В САЩ разработват броня от ново поколение за терминатори  

11 април, 2007

Виждали сме ги по касови холивудски филми като "Робокоп" и "Терминатор" - свръхмощни хора машини за убиване, които и титани не могат да спрат. Отвъд океана обаче съюзниците ни в борбата с терора здраво са запретнали ръкави да създадат суперекипировка за универсален непобедим боец до 2020 г. Мозъците в Пентагона разработват мощен външен скелет, чийто цвят се мени съобразно обкръжаващия го терен и го прави невидим, а шлемът на костюма превежда гласа на войника на всякакъв език. По същия начин боецът "чува" и "разбира" всяка чужда реч. Той е облагодетелстван и от "интелигентна" броня, която е лека и гъвкава, но става твърда и непробиваема, щом "усети" летящ към нея куршум.
Основателен е въпросът на скептиците дали всичко това не е в сферата само на научната фантастика. От Пентагона обаче веднага успокояват невярващите, че много от тези системи вече функционират на ниво прототипи или съществуват като усъвършенствани доказани вече технологии. Някои от проектите биха били невъзможни без напредъка в нанотехнологиите, но учените са оптимисти, че ще успеят. "Преди 5 години на никой и през ум не му минаваше за преносима клетка от водородно гориво, но ето че днес тя вече се използва. Както и новото оръжие, което действа с микровълни, изгарящи тялото отвътре. Преди няколко години то съществуваше само на думи", категоричен е спецът по военни проекти Жан-Луи ДеГай.
Оръжие
Обещание: 5-цевен олекотен пистолет, стрелящ с 15-мм управляеми патрони, преследващи целта, плюс 4,6-мм конвенционални патрони за близък бой
Реалност: Технологията за прецизна точност на оръжията съществува за бомбите и ракетите, но вече е въведена и при артилерийските снаряди. Бързият напредък в миниатюризацията ще направи възможни още по-малките управляеми ракети.
Шлем
Обещание: Цялостна защита на главата, включваща противогаз, двуканални камери за нощно виждане за очите, които ще "прожектират" кадри и тактически данни върху визьор във вътрешната част на шлема. Сателитни комуникации, гласови команди за различните системи на бойното оборудване, моментален гласов превод, позволяващ на бойците да "говорят" помежду си на всякакъв език.
Реалност: Повечето системи вече са въведени в шлемовете на пилоти на изтребители. Разработва се компютърният гласов превод.
Маскировка
Обещание: Външният слой на дрехата променя цветовете си, сливащи се с обкръжаващата среда. Така се постига постоянно меняща се маскировка като при хамелеона. Получава се т.нар. ефект хищник, както във филма "Хищникът" с Арнолд Шварценегер, в който той става на практика невидим.
Реалност: Все още е проект, въпреки че учените са убедени, че променящите цветовете си материи, произведени по нанотехнологии, скоро ще са възможни.
Свръхчовешка сила
Обещание: Създаване на олекотен "външен скелет" с подсилени стави. Той ще увеличи четири пъти издръжливостта на краката и гърба. Прави възможно войникът да носи товар от 140 кг на дълги дистанции при бърза проходимост, като използва само 10 на сто от собствените си мускули. Жените бойци ще могат лесно да вдигнат и да пренесат тежко ранените си колеги мъже. Освен това боецът ще може да носи и стреля с тежки картечници, които сега се налага да се монтират на автомобили.
Реалност: Агенцията за раз-работване на проекти за отбрана към Пентагона е пръснала милиони долари да направи прототип на външна конструкция - "екзоскелет". Основен проблем за момента е как да се намери подходящ източник на енергия за големия консуматор, какъвто изглежда ще е изобретението.
"Умна" бронежилетка
Обещание: Вместо обемистите и тежки кевларени плочки, гъвкави дрехи, импрегнирани с въглеродни тръбички, изработени по нанотехнология. Те ще "усещат" предстоящи попадения на куршум и ще се свиват чрез слаби електрически импулси, за да спрат летящото олово. Освен това те ще включват наномускулни фибри, които ще подсилват мускулатурата на боеца.
Реалност: Твърди се, че учените вече са разработили изкуствени мускулни влакна, големи само няколко микрона, вплетени в тъкани на дрехи. Остава въпросът как точно облеклото ще "усеща" приближаващия куршум.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.