Иракските военни заменят АК-47 с М-16  

23 април, 2007

Иракските сили за безопасност смятат да заменят автоматите Калашников с американски винтовки М-16 и М-4, предаде в неделя агенция Reuters.
Според думите на генерал – лейтенант Мартин Демпси (Martin Dempsey), който отговаря за подготовката на иракските военни и полицаи, "много трудно" се проследява движението на нелегалното оръжие.
Сега, както се предполага, всяка американска винтовка ще бъде заведена в база данни, в която по номер, отпечатъци на палци и даже фотографии ще може да се определи собственика. Сдадените АК-47 също ще бъдат заведени в базата с данни и ще се раздават на новосъздадените подразделения след като, правителството на Ирак вземе силите за безопасност под свой контрол.
Демпси не уточнява, кога именно ще бъде извършена замяната на автоматите Калашников с американско оръжие, и не е указал стойността на проекта. Преди време стана известно, че за военни цели правителството на Ирак е заделило 20 процента от бюджета за 2007 година, т.е. 7,3 милиарда долара, а в близката година и половина е планирано да се изхарчат около 9 милиарда долара.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.