“Вечерне новости”: Косово е пълно с оръжие  

26 април, 2007

Прищина. Косовската полиция залови край Коморане 15 пистолета и арестува двама души за незаконно притежание на оръжие, пише сръбският вестник “Вечерне новости”. Оръжието е открито във вторник при проверка на лека кола на пътя Прищина-Печ.
От началото на годината в Косово на няколко пъти бе залавяно голямо количество оръжие, а сред заподозрените в незаконно притежание бяха и активисти на управляващата партия на косовските албанци, отбелязва изданието.
Центърът за контрол на лекото въоръжение в Югоизточна Европа смята, че в Косово има около 400 000 броя лекострелково оръжие. При проучванията за въоръжението в Косово, проведени в периода февруари-юни 2006г. е установено, че 33 949 броя лекострелково оръжие са законно притежавани от граждани, 45 217 боря са собственост на организации и международни частни агенции за охрана и минимум 317 009 броя притежават незаконно граждани и различни групи. Според тези данни Косовската полицейска служба разполага с 6 954 броя лекострелково оръжие, полицията на Мисията на ООН в Косово /ЮНМИК/ - с 2 450 броя оръжие, Корпусът за защита на Косово – с около 2 200, а КФОР – с около 33 600 броя оръжие.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.