Българска „Игла” свалила Стелта в Сърбия  

13 април, 2007

Българска ракета "Игла", изстреляна от рамо, е свалила невидимия за радарите F-117А “Стелт” през 1999 г. на 40 километра от сръбската столица Белград. Това научи „Експрес”от сигурни правителствени и военни източници. Тогава цялата история е засекретена и толкова години тайната е грижливо пазена.

Полеви зенитно-ракетен комплекс (ПЗРК) “Игла”, наше производство, е “убол” смъртоносното страшилище на САЩ, за което дотогава се смяташе, че е недосегаемо, призна пред вестника отлично информиран наш военен експерт. Оръжието се е сглобявало във ВМЗ-Сопот, като само пусковият механизъм е производство на СОМЕЛ-Самоков, научи още „Експрес”.

Малко след свалянето на Стелта спецгрупа американски военни и служители на службите пристигнаха у нас, поискаха справката за наличните ПЗРК “Игла” на въоръжение в армията и на склад в заводите, иззеха всички спецификации и забраниха производството и търговията с това оръжие, каза висш военен.

По данни на контраразузнаването България е получила 7 млн. долара като компенсация за спряното производство на това оръжие, което години наред сме произвеждали по руски лиценз и успешно сме продавали в чужбина.

Преди време се говореше, че е свален с руския зенитно-ракетен комплекс "Куб".
Но к
ато се замисля, ако ми платят достатъчно, бих се заклел в тъща си, че е свален с прашка.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.