Оръжията от военна служба не са желани вече в домовете на швейцарците  

23 април, 2007

Дългогодишната традиция в Щвейцария за складиране на оръжия в къщи може да бъде променена, предаде SRI (Swiss Radio International).

Според изследване, проведено от швейцарски изследователски институт миналата седмица, 65,6% от швейцарските граждани подкрепят забраната за складиране на пушки и пистолети в частните домове. Процентът на противниците на тази традиция сред жените е по-голям – 75% от тях са се изказали за прекратяването и.

Според швейцарското законодателство на всички годни за военна служба мъже се дава оръжие и 50 патрона, които могат да задържат след приключване на задължителната военна служба.

Броят на огнестрелните оръжия по домовете в Швейцария се оценява на около 1,6 милиона. Всяка година около 300 души намират смъртта си от конвенционални военни оръжия в страната.

Швейцарските ляво-центристки политически партии и пацифистки групи подготвят план за общонародно гласуване по въпроса. Социал-демократите и Зелената партия са заявили, че ще решат през май месец дали да стартират подписка за провеждането на референдум.

Като алтернатива на пълната забрана, парламентът разглежда възможността за забрана на съхранението на амуниции за огнестрелните оръжия, съхранявани в частни домове.

Снимката е от ежегодния Swiss Teen Rifle Festival.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.