Полицай учи журналисти на самозащита  

27 април, 2007

Главен инструктор от МВР Тони Петров даде открит урок на варненските журналисти по самоотбрана в спортна зала “Спартак” днес. Служителят на реда има 6-ти дан ду джицу и 4-ти дан карате. Демонстрацията, в която се включи и представител на национална телевизия, бе по молба на представителите на медиите в морската столица.

Това е една сравнително нова дисциплина, която тренират полицаите и целта е да бъдат обучени да се справят с престъпници без употреба на оръжие, презентира урока си Петров. Той припомни законовите разпореждания, според които във всяка ситуация полицаят трябва да избегне сериознo застрашаване на здравето и живота на нарушителя.

За да се тренира тази дисциплина, е необходимо сериозно физическо и психическо натоварване. Неподготвен и немотивиран човек трудно би издържал, коментира инструкторът. Служителите на реда, които са се занимавали с полицейска самозащита, са доста натоварени, а за да се усвои едно бойно изкуство се изискват минимум 10 години тренировки, разви тезата си инструкторът.

В същото време тази техника и фактът, че живеем във време, в което трябва всячески да се избягва посегателството, в никакъв случай не отменя необходимостта от носенето и използването на оръжие от страна на полицаите, беше становището на Петров. Това били ситуациите на неизбежна самоотбрана, например ако противникът извади нож или пистолет. Ако един срещу друг се изправят тренирал човек и такъв, който има нож, шансовете им са 50 на 50, смята главният инструктор на МВР. Но разликата между позволеното и непозволеното насилие от страна на полицията е въпрос на тълкуване, уточни Петров. Той допълни, че тази техника е приложима и в битови условия, ако някой ни нападне на улицата и предложи на журналистите елементарни, но сигурни реакции в случай на нападение.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.