Главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов: Нелегалният бизнес с оръжие процъфтява  

18 август, 2005

Оръжеен арсенал разкрит в Казанлък

Антимафиоти разкриха оръжеен арсенал в Казанлъшко. Разбита е и уникална оръжейна работилница.
При съвместната операция, ръководена от Върховна касационна прокуратура, са задържани четирима криминално проявени и осъждани лица на възраст между 37 и 47 години. Един от групата е служител на военния завод "Арсенал", откъдето са изнасяни части и през юли е бил откраднат автомат. Това говори за изключително занижен охранителен контрол в дружеството, подчерта началникът на НСБОП ген. Валентин Петров.
оръжието е намерено при претърсванията в квартирите на престъпната група. Най-младият от тях, 37-годишният Р.Т. е побягнал при задържането, но веднага е заловен. В дома му в центъра на Казанлък е открита невиждана досега по оборудване нелегална работилница за производство на оръжие. До момента са иззети 9 автомата "Калашников" 5,65 мм, 10 пистолета "Байкал", преработени в бойни, 2 карабини с оптика, 14 заглушителя, 2 "оси" и огромно количество боеприпаси и машинки за производство на патрони. Спецполицаите са открили и специални боеприпаси с рязани глави.
С такива са извършени три показни стрелби в София, каза главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов. Оръжията са предназначени за Италия и Испания и най-вероятно с тях се извършват поръчковите убийства у нас, но разкриването им е невъзможно. При продажбата им в чужбина печалбата достигала до 1000%.
Такива карабини, каквито намерихме, като им се сложи заглушител и след стрелбата се изхвърлят в някой гьол, никоя служба по света не може да разкрие извършителя, заяви ген. Борисов. Той подчерта, че тези автомати пробиват и бронежилетки. Намерените "оси", които са с форма на ключодържател, изстрелват два флоберкови патрона и не оставят никакви следи. Те са малокалибрени и не пропускали целта. Каналът за разпространение стигнал чак до Австралия, откъдето са сигнализирали на българските служби.
Главният секретар на МВР изрази надежда, че в новия НК ще стане ясно какво количество оръжие е много и кое малко и че за подобни престъпления минималната граница за лишаване от свобода не трябва да бъде под 20 г. Престъпната група е задържана първоначално за 24 часа, но задържането ще бъде удължено до 72 часа. Образувани са 5 производства по чл. 337 и чл. 339 за производство и незаконно притежание на оръжие.
МОНИТОР
2005/8/18


Хора от "Арсенал" пак замесени в канал за оръжие


Двама настоящи и двама бивши служители на "Арсенал" са задържани за участие в поредния нелегален канал за оръжие от Казанлък. Този път то е пласирано в Испания и Италия. Това са установили служители на НСБОП и РДВР-Стара Загора, обяви главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов. Той уточни, че с такова оръжие се въоръжават наши престъпни групировки в 2-те държави, които воюват главно с мароканци.
Участието на четиримата в канала говори за занижен контрол от оръжейницата, от която оръжието е изнесено на части, заяви Борисов. Двамата бивши служители вече имали присъди за нелегално притежаване на оръжие.
Спецполицаите са открили 4 нелегални работилници в Казанлъшко. Според Борисов печалбите от търговия с произведеното там оръжие надвишават до 1000% себестойността му.
в.СЕГА
2005/8/18


Четири нелегални оръжейни разбити в един ден

Четири нелегални работилници за оръжие бяха разбити в Казанлък при съвместна акция на НСБОП и РДВР-Стара Загора, съобщи вчера пресцентърът на МВР. Работилниците са били част от нелегален канал за износ от България към Испания и Италия, където цената на оръжиятa скача с 600%, поясни главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов.
Задържани са четирима души с криминални досиета - 47-годишният Л.Д. и Р.Т. на 45 години от Казанлък и К.К. на 42 и И.С. - на 60 г., които пък са от близко село. Двама от заподозрените работят в оръжейния завод "Арсенал", а другите двама са бивши работници и имат присъди за нелегално притежаване на оръжие. Участието на служители в канала говори за занижен контрол от мястото, от което е изнесено оръжието, коментира генерал Борисов. Проверени са къщи, гаражи и скривалище в гората край казанлъшкото с. Дунавци. При обиска са иззети пет автомата АК - 5,56 мм, четири автомата в процес на изработка, две ловни карабини, десет пистолета "Байкал", 14 заглушителя, над 350 патрона от различен калибър, инструменти и приспособления за сглобяване и преработка на оръжие. Сред открития арсенал има и "Оси"- ключодържатели, преработени в оръжие, които според специалисти могат да пробиват бронежилетки. За износа и използването на "Оси"-те има въпроси в момента и от Австралия, каза директорът на НСБОП генерал Валентин Петров.
До вчерашната акция се е стигнало след продължително наблюдение на престъпната група.
Ген. Борисов добави, че намерените оръжия са събирани от различни части и при убийство е невъзможно да се стигне до извършителя.
Вчера окръжният прокурор на Стара Загора Николай Божилов е образувал производства срещу извършителите.
НОВИНАР
2005/8/18

Главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов: Нелегалният бизнес с оръжие процъфтява

ГЛАВНИЯТ секретар ген. Бойко Борисов пропусна церемонията по предаването на МВР на новия му шеф Румен Петков заради акция по разбиване на оръжеен канал. Той обяви, че печалбите от търговия с оръжие надвишават 600% от себестойността му.
При операция на НСБОП в Казанлъшкия регион миналата вечер бяха разкрити 4 нелегални работилници.
Необходими са промени в НПК, които да осигурят присъди, не по-малки от 20 г., защото извършителите на убийства са неуловими с това оръжие. То е изнасяно от военния завод Арсенал на части и е сглобявано, което прави извършителя на престъплението неразкриваем, каза Борисов. При стрелба с автоматите можело да пробият всички видове бронежилетки. оръжието от работилниците отивало в ръцете на наши престъпни групировки в Испания и Италия, които воюват главно с мароканци. При полицейската акция са открити пистолети тип Оса, за които в момента има запитване от Австралия. Такива пистолети, 150 на брой, бяха задържани през ноември 2004 г. у двама българи при полицейска акция в Италия. От Арсенал обаче отрекоха при тях да се произвеждат Оса и пистолети Байкал, каквито също бяха открити. Останалите части, с които се сглобява Калашников, можело да бъдат откраднати и от военни поделения.
в.ПАРИ
2005/8/18

Убиват в Австралия с наши пистолети

Антимафиоти и полицаи разбиха най-голямата засега нелегална работилница за оръжие в центъра на Казанлък - в къща, където се намира военното следствие и комендатурата.
С газови пистолети, преработени в работилницата в бойни, стават поръчковите убийства в София, Италия, Испания и Австралия, съобщи главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов, който координира акцията на НСБОП, РДВР -Стара Загора, и Върховна касационна прокуратура.
Задържани са четирима казанлъчани: Румен Топалов, Л. Д., К.К. и И.С. Трима от заловените са бивши работници в " Арсенал". Четвъртият и в момента работи в казанлъшката оръжейница, уточни главният секретар. Всички са криминално проявени, двама имат влезли в сила присъди за незаконно оръжие. Антимафиотите наблюдавали от месеци нелегалното производство. Работата по случая започнала след ареста на двама българи в Италия на 7 ноември м.г. у мъжете били открити 40 газови пистолета, преработени в бойни, и 150 ключодържателя "оса".
Те стрелят с флоберови патрони и са смъртоносни.
"Работата по разкриването на работилниците бе ускорена още повече, след като на 16 юли от "Арсенал" беше откраднат "Калашников", каза още ген. Борисов.
В нощта срещу сряда в гориста местност край с. Дунавци антимафиотите открили пет 5,56-мм автомата "Калашников" с пълнители. "Сглобени са от различни части, което прави убийството с такова оръжие неразкриваемо", заяви генералът. Автоматите пробивали всички видове бронежилетки.
Нелегалната работилница е в стара сграда в центъра на Казанлък. На първия етаж живее задържаният Румен Топалов, на 47 г. Работилницата е на втория етаж. В същата постройка е кабинетът на военния следовател и военното комендантство. Други три работилници са в с. Овощник и в съседни села.
При операцията са иззети 2 карабини с оптика. "Всички стрелби в София се извършват с такива", уточни ген. Борисов.
Убийствата с тях също били неразкриваеми.
В работилниците са намерени и 10 газови пистолета "Байкал", преработени в бойни. При стрелба с тях не остават гилзи и проектили. Това ги правело предпочитани от наемниците по цял свят. "Наскоро властите в Австралия ни изпратиха запитване как подобно оръжие стига чак до тях", съобщи Борисов.
В домовете на арестуваните са намерени още 4 калашника пред сглобяване, както и стотици части за автомати, пистолети "Макаров", машинки за патрони, торби с барут, 14 заглушителя, "оси" и 350 готови патрона. Сред мунициите има боеприпаси с рязани глави. Само в София били регистрирани три стрелби с такива патрони.
"Печалбите от това производство доближават 1000 процента от вложените средства", категоричен е ген. Борисов. Според него в новия НПК за този вид деяния трябва да се предвидят не по малко от 20 г. затвор. "Тези хора произвеждат смърт и правят извършителите неуловими", категоричен е той.
Автор: Зори СЕМЕРДЖИЕВА
24 часа
2005/8/18

...автомат "Калашников" 5,65 мм... (?!)
...При стрелба с тях не остават гилзи и проектили... (?!)
...автоматите пробивали всички видове бронежилетки... (?!)
..."оса" пробива бронежилетка... (?!)
...
Не допускам националният герой Бат'Бойко да е сбъркал... най-вероятно не им е обяснил ясно и вестникарите, чули - недочули, разбрали - недоразбрали, са писали всякакви интерпретации...
pishtov.com

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.