на свобода е искал да върне позицията си в бизнеса. Вероятно е било късно.


Автор: НАДЯ ЧОЛАКОВА, СВЕТЛАНА БАТАЛОВА
168 часа
2005/8/5

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.