Доброволните отряди - тиквеното семе на деморкацията  

08 август, 2005

Чудно защо, но от няколко години през юли и август в България се случват главно две "неща": труповете започват да падат през ден-два или някой се опитва да реабилитира идеята за възстановяването на доброволните отряди на трудещите се (ДОТ) от епохата на развития социализъм. След поредния масов бой между българи и роми, завързал се този път в Елин Пелин, чудото на 40-ото Народно събрание "Атака" обяви, че в най-скоро време внася законопроект за доброволните отряди, които щели да защитават населението от криминалните прояви на ромите. В сряда (3 август) заместник-шефът на парламентарната група на "Атака" Димитър Стоянов обяви, че "идеята за този специален закон е провокирана от последните сблъсъци между българи и роми на различни места в страната, както и от абдикирането на държавата в тази ситуация". Според него инцидентите са предимно от криминален характер, но доколкото ставало въпрос за нападения на цигани над българи, проблемът се оказвал и с етнически привкус.
Поне засега авторите на проектозакона за доброволните отряди не предвиждат новите охранители да носят огнестрелно оръжие. Те ще имат специални униформи и ще респектират мургавите "посегатели" с подръчни средства или както умеят най-добре. По какъв начин невъоръжената "нощна стража" ще възпре стотина-двеста роми, нарамили секири, сопи и брадви засега никой не иска да обясни. По-важното е, че точно преди една година лидерът на КТ "Подкрепа" си образува доста сериозни нерви по същия повод.
На 10 август 2004-а Константин Тренчев в специална декларация обяви, че е крайно време срещу "мургавите" вандалщини да се изправи стройна и добре обучена национална гвардия, в която основно да влязат бивши командоси, офицери от запаса и пенсионирани ченгета. Докторът призова българската общественост да се организира в доброволни отряди, които да ограничат набезите на циганите. Според него страната разполага със специализирани структури за борба с престъпността, но само те не вършели работа.
Цял орляк правозащитни организации веднага усетиха далаверата и с хъс се нахвърлиха върху лидера на КТ "Подкрепа". Фондация "Романи бах" тутакси извиси глас, заканвайки се да сезира прокуратурата и да осъди Константин Тренчев за подбуда към расова омраза.
Българският хелзинкски комитет също определи изказването на Тренчев като шокиращо и расистко.
Мрежата "Различни заедно", в която участват 14 неправителствени организации, посочи, че е недопустимо лидери, представящи се за националноотговорни, да призовават към етническа конфронтация чрез създаване на паравоенни формирования, които да действат сред ромската общност в България.
Въпреки че идеята на д-р Тренчев намери благодатна почва в районите със смесено население, от нея не можа да покълне кой знае какво цветенце. Според тогавашното ръководство на РДВР - Сливен, било добре съществуването на националната гвардия да се уреди законово. На 12 август 2004 г. областното ръководство на ВМРО в Пазарджик (район също наситен ромско население) разпространи декларация, с която подкрепи замисъла на Тренчев. Бившият депутат от НДСВ Стоян Кушлев, член на парламентарната Комисия по земеделието и горите, също удари едно рамо на синдикалиста. "Във всички цивилизовани страни има такива групи, но те трябва да се самоорганизират, а не да бъдат създадени от определени организации или от властта", коментира депутатът.
Съвсем неочаквано Златко Младенов от ромската организация "Купате" също застана зад д-р Константин Тренчев: "Няма нищо лошо в националната гвардия, но не смятам, че тя трябва да бъде създадена за противодействие на ромската престъпност. Престъпността няма етнически белег и трябва заедно да се борим срещу нея с всички позволени от закона средства!"
Още по-неочаквана обаче бе официалната реакция на Националната полиция. Според тогавашния заместник-директор на ДНСП полк. Павлин Димитров идеята на Тренчев за създаването на гвардия от бивши командоси, "които да се саморазправят с ромите", била недопустима. За да не си отваря фронт срещу хилядите жертви на ромската агресия, полк. Димитров "уточни", че гражданската самозащита трябва да е облечена в законова "дрешка" и обяви, че ДНСП се надява "в най-скоро време в програмата на Министерския съвет да залегне проектозакон за създаване на легални доброволни отряди", който вече... бил разработен от експертите на ДНСП.
Според този проект дейността на доброволните отряди щяла да бъде строго регламентирана, а те, като структури - щели да бъдат подчинени на съответните общини. Нарядите щели бъдат съставени от доброволци и полицаи. Цивилните нямало да имат право да носят оръжие, но щели да имат радиостанции и отличителни знаци.
Каква роля биха изиграли радиостанциите и отличителните знаци в озаптяването на орда от 50-60 развилнели се роми е известно още от времето, когато древните римляни не успяха да спасят "пъпа" на световната цивилизация от т. нар. северни варвари, четейки им поезия под музикален съпровод. Другият вариант е, когато настървените "мургавелковци" захванат да разкулачват поредната влакова композиция, доброволните отрядници да ги обградят и... да ги "обстрелват" с металните си опознавателни знаци (значки), докато и последният ром не се предаде.
