Психо(тестове) в МВР или не  

08 август, 2005

"В професията на полицая има достъп до оръжие, до власт, до правомощия, с които могат да се лишават гражданите от определени права, и ако един служител е неадекватен и лабилен, това може да доведе до много опасни последици както за другите, така и за самия него." Това заяви преди време зам.-шефът на Института по психология на МВР Светослав Занев пред "Сега".
Почти пророчески думи. Преди дни служители на Академията на МВР завинаги запечатаха в съзнанието си чудовищна кървава сцена - 25-годишна тяхна колежка беше застреляна на работното си място от съпруга й, който след това се самоуби. Той самият беше служител на МВР. При това от смятаните за най-елитни - контраразузнавач, също възпитаник на Академията.
Един факт, станал известен след кървавия край на младото семейство обаче, би трябвало да наведе на някои мисли началниците в министерството. Тези, които са измислили, и тези, които поддържат практиката курсантите, завършващи висшето учебно заведение на МВР, да не преминават през психотест, когато постъпват на работа. Защото им били направили такъв при кандидатстването. 5 години по-рано. Странно защо се смята, че младежът, който преминава през нелекото обучение на Академията и постъпва на почти секретна служба, няма да претърпи промени в психиката си за толкова време и в такъв важен период от живота си.
Практически същото важи и за редовите служители на МВР. Те минават през психотест само при постъпването си на служба и много често до пенсионирането си остават с него. Така нареченият реподбор - нов психотест след известен период от време - не е задължителен. Сега полицай се изпраща на реподбор

само ако прекият му началник прецени,

че е лабилен, забележи сериозни нередности в работата му или след тежък инцидент, при който е превишил правата си или е погазил закона.
Психолозите в МВР признават, че неведнъж е имало идея да се прави периодичен реподбор. Дори са правени епизодични опити. Като честотата да се определя от степента на стреса при работата в различните служби. Проблемът бил в това, че няма достатъчно служители в Института по психология, които да могат едновременно да правят психотестове на хилядите кандидати за работа в МВР и на редовите служители. Сигурно е така, психолозите наистина не са много. Но защо не се назначат нови?
Дни преди последния кървав инцидент със служител на МВР Софийският военноапелативен съд излезе с доклад, в който беше констатирано, че липсва адекватна психологическа работа с полицаите.
Когато през септември 2003 г. преподавател от школата за гранични полицаи в Пазарджик уби двама свои колеги - мъж и жена, а после се самоуби демонстративно на магистрала "Тракия", и вътрешният министър, и главният секретар на МВР признаха, че има проблем. Но от обясненията им излезе, че те нищо не могат да направят.
"За да предприемем каквито и да било действия, сме задължени да се съобразим със заключенията на медицинските експерти", оправда се Георги Петканов. Въпреки че служителят на МВР, станал двоен убиец, очевидно имал психични проблеми и дори се лекувал, последното становище на лекарите било, че не е болен.
Бойко Борисов пък сподели, че са му докладвали за 8 души от различни служби, които имали някакви психични проблеми, но не могат да бъдат отстранени от работа, защото медицинските заключения не са за тежки болести. В противен случай уволнените можело да осъдят МВР.
Да, вярно, че сигурно един отстранен служител може да бъде по-лесно възстановен на работа от съда,

ако не е безспорно, че е шизофреник,

отколкото близките на убитите му колеги биха осъдили министерството за загубата си. Но това повод ли е да се държат на работа с пистолет в кобура полицаи, които всеки момент могат така да изперкат, че да почнат да гърмят?
Според Петканов началниците непрекъснато пращали на реподбор подчинените, в които се съмняват, "стига да може този момент да бъде уловен". А ако не може?
Тогава министърът загрижено обяви, че трябва да се направи "нещо" за семействата на загиналите.
Въпросът е дали не е по-добре да се направи "нещо" да няма загинали. Ето какво казва ген. Бойко Борисов сега.
"Всякакви хора се самоубиват, ние не можем да спрем от работа някой, който се е скарал с жена си. Не трябва да се прекалява с тази тема, а да се намери разумният баланс. Да се мисли, да се чете. Като правех навремето такива дисертации, имаше много противоречиви резултати - когато служителите са свикнали да работят цял живот едно и също, стресът е много по-голям, когато спрат. Аз Ботьо Ботев (сочения за едно от най-добрите ченгета), ако го спра от работа, ми той ще умре!", заяви главният секретар на МВР.
Според него психотестовете във ведомствения институт определят само характера на служителите, съвместимостта им с професията, дали могат да работят в критични ситуации. Имат ли психични отклонения обаче решавали психиатрите.
Борисов не смята и че е нужно завършилите Академията курсанти отново да минават през психотест.
"Ми то по тая логика всички професии трябва да го правят, например шофьорите в градския транспорт", коментира Борисов (те наистина са подлагани на психотестове - б. а.).
Очевидно мнението, което споделя и генералът, надделява в българското МВР. Странно, като се има предвид как непрекъснато то се стреми към успехите на американските си колеги. Вече сме писали това, но ще го повторим поради убеденост в неговия смисъл - в САЩ служителите, които се занимават с високорискова дейност, минават всяка година на психотест, той е задължителен и за всеки полицай, използвал неправомерно оръжие.


Автор: ДЕСИ ДЕНЧЕВА
в.СЕГА
2005/8/5

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.