Ремингтън измайсторил дулото на модерните оръжия  

22 април, 2007

Продадоха световния оръжейник за 370 милиона долара
“Ремингтън армз” (Remington Arms), най-голямата оръжейна фирма в Съединените щати и най-старият производител на един и същ продукт в Северна Америка, беше продадена за 118 милиона долара. Купувачът “Серберус кепитал мениджмънт” (Cerberus Capital Management), който се занимава с частни инвестиции, пое ангажимента да плати още 252 милиона в зелено като дългове на империята.
Тя е на 191 години и собствениците на “Серберус кепитал мениджмънт” купуват марка, която неизменно през столетията е оставала знак за иновация и качество. Сделката, която трябва да бъде приключена през юни тази година, възбуди духовете в градчето Илион, където се намира първият и основен до сега завод на компанията. Жителите на два пъти са оставали без работа в моментите, когато “Ремингтън” е бил без животворните държавни поръчки, които са осигурявали парите по време на войни.
Сега те се надяват, че сделката ще влее нови пари в компанията, която през последните години имаше намаляващи приходи. През 2006-а печалбата беше 107,6 милиона, а продажбите - 446 милиона долара, което беше увеличение от 9 процента спрямо предишната година. Но въпреки проблемите “Ремингтън армз” държи една четвърт от пазара на оръжия в Щатите, който включва 200 компании и струва 2 милиарда долара годишно.
Елифалет Ремингтън е само на 22 години, когато прави първото си дуло за оръжие. В тези времена то е от първа необходимост в самоутвърждаващата се Америка. Не само за отбрана, а и заради въоръжените конфликти - първо срещу съседа си Мексико и след това Гражданската война в страната, която приключва през 1865. В новия век идват Първата и Втора световна война, през които марката “Ремигтън” винаги е основен снабдител на американското правителство. Държавните поръчки носят колосалните приходи на империята, а когато те секват, наследниците на мениджърския пост - които вече не са от фамилията, намират начин да продължат със спортно оръжие.
Защото името вече се е утвърдило не само като производител на бойни оръжия, а и като марката за въздушни пушки, ловджийско оръжие, револвери и муниции. Днес “Ремингтън” означава и ловджийско облекло и принадлежности, превозни средства за екстремни условия, защита на очите и ушите при лов, както и всичко останало, необходимо за този спорт.
Успехът на империята е заложен от нейния основател и неговото изобретение - дулото на модерните оръжия. В неговото време всичко останало от оръжието се е правело ръчно у дома, единствено цевта е била купувана от майстори.
В далечното начало на 19 век Елифалет прилага нов начин за обработка на метала, за да се получи отверстието, през което да се изстрелва тогава барут, а след това патрони. Това замества популярния в тези времена мушкет и слага началото на новия вид модерно оръжие. Той измисля и усъвършенства затвора - първо с управлявана ръчно задна част на цевта, а след това с презареждане чрез движение напред- назад. Негова рожба са и “чупещите” се цеви, при които дулото се отделя от ръкохватката чрез огъване на 90 градуса и така в патроника се поставят мунициите.
Оръжията на Елифалет стават много популярни и покоряват не само Америка, а и света. Самият той тръгва от ковачницата на баща си, където се научава на уменията да работи с огнедишащия метал.
Родителите му идват от Йоркшир, Англия. Първият им син се ражда през 1793 година вече отвъд океана в град Сафийлд, щата Кънектикът. В ковашката работилница на баща си - който междувременно е направил достатъчно пари, за да купи земята, на който след години ще построи фабриката за оръжие, младият Елифалет започва своите експерименти.
До този момент няма прецизна технология за направата на цев на пушкало. Това, което е на пазара е неточно и скъпо. Младият Ремингтън стъпва на съществуващия в началото на 19 метод - изливането на метал около стоманена пръчка и обработката на изделието след изтеглянето й.
Процесът е труден и не гарантира прецизност. Елифалет я постига след месеци упорита работа. Първата цев е готова и той минава много мили пеш, за да стигне до оръжейника в Ютика, който да сложи дървения приклад. Майсторът е силно впечатлен и добавя от себе си спусък за оръжието.
Елифалет прави първата си пушка. Тя е толкова добра, че спечелва второ място на местно ловджийско състезание. И въпреки че не е фаворит, поръчките на младия майстор заваляват.
УЛЯНА ПЕТРОВА

КОЙ ВЛАДЕЕ КОМПАНИЯТА
Фирмата "Е. Ремингтън и синове" успешно реализира производството си през войните на 19 и 20 век. Преди това през 1888 година продава бизнеса си с пишещи машини, но новата компания запазва марката. Днес тя е една от известните компютърни фирми.
Производството на оръжия за военни и мирни цели остава основно. През 1888 година фирмата е купена от "Маркус Хартли енд партнерс" и 20-годишният нов собственик отново "излъсква" марката с мениджърските си умения. Чрез него "Ремингтън армз" става част от "Юниън металик картридж къмпани", която произвежда основно муниции.
По време на Голямата депресия в Щатите фирмата става собственост на "Дю Понт", който пък я продава през 1993 година на Clayton, Dubilier&Rice.
Най-големият син Фило поема бизнеса на баща си.

ЕЛИФАЛЕТ И НЕГОВИТЕ СИНОВЕ
Фирмата "Е. Ремингтън и синове" (E. Remington and Sons) е създадена през 1816 година в град Илион, щата Ню Йорк, за производството на оръжия и муниции. Повече от половин век по-късно тя пуска на пазара - като един от пионерите в бизнеса, и първата масова пишеща машина, която остава в употреба до края на 20 век. Междувременно с марката се произвеждат и селскостопански машини.
Те са изоставени след като империята на два пъти почти загива след края на местни и световни войни. Мирът й носи банкрут и поуката, че просперитет може да има и от мирното занимание с оръжие - спортния лов.
Но до тогава ще минат много десетилетия. Елифалет прави своята първа цев, която надминава всичко, постигнато дотогава. По-късно е построена първата фабрика на земята на фамилната ферма. За обработката на метала се използва колело, движено с водата на близката река. Точиларските камъни са от близките пясъчни скали.
Отначало обслужваща само местните фермери, фирмата се развива с прокопаването на канала Ери, който свързва едноименното езеро с реката Хъдзън и от там стига до пристанищата на Атлантическия океан.
Търговията с оръжието потръгва, но първият Елифалет почива. Делото поема едноименният му син. Към него се присъединява неговото най-голямо дете - Фило, след това Самуел и третият във фамилията Елифалет III. Така фирмата става "Е. Ремингтън и синове".
Фило е изобретател като баща си и включва в бизнеса пишещата машина, която току-що се е появила на света. Самуел е търговец по душа и се занимава с договорите за продажби и покупка на материали. Най-младият, който е и най-образован, води кореспонденцията с партньорите и счетоводството.

ГРАЖДАНСКАТА ВОЙНА В АМЕРИКА
1 850 работника във фабриката на "Ремингтън и синове" правят оръжията по 24 часа на ден, произвеждайки 1 300 пушки и 200 револвера
Франция купува 145 000 пушки
Щата Ню Йорк - 21 000 пушки
Порто Рико - 10 000 пушки
Куба - 89 000 пушки
Испания - 130 000 пушки
Египет - 55 000 пушки
Мексико - 50 000 пушки
Чили - 12 000 пушки
Нюйорска оръжейна фирма - 144 000 пушки, като продава част на Китай.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.