Съвсем естествено, в последната година от мандата си, правителството на Симеон Сакскобургготски изобщо не включи в програмата си подобен проект. По простата причина, че и законодателната дейност е като в печатната журналистика: писането му е майката, защото разказан текст не излиза.
Всъщност бивши и настоящи ченгета и военни открай време се блазнят да сложат ръка на все още "неродения Петко", наречен национална гвардия или доброволни отряди за самозащита. Според ДНСП, когато и от когото и да се пръкне "отрочето", неговите членове задължително трябва да минат през специализираните курсове, които Националната полиция ще им организира. Срещу 100 лв. на човек естествено. Според приблизителните разчети в бъдещите доброволни отряди би трябвало да се влеят около 10 000 души, т. е. - средно по 40 души във всяка една от 250-те български общини.
На какво точно ще бъдат научени те в ДНСП, след като няма да имат право да стрелят, да бият и да арестуват - никой не знае. За сметка на това е сигурно, че все някой ще бъде длъжен да извади 1 млн. лв. (минимум) за "обучението" на бъдещите отрядници. Което пък означава, че в ДНСП и РДВР ще бъдат разкрити нови работни места (за обучители), защото всяка година ще има опреснителни курсове. Също срещу заплащане.
Сигурно малцина вече си спомнят, че през октомври 1993 г. в столичния хотел "Кемпински Зографски" (по онова време "Витоша Ню Отани") бе учредена Асоциацията за самозащита на гражданите "Защита". Нейни официални патрони станаха бившият каратист Слави Бинев и бившият депутат от ДПС и шеф на парламентарната Комисия по национална сигурност Иван Палчев. Идеята на тази асоциация, зад която по принцип стояха Иво Карамански и неговите "босове" от групировката около казино "Севастопол" - бившите ченгета Иван Иванов и Христо Величков, бе гражданите да се преборят сами срещу нарастващата престъпност. Тоест с "борците" от "ВИС" и от групировката около хотел "Аякс", от която по-късно се пръкна "СИК".
Година след това, когато "самозащитата на гражданите" се изроди в масови престрелки, рязане на уши и трошене на крака и глави с бухалки, стана ясно, че създаването на "Защита" е най-обикновен опит за преразпределение на бизнеса в подземния свят. Ето защо през лятото на 1994-а тогавашният директор на Националната полиция полк. Иван Бацаров направи опит да измъкне МВР от деликатната ситуация и... развя байрака на доброволните отряди. Нещо повече - той даже игра хоро на тържеството по случай създаването на първата доброволна дружинка за самозащита в ловешкото село Александрово.
Седем години по-късно - през април 2001 г., бившият ортак на Карамански о. з. полк. Христо Величков, вече в качеството си на шеф на Асоциация "Антикрими", разработи "Концепция за усъвършенстване на системата на полицията и привеждането й в съответствие с настъпилите промени в Република България". През май 2002 г. тя бе представена на помпозно съвещание в Академията на МВР и в продължение на няколко месеца всеки можеше да си я изтегли от ИНТЕРНЕТ-страницата на вътрешното ведомство.
Именно с тази концепция бившият шеф на Националната полиция Христо Величков изтупа нафталина от идеята за създаването на доброволни отряди, но с една много важна отлика: те да се учредяват едновременно с изграждането на система от клубове на ветераните от полицията.
Пръв прегърна идеята Съюзът на българските командоси (СБК). Още на учредяването му на 30 ноември 2002 г. председателят му Юлий Абаджиев обяви, че именно СБК е фундаментът, върху който трябва да бъдат изградени гражданските групи за самозащита, след което те да бъдат обединени в Национална гвардия.
Вкратце идеята на СБК гласи следното: във всяка област трябва има най-малко 100 гвардейци, които да помагат при природни бедствия и аварии, а когато се наложи - и в мироопазващи операции зад граница. Службата в Националната гвардия ще бъде платена и два пъти годишно гвардейците ще преминават през специални опреснителни курсове. Съюзът на българските командоси се готви да създаде учебни центрове за младежи в цялата страна, където младежите (и онези девойки, които се преборят с естествената си свенливост) ще преминават през специално обучение по бойни спортове, алпинизъм, оцеляване в екстремни ситуации, първа медицинска помощ, стрелба и т. н.
Поне засега никой не е чувал Съюзът на българските командоси да е разкрил поне половин учебен център, в който десетина-петнайсет младежи и девойки да са усвоили основните тънкости от арсенала на служителите от Специализирания отряд за борба с тероризма (баретите).
Никой не е казал и дума по въпроса дали о. з. полк. Христо Величков е предложил концепцията си на "жълтите" МВР-шефове. За сметка на това е видно, че бившият "човек на Карамански" и още по-бивш директор на Националната полиция е депутат в 40-ото Народно събрание и вече успя да стане "най-черната овца", отлъчила се от групата на "Атака". Остава да разберем дали той ще припознае бащинството си върху проектозакона за доброволните отряди, или Волен Сидеров и хората му са чели стари вестници, след което нормотворческото вдъхновение ги осенило "изведнъж"...


Автор: Иван Николов
Параграф 22
2005/8/6

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.